Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zagorske steze' u suradnji sa zabočkom osnovnom školom provode dječju planinarsku školu


Planinarsko društvo 'Zagorske steze' iz Zaboka u suradnji sa zabočkom Osnovnom školom K. Š. Đalskog provodi Dječju planinarsku školu, kojom se nastoji potaknuti djecu na ovu aktivnost, ali ih i naučiti osnove planinarenja i kako se ponašati u prirodi.

 

Stručni vodiči

Ideja je krenula još predlani, a sam plan škole pripremljen je početkom ove godine, kada su dogovoreni vodiči te je škola za učenike od 5. do 8. razreda počela u ožujku. Voditeljica škole je nastavnica u zabočkoj osnovnoj školi Jelena Lisak – Šturlan, dok izlete i predavanja vode licencirani vodiči Zagorskih steza, a uz nastavnike, na izletima sudjeluju i roditelji. - Teoretski  sadržaji se odrađuju na terenu što znači na izletima, a obraditi će se sljedeće teme: Planinarenje i planinarstvo, Kretanje i boravak u planini, Zaštita prirode, Opasnost i spašavanje u planini, Penjanje i Orijentacija. Obavezne praktične teme koje će se odraditi su: Kretanje i boravak u planini, Orijentacija i Izrada improviziranog bivka – ističe predsjednica Zagorskih steza Dubravka Hržica, dodavši kako je trenutno uključeno tridesetak polaznika.

Izleti

Za sada su realizirani izleti na Ravnu goru s temama o planinarstvu i kretanju u planini, hodanje zabočkim stazama do Piclja uz teoriju i trening orijentacije i korištenje karte i kompasa, izlet na Medvednicu (Špilja Veternica) sa predavanjima o opasnostima i spašavanju u planini te izlet na Kunagoru s temom zaštite prirode. Očekuje se još jedan izlet na Medvednicu uz uspon na vrh Sljeme. - Od obaveznih sedam dana u planini jedan izlet će biti dvodnevni, a za to je predviđen planinarski dom  Jankovac na sjevernoj padini Papuka i uspon na Češljakovački vis – najavljuje Hržica. Program Dječje planinarske škole donosi Hrvatski planinarski savez – prema njemu ona pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama te djelovanje djece unutar planinarske udruge. Škola je namijenjena upoznavanju i informiranju djece o osnovnim mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na izletima, turama i pohodima u planine. - Od očekivanih benefita učenja može se izdvojiti osnovno poznavanje planinarske opreme za jednostavne izlete te naročito stjecanje dobrih navika o ponašanju u planini i u skupini planinara. Potičemo djecu na razvijanje svijesti o čuvanju prirodne baštine Hrvatskog zagorja te svijesti o potrebi zaštite prirode i značenju njezine korisnosti – pojasnila je Hržica.

 

Diploma

Na kraju dječje planinarske škole ne provodi se ispit. Tijekom škole voditelj prati pohađanje predavanja, zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te utvrđuje za svakog polaznika zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole. Uspješnim završetkom škole polaznik stječe pisano uvjerenje – diplomu Hrvatskog planinarskog saveza o uspješno završenoj školi koja će polaznicima biti uručena u Planinarskoj kući Picelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook