Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski HGSS krajem prošle godine imao 3 potrage za nestalima

U 2021. godini HGSS Stanica Zlatar Bistrica odradila je preko 40 različitih akcija, potraga i intervencija


HGSS Stanica Zlatar Bistrica u 2021. godini imala je 36 članova. Od ukupnog broja članova, 14 njih su gorski spašavatelji, dok su preostali članovi u raznim fazama obuke i na putu su prema stjecanju naslova spašavatelj i gorski spašavatelj.

Osnovni i specijalistički tečajevi
Osim osnovnih tečajeva (zimske tehnike spašavanja, ljetne tehnike spašavanja, tečaj speleospašavanja) pripadnici HGSS-a moraju proći tečaj prve pomoći u neurbanim sredinama, koji je uvjet da bi mogli pristupiti na osnovne tečajeve, a mogu se opredijeliti i za čitav niz specijalističkih tečajeva (vođenje potraga, upravljanje bespilotnim letjelicama, digitalna kartografija, rad sa psima, spašavanje na divljim vodama i poplavama i dr.). Važno je za naglasiti da je HGSS, a samim time i Stanica Zlatar Bistrica operativna snaga Civilne zaštite, što je propisano Zakonom, pa stoga naši članovi djeluju u Stožerima civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije te općina i gradova koji su ih oformili. Stanica sudjeluje i u trogodišnjem projektu SigurnaHR finaciranom iz EU fondova.


I izvan granica KZŽ
U 2021. godini Stanica je odradila preko 40 različitih akcija, potraga i intervencija. Neke od ovih aktivnosti odvijale su se izvan granica KZŽ, a tada su zagorski HGSS-ovci surađivali s pripadnicima HGSS-a iz drugih Stanica. Važno je znati da u slučaju zahtjevnijih akcija ili elementarnih nepogoda na nekom području, domicilna stanica ima na raspolaganju sve resurse čitavog HGSS-a, odnosno preko 1000 njegovih članova. U nekoliko prošlogodišnjih potraga zbog višednevne aktivnosti na ispomoć u Zagorje stizali su i pripadnici HGSS-a iz ostalih dijelova Hrvatske. - Neke potrage, nažalost, nisu rezultirale pronalaskom nestalih osoba, a u takvim slučajevima najčešći je razlog što od samog nestanka osobe ili nepoznatog mjesta gdje se to dogodilo do dojave HGSS-u je preveliko vremensko razdoblje koje znatno proširuje područje kojeg treba pretražiti. Krajem 2021. godine imali smo 3 iznimno zahtjevne i složene potrage. Jedna od njih rezultirala je pronalaskom žive osobe, dok je u jednoj tijelo nestale osobe pronađeno nekoliko mjeseci kasnije, a za jednom se osobom još traga – kaže Tomislav Zrinski, tajnik HGSS – a Stanice Zlatar Bistrica.


Dežurstva na manifestacijama
Uz ljude, HGSS povremeno, kada je to potrebno, spašava i životinje pa su tako u 2021. godini u dva navrata spašavali čovjekove najbolje prijatelje - pse. Dok je jedna od tih akcija bila prilično jednostavna, druga se odvijala na području strmog kamenoloma i bila je iznimno teška. – Inače, sama Stanica je pri kraju dovršenja svog sjedišta (objekta) u Zlatar Bistrici i nedostaje joj stotinjak tisuća kuna da ga u potpunosti dovrši i dobije uporabnu dozvolu – kaže Zrinski, koji stiče da je Stanica u 2021. godini imala dobru suradnju sa sva 32 grada i općine, kao i sa Županijom, koja redovno prati i podupire njihov rad. - Osim što podupire redovnu djelatnost naše Stanice, Županija nam financira nabavu jednog terenskog vozila, a sufinancirala je i izgradnju našeg objekta u Zlatar Bistrici – dodaje Zrinski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook