Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski prijevoznici vezani za autoindustriju bilježe štetu, a tvrtke koje voze za Italiju u fazi su mirovanja

Odražava li se situacija s koronavirusom već i na Krapinsko – zagorsku županiju, pokušali smo saznati kod HGK Županijske komore Krapina te Obrtničke komore KZŽ


Osim straha i panike ljudsko zdravlje i živote, novonastala situacija s koronavirusom imat će određenih negativnih utjecaja i na gospodarstvo. Odražava li se već i na Krapinsko – zagorsku županiju, pokušali smo saznati kod HGK Županijske komore Krapina te Obrtničke komore KZŽ.

Šteta je već nastala

- Određene prijevozničke tvrtke koje su usko vezane uz tvrtke u Italiji, za koju vrše isporuku roba i usluga obavijestile su nas da su trenutno u fazi mirovanja. Prijevoznici koji su vezani uz autoindustriju također trenutno ne mogu obavljati redovito svoje poslovanje i određena šteta već je nastala – kažu u HGK Županijskoj komori Krapina. Ističu kako je razmjere tih negativnih utjecaja teško konkretno predvidjeti. Veliki broj zagorskih tvrtki orijentiran je na izvoz, o čemu govori podatak da je županijski izvoz u 2018. godini činio 3,5% ukupnog hrvatskog izvoza, čime naša županija zauzima 8. mjesto prema vrijednosti izvoza u Hrvatskoj te 4. mjesto prema vrijednosti izvoza per capita. U 2018. godini izvoz pravnih osoba Krapinsko - zagorske županije iznosio je 4,2 mlrd. kuna što je povećanje od 10,3% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz se povećao za 14% u odnosu na 2017. godinu i iznosio je 2,4 mlrd. kuna, čime je ostvaren pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene u iznosu 1,82 mlrd. kuna.

Izvozno smo orijentirana županija

- Najznačajnija izvozna tržišta naše županije su redom: Slovenija - 20,9%; Njemačka - 17,2% te Italija – 11,2%. S druge strane, udio uvoza KZŽ u ukupnom uvozu Republike Hrvatske u 2018. godini bio je 1,7%, dok su najznačajnija uvozna tržišta također Slovenija – 27,5%; Njemačka – 13,5% i Italija – 13,4%. – navode u ŽK Krapina. Županijska Obrtnička komora odgovorila nam je, na žalost, da nemaju konkretnih saznanja na naše upite o utjecaju situacije s koronavirusom na poslovanje zagorskih obrtnika. No, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da će koronavirus prouzročiti ogromne probleme. - Već sada se vidi što se događa - nestašica će biti repromaterijala. Tek nas očekuje veliki dio problema, kazao je prije nekoliko dana Ranogajec te naglasio da je na snagu stupila odluka po kojoj se vozači moraju javiti epidemiologu, obaviti pregled i vratiti na svoje radno mjesto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook