Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski HGSS krajem prošle godine imao 3 potrage za nestalima

U 2021. godini HGSS Stanica Zlatar Bistrica odradila je preko 40 različitih akcija, potraga i intervencija


HGSS Stanica Zlatar Bistrica u 2021. godini imala je 36 članova. Od ukupnog broja članova, 14 njih su gorski spašavatelji, dok su preostali članovi u raznim fazama obuke i na putu su prema stjecanju naslova spašavatelj i gorski spašavatelj.

Osnovni i specijalistički tečajevi
Osim osnovnih tečajeva (zimske tehnike spašavanja, ljetne tehnike spašavanja, tečaj speleospašavanja) pripadnici HGSS-a moraju proći tečaj prve pomoći u neurbanim sredinama, koji je uvjet da bi mogli pristupiti na osnovne tečajeve, a mogu se opredijeliti i za čitav niz specijalističkih tečajeva (vođenje potraga, upravljanje bespilotnim letjelicama, digitalna kartografija, rad sa psima, spašavanje na divljim vodama i poplavama i dr.). Važno je za naglasiti da je HGSS, a samim time i Stanica Zlatar Bistrica operativna snaga Civilne zaštite, što je propisano Zakonom, pa stoga naši članovi djeluju u Stožerima civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije te općina i gradova koji su ih oformili. Stanica sudjeluje i u trogodišnjem projektu SigurnaHR finaciranom iz EU fondova.


I izvan granica KZŽ
U 2021. godini Stanica je odradila preko 40 različitih akcija, potraga i intervencija. Neke od ovih aktivnosti odvijale su se izvan granica KZŽ, a tada su zagorski HGSS-ovci surađivali s pripadnicima HGSS-a iz drugih Stanica. Važno je znati da u slučaju zahtjevnijih akcija ili elementarnih nepogoda na nekom području, domicilna stanica ima na raspolaganju sve resurse čitavog HGSS-a, odnosno preko 1000 njegovih članova. U nekoliko prošlogodišnjih potraga zbog višednevne aktivnosti na ispomoć u Zagorje stizali su i pripadnici HGSS-a iz ostalih dijelova Hrvatske. - Neke potrage, nažalost, nisu rezultirale pronalaskom nestalih osoba, a u takvim slučajevima najčešći je razlog što od samog nestanka osobe ili nepoznatog mjesta gdje se to dogodilo do dojave HGSS-u je preveliko vremensko razdoblje koje znatno proširuje područje kojeg treba pretražiti. Krajem 2021. godine imali smo 3 iznimno zahtjevne i složene potrage. Jedna od njih rezultirala je pronalaskom žive osobe, dok je u jednoj tijelo nestale osobe pronađeno nekoliko mjeseci kasnije, a za jednom se osobom još traga – kaže Tomislav Zrinski, tajnik HGSS – a Stanice Zlatar Bistrica.


Dežurstva na manifestacijama
Uz ljude, HGSS povremeno, kada je to potrebno, spašava i životinje pa su tako u 2021. godini u dva navrata spašavali čovjekove najbolje prijatelje - pse. Dok je jedna od tih akcija bila prilično jednostavna, druga se odvijala na području strmog kamenoloma i bila je iznimno teška. – Inače, sama Stanica je pri kraju dovršenja svog sjedišta (objekta) u Zlatar Bistrici i nedostaje joj stotinjak tisuća kuna da ga u potpunosti dovrši i dobije uporabnu dozvolu – kaže Zrinski, koji stiče da je Stanica u 2021. godini imala dobru suradnju sa sva 32 grada i općine, kao i sa Županijom, koja redovno prati i podupire njihov rad. - Osim što podupire redovnu djelatnost naše Stanice, Županija nam financira nabavu jednog terenskog vozila, a sufinancirala je i izgradnju našeg objekta u Zlatar Bistrici – dodaje Zrinski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program