Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vinari očajni: 'Ovo nam je najgora godina ikad'


Rijetki su oni koji se bave poljoprivredom i mogu reći da je ova godina bila uspješna za bilo koju kulturu koju uzgajaju. Zagorski vinari, pa i oni koji nisu stradali od tuče, kažu čak i da je godina izuzetno loša, a Siniša Znika, vinar iz Donje Stubice čiji je vinograd potukla tuča u srpnju, nazvao ju je katastrofalnom.

Velika šteta od tuče

Berbe su pred vratima, no Znika se nema previše čemu nadati. Tuča koja je pogodila stubičko područje, i to uglavnom dio pod Medvednicom, uništila je vinograde i tada mlado grožđe, što će ove godine značiti puno manji urod. No, ipak, posao treba odraditi. OPG Znika vinograde ima na četiri lokacije i oko 5700 čokota. Jedna je lokacija dobila manje tuče, pa je šteta nešto manja od 50 posto, dok će na druge tri lokacije urod biti 70 posto manji nego što bi bio u normalnoj godini. – Oporavilo se koliko se moglo oporaviti. Još je to jutro prije nevremena tata pokosio i komentirao kako je grožđe ove godine izuzetno rodno i lijepo. Samo koji sat kasnije poharalo nas je nezapamćeno nevreme, tuča kakve se ja ne sjećam, a ovime se bavim, uz oca, od malih nogu, dakle 40 godina! – kaže Siniša Znika. Iako je šteta bila velika, puno grozdova po podu, potrganih grana, tu nije stao posao u vinogradu. – Odmah idući dan napravili smo zaštitu vinograda botricidima i sredstvima na bazi bakra, stavili smo i neke aminokiseline da bi se loza čim prije oporavila. No, šteta nije samo ove godine. Mladice su pokidane, većina je dobila udarce leda većeg od veličine oraha. To će značiti i puno manji urod sljedeće godine, ali i one iza, jer vinogradu treba barem dvije godine da se oporavi – priča Znika.

Puno manje uroda

Ove godine, to će značiti 70 posto manje uroda nego u normalnim godinama. – Na 5700 čokota proizvodimo oko 8000 litara vina. I inače kupujemo nešto dodatno grožđa i mošta, no ove godine morali smo osigurati puno više. Srećom, ima dijelova Zagorja koji nisu stradali i ostao im je urod u potpunosti, tako da kupit ćemo više nego inače. Vino treba proizvesti i naše stalne mušterije namiriti – kaže Znika, dodavši kako ova godina nikako nije bila dobra za vinogradare, bez obzira na tuču u nevreme. – Ova godina jedna je od najlošijih otkako pamtim. Teška je bila 2014. godina kada je bilo puno kiše i vlage i štete nakon bolesti. No, ova je godina posebno teška. Na samom početku, prilikom oplodnje, je bilo puno vlage i kiše, tako da je oplodnja bila teška. Nakon toga kišno razdoblje, pa jako toplo, sve je to jako utjecalo na razvoj bolesti plemenjače i peronospore, od čega su neki vinogradi u ovom kraju toliko oštećeni da je propao cijeli urod. A onda u ovom kraju nevreme… Ako uz to dodate zlatnu žuticu i esku koja sve više napada vinovu lozu… Puno toga muči nas vinare, no borimo se – kaže Znika.

Poskupljenja

A trebat će se, kaže, boriti i u podrumu nakon berbe, koju treba odraditi bez obzira na manji prinos. Usprkos tome što će urod biti toliko manji od očekivanog, potrebno je pripremiti berače i sve za berbu. – Bit će i više posla nego u normalnim uvjetima. Negdje je ostalo par bobica, negdje su grozdovi na pola oštećeni… Sve će to trebati pobrati i odvajati suhe dijelove. A onda nas pravi posao čeka u podrumu. Kad imate zdravo grožđe, onda se možete nadati kvaliteti. No, kad je grožđe ovakvo, puno je toga u podrumarenju, da bismo izvukli kvalitetu kakvu naše mušterije traže – kaže Znika. No, kaže, i cijena vina ove će godine rasti. Veća je cijena mođta i grožđa, i to za gotovo 50 posto naspram lani. – Prošle godine litra mošta kupovala se po euro, sad će biti cijena 11 – 12 kuna, što je veliko povećanje. No, nije tu samo cijena mošta, nego i gnojiva, materijala za podrumarenje, struje, goriva, apsolutno svega, tako da ćemo i mi dići cijenu, barem za tu razliku, jer nije moguće drugačije – zaključio je.

Bolesti vinograda

Ove godine, kažu vinari, teško je procijeniti kad bi mogle krenuti berbe i kad će većina pobrati. Vremenski uvjeti ni sada ne idu na ruku, a kamoli u proteklim mjesecima, koji su bili presudni za trsja. – Vinogradarstvo je tvornica pod vedrim nebom i ovisimo o vremenskim prilikama, koje su ove godine uglavnom bile neprilike. Ove godine bilo je toliko kišovitih dana i oborina da nismo uopće mogli na vrijeme doći u trsje i zaštititi ga, pošpricati. Peronospora nas je ove godine jako napala – kaže Hrvoje Merkaš iz Svetog Križa Začretja, koji se vinogradarstvom bavi deset godina. Uzgaja oko 6 tisuća čokota graševine i godišnje na vlastitom vinogradu, uz dokup, proizvede oko 25 tisuća litara vina. Iako, na sreću, taj kraj nije pogodila tuča, pa njegovo trsje ne trpi takve posljedice, godina je loša zbog raznih bolesti. – Trsje je ranjeno, nagrabusilo je zbog bolesti. I tako je kod mnogih, pa vjerujem da bude većina išla i ranije brati, zbog bojazni od gnjiloće. Spašavali budu kaj se ima za spasiti, ali koliko čujem, ove godine bralo bude se manje, tako i kod nas. – ispričao nam je naš sugovornik. Dodaje kako su ulaganja velika. – od samog trsa, dok izraste da bi dao urod, porasla je cijena repromaterijala, svega… Prema tome, litra vina trebala bi biti 25 kuna, a kad bi nekome to rekel, primil bi se za glavu. Ali ovo je prevelika borba i muka, jer uz sva poskupljenja, trsje ne treba gazdu, nego slugu, to znaju svi koji se ovime bave – zaključio je Merkaš.

Manje količine, lošija kvaliteta

A osim puno manje količine ovogodišnjih uroda, lošija će biti i kvaliteta. Potvrđuje to i naša poznata enologinja, predsjednica Udruge Vino Zagorje, Jasminka Šaško. Složila se kako ova godina nikako nije bila dobra za mnoge vinare. – Doduše, različito je od vinograda do vinograda. Neki su ipak uspjeli na vrijeme zaštititi vinograde pa će brati otprilike isto ko i inače. No, u većini trsja, osobito kod manjih hobista, bolesti su imale velikog utjecaja na kvarenje – kaže Šaško. Na razvoj peronospore, pojasnila je, velikog je utjecaja imala vlaga, a onda se u srpnju pojavila pepelnica. – Tome je pogodovalo dugačko hladno razdoblje, a onda nagli dolazak velikih vrućina – pojašnjava. Što će biti još do početka berbi, ovisi uvelike, naravno, ponovo o vremenskim prilikama i hoće li botritis uništiti i ono malo što je u nekim vinogradima ostalo, ili načeti zdrava trsja. No, bolesti, a kod nekih i tuča, presudile su količini i kvaliteti grožđa i mošta kojega će zagorski vinari ove godine dobiti nakon skorašnjih berbi. Bit će tu puno posla u podrumu, kako bi se iz dobivenog materijala izvukle najbolje arome i kako bi zagorski vinari opravdali status vrhunskih vina, kakvima se zadnjih godina dičimo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook