Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski HNS:'Tražimo da svi građani budu izjednačeni u financiranju konstrukcijske obnove'

HNS je predložio amandman na prijedlog Zakona kojim traže da 80 posto troškova obnove podmiri država, a 20 posto jedinice lokalne samouprave


Uoči donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, Županjska organizacija HNS-a Krapinsko zagorske županije apelira na saborske zastupnike da prilikom izglasavanja Zakona, u obzir uzmu i položaj građana na području Krapinsko-zagorske županije čiji objekti su stradali u potresu, no nemaju pravo na 100 postotno financiranje konstrukcijske obnove.

- Ovakvu odredbu Zakona smatramo diskriminatornom prema stanovnicima Krapinsko zagorske županije, čije su kuće oštećene u potresu, a nemaju pravo na 100 postotno financiranje konstrukcijske obnove. HNS je predložio amandman na prijedlog Zakona kojim tražimo da 80 posto troškova obnove podmiri država a 20 posto jedinice lokalne samouprave. Na taj način građani bi bili oslobođeni u participiranju u troškova obnove, u bitnom bi se smanjila dokumentacija i administrativni posao a proces obnove znatno bi se ubrzao - pojašnjava predsjednik županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt.

Nakon svake velike elementarne nepogode, građani očekuju pomoć i uloga države je da upravo u takvim trenucima pokaže svoju socijalnu osjetljivost, učinkovitost ali i pravednost, stoga u krapinsko zagorskom HNS-u smatraju da su građani u dovoljno teškoj situaciji da bi ih se dodatno diskriminiralo te apeliraju na zdrav razum zastupnika prilikom usvajanja Zakona kako i građani Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije i Grada Zagreba ne bi ostali diskriminirani.

Zagorski HNS-ovci očekuju da se pronađe adekvatno rješenje i za obnovu kuća koje nisu legalizirane, kako bi i obitelji i pojedinci koji žive u takvim objektima bili adekvatno obeštećeni. - Ovo su trenuci u kojima nitko ne smije ostati zaboravljen, gdje se očekuje dodatna razina socijalne osjetljivosti, pravednosti i razumijevanja, obzirom da svi naši sugrađani očekuju i trebaju našu pomoć - zaključuje predsjednik krapinsko zagorskog HNS-a Robert Šplajt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook