Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska trsja i usjeve od tuče će braniti dronovi!?


Prošle godine Zagorcima je (ali i ne samo Zagorcima) tuča u nekoliko navrata nanijela ogromne štete na poljoprivrednim usjevima, kao i na imovini. Nije puno bolje bilo ni godinu ranije, stoga je tema sustava obrane od tuče ponovo bila itekako aktualizirana.

Posljedice tuče u Slanom potoku; srpanj 2023. godine (Photo: Rikard Jadan/Zagorje.com)

Doduše, aktualna je ona duži niz godina, ali proteklih par godina izazivala je posebnu buru u javnosti. Prvo je puno prašine podigla činjenica da je ukinuta obrana od tuče protugradnim raketama, a potom i najava da će se sustav obrane od tuče u potpunosti ukinuti. Nakon toga, javnost je bila revoltirana i činjenicom da je, barem u Zagorju, sustav obrane od tuče totalno zapušten, a broj raketnih postaja s prizemnim generatorima drastično je smanjen.

Obrana od tuče je, podsjetimo, regulirana Zakonom o sustavu obrane od tuče, koji je još uvijek na snazi. Ministarstvo poljoprivrede još je prije tri godine najavilo da će u potpunosti ukinuti sustav obrane od tuče jer, kako kažu, nije znanstveno dokazano da je učinkovit, no, kako svake godine redovito barem jedan dio Hrvatske doživi ogromne štete od tuče, još se nije našla 'politički adekvatna prigoda' u kojoj bi se 'bez negodovanja javnosti' u saborsku proceduru uputio prijedlog da se taj zakon stavi izvan snage.

Isto tako, valja podsjetiti da su 'lopticu odgovornosti' stalno međusobno prebacivali jedni na druge čelnici Državnog hidrometeorološkog zavoda s jedne i Ministarstva poljoprivrede s druge strane, no, bivša, sada umirovljena ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek, čvrsto je stajala iza teze kako nema koristi od sustava obrane od tuče, odnosno, kako eventualna korist nije znanstveno dokazana.

Branka Ivančan-Picek (Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL)


Tu valja napomenuti da, prema gore spomenutom zakonu, sustav obrane od tuče operativno provodi Državni hidrometeorološki zavod, a nadzire ga i za njega je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, no, Ministarstvo poljoprivrede stalno ponavlja kako ono u pogledu sustava obrane od tuče djeluje prema preporukama DHMZ-a, dok DHMZ naglašava kako on radi prema naputcima ministarstva.

Drugi problem koji se pojavljivao bilo je nevjerojatno kršenje Zakona o sustavu obrane od tuče, u kojem je izričito navedeno da sustav obrane od tuče treba početi 'raditi' svake godine 01. svibnja, a to prijašnjih godina nije bilo slučaj, već se s obranom od tuče putem prizemnih generatora, s otopinama srebrovog jodida, počelo barem mjesec i pol kasnije.

Negodovali su zbog toga brojni građani, pogotovo oni kojima je tuča redovito nanosila štetu. Najglasniji među njima bio je i ostao predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, Josip Salatko, koji je konstantno, kao u glavnog krivca za takvu situaciju, prstom upirao upravo u bivšu ravnateljicu DHMZ-a, Branku Ivančan-Picek, koja s raketarima nije željela ni razgovarati, a za vrijeme čijeg mandata je sustav obrane od tuče poprilično oslabljen, gotovo devastiran, zbog već gore spomenutog stava kako od njega nema koristi.

No, njenim odlaskom u mirovinu, s prvim danom ove godine na mjestu ravnatelja DHMZ-a zamijenio ju je Dr.sc. Ivan Güttler, koji je, kako nam je otkrio Josip Salatko, daleko skloniji konstruktivnoj suradnji. Uslijedila je sada, kaže nam Salatko, velika promjena u odnosu DHMZ-a prema sustavu obrane od tuče, odnosno, barem se tako to u ovim trenucima čini.

Dr.sc. Ivan Güttler (Photo: Marko Prpić/PIXSELL)


-Novi ravnatelj odlučio je, za razliku od svoje prethodnice, da će poštovati Zakon i donio je odluku da obrana od tuče ove godine počinje 01. svibnja. Mi raketari o tome smo dobili i službenu obavijest te će ovih dana serviseri DHMZ-a početi obilaziti generatore, servisirati ih i dostaviti nam potrebne količine otopine - otkrio je Salatko za Zagorje.com te najavio kako će novi ravnatelj uskoro s raketarima održati i sastanak, na kojem će mu raketari iznijeti svoje viđenje mogućnosti unaprijeđenja sustava obrane od tuče.

Josip Salatko (Photo: Ivan Kovačić/Zagorje.com)

Kako nam je rekao Salatko, i raketari su se pomirili s činjenicom da je obrana od tuče protugradnim raketama prošlost i da se više neće uvoditi. - Bilo je pokušaja i proba da se oblaci zaprašuju srebrovim jodidom s pomoću aviona, međutim, to je dosta opasno, budući da uvijek postoji opasnost da neki oblak 'povuče' avion i da se desi tragedija. Stoga je intencija da se u budućnosti to radi dronovima, kao što to rade neke druge zemlje. U svakom slučaju, ja ću i dalje inzistirati i boriti se za unaprijeđenje sustava obrane od tuče, koji je do sada bio devastiran. Veseli me što je novi ravnatelj otvoren za suradnju i što je i on osobno također zainteresiran da se sustav unaprijedi i modernizira - rekao je Salatko za Zagorje.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook