Prethodni članak
Sljedeći članak

Zahvaljujući EU fondovima, u Zagorju nikad nije bilo tako puno velikih i važnih investicija u infrastrukturi

U Zaboku se danas održavaju Regionalni dani EU fondova


Na lokaciji Vodospreme u Zaboku danas se održavaju Regionalni dani EU fondova, odnosno besplatne edukacije o korištenju EU fondova, koje organizira  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Ovakva događanja organiziraju se u 30 gradova diljem Hrvatske upravo s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- Republika Hrvatska po prvi puta koristi EU fondove u ovako velikoj alokacij od 10, 7 milijardi eura. Već se pripremamo za sljedeću financijsku perspektivu 2021 .-2027. koja je sve bliže, kako bi je spremni dočekali i odmah krenuli s novim projektima kako na području Krapinsko – zagorske županije, tako i grada Zaboka, ali i cijele Hrvatske. Upravo su europski fondovi poluga koja omogućuje brži razvoj i koja omogućuje kvalietnije zapošljavanje i stvaranje preduvjeta za još bolji život na ovim prostorima – istaknuo je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac, napomenuvši da u ovom trenutku do kraja studenoga 2019. u ovoj financijskoj omotnici 2014. – 2020. imamo nešto manje od 8,5 milijardi ugovorenih sredstava, što je gotovo 80 posto realizacije.

Od 'stoljeća sedmog' u Zagorju nije bilo ovakvih investicijskih infrastrukturnih zahvata u tolikom obimu i količini kao u ovom trenutku –  slikovito se izrazio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, istaknuvši da ranije Grad Zabok nije imao mogućnosti kandidirati se na projekte zbog svog indeksa razvijenosti. Tek je ova nova kohezijska faza dovela do toga da Grad Zabok može prijavljivati projekte. – Svi ti veliki projekti koji su došli pred nas, predstavljaju i izazov i to s jedne strane zbog osiguravanja svog učešća, a s druge strane zbog operativnog rješavanja investicija. Ti veliki projekti su između ostalog upravo Vodosprema Zabok, sufinancirana sredstvima Europske unije, točnije s 49 posto svih troškova, a riječ je investiciji koja omogućila učinkovitiji transport vode, ali i osiguranje pitke vode za dvije trećine zagorskih potrošača, posebice onih iz središnjeg dijela Krapinsko-zagorske županije te gotovo 750 milijuna vrijedna investicija u modernizaciju i elektrifikaciju pruge i projekt Anglomeracije Zabok. To su iznosi koje nismo mogli sanjati ni u 50 – godišnjem razdoblju, a sada su u fazi realizacije – rekao je Hanžek.

- Europski fondovi su šansa i mogućnost, međutim realizacija i provedba projekata ovisi o ljudima. Ljudi su naša snaga i zahvaljujući njima imamo ovakve rezultate i pozitivne trendove – pohvalio je župan Željko Kolar svoj tim u županiji, ali i institucije kao što su ZARA, REGEA, Poduzetnički centar… - Krapinsko – zagorska županija ima samo jedan jedini problem u povlačenju sredstva iz europskih fondova, a to je vlastita komponenta.  Ono što govorim već dvije godine je to da moramo mijenjati sustav financiranja lokalne i regionalne  jer nije normalno da se moramo kreditno zaduživati jer zbog velikog broja projekata inače ne možemo osigurati vlastitu komponentu – napomenuo je župan te dodao da se moramo zajednički dogovoriti i za sljedeću financijsku perspektivu te naći još bolji i učinkovitiji model za povlačenje sredstava.

Između ostalog održana je i panel diskusija „Razvoj Zaboka kroz fondove Europske unije“ na kojoj su sudjelovale Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka; Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije;Karolina Barilar, regionalni koordinator za područje Krapinsko-zagorske županije (Zagorska razvojna agencija ZARA);Tajana Broz, voditeljica LAG-a Zagorje-Sutla i Danijel Šverko, vlasnik OPG-a Šverko.

Pri kraju edukativnog dana, sudionici će imati priliku obići projektnu lokaciju Vodospreme Zabok, sufinanciranu sredstvima Europske unije i željezničku pruga Zaprešić - Zabok koja je također sufinancira iz fondova Europske unije putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook