Prethodni članak
Sljedeći članak

Zakonska je obveza uklanjati ambroziju

Važno je započeti s uklanjanjem biljaka prije početka cvatnje


Zbog javno zdravstvenog problema koji predstavlja Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) Grad Pregrada bavještava vlasnike korisnike poljoprivrednoga obrađenog i neobrađenog zemljišta da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1.5m, niče sredinom travnja, a cvatnja započinje početkom srpnja i traje sve do prvih jesenskih mrazeva. Sadrži do 200 cvjetova te proizvodi i do osam milijuna izrazito alergenih peludnih zrnaca što ovu biljku svrstava u visoko alergenu vrstu.

Važno je započeti s uklanjanjem biljaka prije početka cvatnje te su sad krajnji rokovi za poduzimanje mjera.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije –Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine 27/2007) koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta: vrtova, oranica, livada itd., šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkova i drugim javnim zelenim površinama. Naredbom se propisuju mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, a njeni obveznici moraju u više navrata sa svojih površina, uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih puteva, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju.

O provedbi navedenih mjera brinu poljoprivredni i komunalni redari, fitosanitarna i šumarska inspekcija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora NOVIGRAD i odmorišta VUKOVA GORICA u smjeru Dubrovnika. Molimo korisnike za strpljenje. Prometna nesreća na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora BREZNIČKI HUM i čvora KOMIN...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program