Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vatrogasci cijelu noć se borili s vatrom u Zatonu kod Nina. Bilo je i eksplozija...

Zagorski vatrogasci dežurali su sve do 4.45...


Već smo pisali o vatrogasnoj dislokaciji u Turističkom naselju Zaton kod Nina, nositelj koje je DVD Tugonica – Podgrađe. Prošle noći naši su dečki imali pune ruke posla. Naime, iako su oni zaduženi prije svega za sigurnost samog naselja u kojem se nalazi u sezoni i više od 8000 turista, te samo u velikoj potrebi izlaze van naselja na intervencije, u suradnji sa JVP Zadar, prošla je noć donijela veliki požar baš u samom naselju ili preciznije uz njegove rubne dijelove.Naime, u naselju je, malo iza ponoći planuo kamper austrijskog državljanina, pa je izbila i prilična panika među turistima oko njega. Prava je sreća da u samoj blizini kamp-vozila koje je planulo nije bio i dugih vozila, no stvar je dodatno zakomplicirala i eksplozija, pretpostavlja se plinske boce u početnom gašenju požara od strane dežurnog vatrogasca iz samog naselja. Uslijed eksplozije komad zapaljene plastike preletio je obližnju ogradu i zapali raslinje i drveće u neposrednoj blizini ograde s vanjske strane kampa.

Dodatni problem predstavljala je bura, koja je počela vatru brzo širiti.No, vrlo brzo na mjesto požara izašli su upravo zagorski vatrogasci iz DVD Tugonica-Podgrađe, koji su uspjeli zaustaviti požar sa morske strane, dok su gotovo u isto vrijeme stigle i posade DVD Pljusak Nin i JVP Zadar, te su brzom zajedničkom koordinacijom vatru okružili u do 1.20 sati stavili pod nadzor. Kako se bura nije stišavala još dobrih sat vremena tu i tamo na opožarenoj površini pojavljivale bi se sitne iskre koje je valjalo što prije ugasiti, kako se požar nošen vjetrom ne bi ponovno aktivirao.

Ostale posude su se jedna za drugom povlačile, a zagorski su vatrogasci ostali dežurati sve do 4.45 sati, sve dok opasnost nije prošla.Podsjetimo, i ove godine između DVD-a Tugonica-Podgrađe i Turističkog naselja Zaton kod Nina u Zadarskoj županiji dogovorena je vatrogasna dislokacija. Suradnja traje već 16 godina, a svake je sezone u TN ''Zaton'' prisutno navalno vozilo DVD ''Tugonica-Podgrađe'', a u smjenama od po 10 dana, dežuraju po tri vatrogasca. Uz vatrogasce DVD Tugonica-Podgrađe, u nekim smjenama borave i vatrogasci DVD Marija Bistrica, Selnica i Laz iz bistričke vatrogasne zajednice, bratskih društava Moravče i Kurilovec, ali i još nekih društava VZKZŽ kao i DVD Lužani iz Slavonije. U ovoj smjeni koja završava baš danas su tri člana baš DVD Tugonica-Podgrađe, a na smjenu im dolaze tri člana DVD Lužani iz Oriovca u Brodsko-posavskoj županiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook