Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKA SELA SLAVE SVOJ DAN: 'Svi projekti rezultat su zajedništva koje vlada u našoj općini, za isti cilj - bolji i sretniji život'

Za veće gradove i općine naši se projekti čine mali, ali vjerujte mi, kada se to sve skupa sabere, to su projekti od nekoliko milijuna kuna, a obzirom na naš izvorni prihod od oko 1,8 milijuna kuna, to su značajna ulaganja koja za naš kraj itekako puno znače, rekla je načelnica Krivec Jurak


Danas, na blagdan Svete Katarine, svoj dan slavi Općina Zagorska Sela. Nakon dvije pandemijske godine pauze, svoj dan Općina je proslavila svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koju je otvorila predsjednica OV Danijela Maček.

Nakon videa kojim su predstavljeni najvažniji projekti Općine, prisutnima se obratila načelnica Ksenija Krivec Jurak, koja nije htjela puno govoriti o projektima, već je željela uputiti riječi zahvale.

- Obzirom na naše skromne fiskalne mogućnosti, naravno da nismo u mogućnosti sami financirati projekte, stoga nam je svaka pomoć uvijek dobrodošla i moram reći neophodna. Specifičnost naše općine je to da oko 60 posto radno aktivnog stanovništva radi u Sloveniji i time ne uprihoduje u naš proračun. Druga otegotna okolnost je što bilježimo konstantan pad broja stanovnika i tako smo pali ispod 900, no mlade obitelji ipak ostaju ovdje i dešavaju se neki pozitivni trendovi, a vjera u budućnost je neophodna da bismo ostali na ovim zagorskim bregima, tako da tu vjeru nećemo izgubiti – istaknula je načelnica.


Zahvalila je prijatelju i partneru u svim projektima. – To je Krapinsko – zagorska županija i od srca na tome hvala, tu su i ministarstva - poljoprivrede, graditeljstva, regionalnog razvoja, jer apliciranjem na njihove natječaje zapravo smo uglavnom uvijek prepoznati i dodjeljuju nam se sredstva koja su nam neophodna da bismo mogli realizirati projekte. Za veće gradove i općine naši se projekti čine mali, ali vjerujte mi, kada se to sve skupa sabere, to su projekti od nekoliko milijuna kuna, a obzirom na naš izvorni prihod od oko 1,8 milijuna kuna, to su značajna ulaganja koja za naš kraj itekako puno znače – napomenula je Krivec Jurak, zahvalivši i nadležnim institucijama s kojima Općina ima izvrsnu suradnju. - Tu je ŽUC, svake se godine ulaže, danas sam imala zadovoljstvo biti na dionici Miljana – Desinić, gdje će radovi započeti ovih dana, dužina je 900 m, a vrijednost investicije 605 tisuća kuna što je za nas jako puno. Naravno, tu su i Hrvatske vode Zagorski vodovod i HEP, komunalno poduzeće. Naravno da moram zahvaliti i vama, dragi moji mještani, predstavnici udruga, znate da se bez vas ni jedna manifestacija ne bi se mogla održati, a u operativno dijelu ste bili moja desna ruka i na tome vam od srca zahvaljujem, kao i vama, dragi gospodarstvenici, što ste uvijek podrška i što ste uz nas u svim potrebama koje imamo – rekla je načelnica, zahvalivši i župniku na izvrsnoj suradnji, svim dobitnicima općinskih priznanja, kao i vatrogascima koji su uvijek tu, što se posebno pokazalo kada je općinu pogodila jaka tuča u lipnju.

-Dragi kolege i kolegice, hvala što ste uvijek tu kada zovem, što me podupirete svojim savjetom, hvala i Upravnom odjelu. Svi projekti koji su tu i koji su pred nama su rezultat zajedništva koje vlada u Općini Zagorska sela, za isti cilj, bolji i sretniji život – rekla je načelnica.

U ime kolega obratio se gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, uz čestitke na svim realiziranim projektima. – Njihova je kruna to što ćete imati predškolski odgoj u općini, to je važno da ljudi na ovim prostorima ostaju živjeti. Voditi puno veću lokalnu jedinicu u ovim vremenima je jako izazovno, a posebno voditi ovako jednu manju općinu – rekao je Vešligaj.


Čestitke je uputio i načelnik Občine Podčetrtek Petar Misja, kao i dječja načelnica Općine Zagorska Sela Gabrijela Durak.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je u jednoj tako maloj općini s toliko malo novca bitno da je na njezinom čelu osoba koja ima izuzetnu radnu energiju i koja se spremna sto posto predati obavljanju tog posla. - Jedino dobra suradnja između Županije i resornih ministarstava ovako malim sredinama daje mogućnost da se u njima odrade ovakvi projekti. Nikad nisu bila izazovnija vremena, dva velika potresa, pandemija, rat u Ukrajini, sve to utječe na nas, kroz poskupljenje energenata, poskupljenje radova, i smanjuje nam prostor da budemo kreativni. Nije dovoljno imati sredstva iz EU fondova, prije svega morate imati gotove projekte, jedan dio mogu biti kao prihvatljiv trošak, jedan dio ne, ali opet morate imati novce da to možete isprojektirati i morate osigurati i vlastita sredstva. U budućem razdoblju trebat ćemo biti itekako oprezni i promišljati u biranju prioriteta – napomenuo je župan.


Dodao je da je najkritičniji problem ovdje javni prijevoz. - No u ovom trenutku se otvara jedna šansa, a to je ono što smo čekali, da Hrvatska uđe u schengenski prostor. Tada nema ni jednog razloga da ne vratimo željeznicu natrag u promet. Sa strane Slovenije ta podrška je bila i prije, ali nije ovisila o Sloveniji nego o EU. Taj moment je izutetno bitan, mi moramo baš tim ljudima koji žive uz granicu omogućiti svu moguću infrastrukturu i uvjete da ostanu ovdje živjeti. To je naš najveći i nateži zadatak zbog ove demografske slike. Mi ćemo kao Županija kroz naše ustanove i poduzeća i upravo biti i dalje podrška na projektima – obećao je župan.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da pomoć Županije i ministarstava znači da se postigla sinergija i da Vlada RH svojim programima, natječajima i projektima odgovora na potrebe lokalne zajednice. - Velik je broj mogućnosti i programa pred nama. Na kraju smo jednog procesa koji je donio nove dokumente i s početkom sljedeće godine počet će se raspisvati natječaji na koje će se moći javiti i JLS i poduzetnici, poljoprivrednici i morat ćemo svi razmišljati koje su nam fiskalne mogućnosti i koji su nam prioriteti. Tu je odgovornost onih koji donose odluke, a vi ste do sada donosili dobre odluke i želim vam i u budućnosti puno hrabrosti, zajedništva i mudrosti – poručio je Tušek.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Dobili su ih Milan Juranić za dugogodišnje obnašanje službe župnika u Zagorskim Selima i Sutlanskoj Poljani, Marko Zgorelec za sudjelovanje na smotri stvaralaštva LIDRANO, Tea Ferdelja za mentorstvo na smotri stvaralaštva LIDRANO, Izabela Zagorelec za ostvaren odličan uspjeh u osnovnoškolskom obrazovanju, Marko Preglej za aktivno društveno sudjelovanje i doprinos lokalnoj zajednici, Melanija Šlogar za promociju Općine Zagorska Sela, Karla Lojen za promociju Općine Zagorska sela, Aljoša Mutić, postuhumno, za društveni doprinos i promociju Općine Zagorska sela, Udruga vinara, vinogradara i prijatelja dobrog vina “Sv. Martin” za doprinos lokalnoj zajednici, TEMATIV KREA za doprinos lokalnoj zajednici te Udruga udomitelja ‘Nada’ Ivanec za pomoć nakon prirodne nepogode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook