Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski muzealci na konferenciji u Paragvaju: Predstavljen negativan utjecaj klime na zaštićena prirodna područja


Od 15. do 17. studenoga 2023. godine u Hernandariasu (Paragvaj) održana je godišnja konferencija u organizaciji ICOM Paragvaj, INTEROM-a, ICMAH-a i ICTOP-a, na kojoj su sudjelovali i naši zagorski muzealci.

Tema ovogodišnje konferencije bila je „Museum Leadership in Climate Action“. Kroz zanimljiva predavanja, panel diskusije i radionice, istaknuta je problematika promjene klime te utjecaj čovjeka na klimatske promjene i ekosustave našega planeta u razdoblju antropocena.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol održao je predavanje pod naslovom: “Impact of the Climate Change on the World Important Neanderthal Site in Krapina (Croatia)“. Kroz predavanje je prikazan primjer kako promjena klime, prvenstveno kroz povećanje prosječne godišnje temperature zraka i porast količina oborina, mogu imati negativan utjecaj na zaštićena prirodna područja. Lokalitet Hušnjakovo jedan je od najznačajnijih i najvažnijih prapovijesnih lokaliteta te za od iznimnog značaja, ne samo za Hrvatsku, već i za svjetsku znanstvenu zajednicu.

Domaćini konferencije bili su ITAIPU Binacional i Museo de ITAIPU Tierra Guaraní, a područje biosfere ITAIPU uvršteno je na listu prirodne baštine UNESCO-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook