Prethodni članak
Sljedeći članak

Zamjenica župana Petek: ''Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi nasilje''

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok jučer je održano obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je edukativnom radionicom za učenike na temu prevencije seksualnog nasilja te pokaznom radionicom samoobrane. „Procijenili smo da je stvarno seksualno uznemiravanje nešto što je vezano uz rodnu problematiku i nešto što je blisko uzrastu srednjoškolaca, a samoobrana će isto tako biti za njih. Vjerujemo da će njima to biti jako interesantno, korisno i poučno. Bitno je da taj dan obilježimo kroz edukaciju i prevenciju, pogotovo među djecom i mladima“ - kazala je na samom početku Vendi Keserica Tomičić iz Centra za savjetovanje, istraživanje i edukaciju te SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ.

Obilježavanje je i svojim osobnom dolaskom podržala zamjenica župana Jasna Petek, koja je naglasila kako je obilježavanje Dana borbe protiv nasilja prigoda kada trebamo snažnije, glasnije i jače svi skupa progovoriti o toj temi.  „Iako nasilje nema opravdanja, ono se u našoj okolini događa svakodnevno, naime svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi nasilje, a neka istraživanja pokazuju i da je preko polovice ubijenih žena stradalo upravo od ruku svojih bliskih životnih partnera ili članova svoje obitelji. To samo govori u prilog činjenici da trebamo o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji govoriti uvijek iznova i svaki dan“ – kazala je zamjenica župana Petek te podsjetila kako na području Krapinsko – zagorske županije već skoro dvije godine djeluje Dom za žrtve nasilja “Novi početak”.  „U te nepune dvije godine imali smo 39 korisnika, od toga 16 žena i 23 djece. Prema evidencijama MUP-a proizlazi kako svake godine ima oko 300 i kaznenih i prekršajnih djela na štetu djece i obitelji te bez obzira na procesuiranje i sve preventivne programe svaki dan iznova treba glasno progovarati o tome da je nasilje u obitelji, nasilje prema ženama i djeci neprihvatljiva kategorija“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Pokaznu radionicu samoobrane održao je dugogodišnji trener Marko Vrbanec, a edukativnu radionicu na temu prevencije seksualnog uznemirivanja Andrea Jurić iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske te Tena Sambolić Petrišić i Vendi Keserica tomičić iz CESI-a i SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ.

„Ovaj tečaj organiziramo već četvrti put. Smatram ga vrlo bitnim jer iako ne možemo spriječiti nasilje, možemo biti podrška ženama, da znaju da smo tu za njih i već smo onda veliku stvar napravili. Mi kao obitelj, prijatelji, sugrađani to nasilje nikako ne smijemo ignorirati, a žene ga ne smiju ignorirati jer može biti samo sve gore“ – naglasio je trener Vrbanec.

Obilježavanje su organizirali Centar za savjetovanje, istraživanje i edukaciju te SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ, a u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook