Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORJE ZELENO: Otvorenjem Staze kroz krošnje započet će brendiranje zaštićenih područja KZŽ

Župan Kolar je kazao da je činjenica da od 2017. do 2020. proračun od 1,5 narastao do četiri milijuna kuna, a to se vidi kroz projekte


Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije na konferenciji za novinare predstavila je aktivnosti Ustanove tijekom prošle godine. Ustanova upravlja sa 17 zaštićenih područja te područjima ekološke mreže Natura 2000. Prošla je godina bila u znaku realizacije EU projekata. Jedan od važnijih je projekt projekt Zagorje ABECEDA prirode, sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kojem je Ustanova nositelj, a partneri su ZARA i Krapisnko – zagorska županija. Ukupna vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna.


Ustanova je u dijelu posjetiteljske infrastrukture izgradila i završila Stazu kroz krošnje, jedinstvenu stazu kojom je ovom zaštićenom području dodan novi sadržaj. - Važno je istaknuti da je staza prilagođena osobama s invaliditetom. Pisani sadržaji na pločama su dvojezični i na Braileovom pismu, a pristup stazi je moguć uz pomoć podizne platforme. Duž staze, u njenom podnožju, posađeno je 2000 perunika. Završene su tri zelene učionice, na Zelenjaku, u Risvici i na Strahinjčici te su za njih izrađeni radni listići za razrednu i predmetnu nastavu.

Promidžba i vidljivost

Tijekom 2020. u dijelu posjetiteljske infrastrukture provedena su dva postupka javne nabave, odnosno nabava usluge multimedija i radova za uređenje Centra ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a kroz dva ugovora naš Centar za prirodu dodatno će se urediti u smislu promocije i edukacije prirode naše županije – istaknula je Hršak. U dijelu promidžbe i vidljivosti, izrađeni su promotivni materijali, suveniri i izašla je knjiga o prirodi KZŽ. - 15 godina rada ustanove bio je i razlog da Ustanovi damo novi vizualni identitet, da izradimo novi logo i dodamo kratki naziv, sve sa ciljem da bi ustanova bila prepoznatljiva, jedinstvena i brendirana – rekla je ravnateljica. U prošloj godini intenzivno se radilo i na projektu Veze prirode, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija i Hrvatska, a Ustanova ga je provodila sa 6 partnera iz Slovenije i Hrvatske. Ukupna vrijednost je 1,6 milijuna kuna, a tijekom 2020. realizirano je 970 tisuća kuna. Projekt je u završnoj fazi.


- Posebno bih istaknula aktivnosti koje su se provodile za očuvanje vrsta i staništa Natura 2000. Uređena su dva staništa za vidru, u vidu prekapanja jednog mrtvog i jednog protočnog kanala te ta obnova staništa. Uređen je zeleni most za vidru, što je jedinstvena aktivnost za Hrvatsku, prvi smo koji smo to napravili i imamo dokaze da zeleni most koristi i vidra i druge male životinje, a sve kako bi spriječili njihovo stradavanje odnosno prelazak preko prometnice. Važna aktivnost bila je sanacija crne točke za vodozemce na cesti D205 u Razvoru, a nabavljene su i mobilne ograde koje ćemo ubrzo montirati, kako bi spriječili stradavanje vodozemaca prilikom njihove migracije u vrijeme parenja i poboljšali sigurnost same ceste – dodala je Hršak.
U projektu Veze priode, uređena je i staza Veze prirode na Risvici. - Staza ide trasom nekadašnje geološke staze i ima 10 uređenih interpretacijskih točaka, za interaktivnu edukaciju i odmor te uživanje u prirodi. U početku se staza isprepliće s elementima zelene učionice, a pri izradi koncepta staze pazilo se na mnogo detalja. U sklopu projekta izrađeno je 5 videa kojima smo snimili aktivnosti na projektnom području i nastale su predivne fotografije od kojih smo izradili izložbu Veze prirode. Bila jeveć kod svih partnera, a mi smo je otvorili prošle godine u lipnju i pokazali javnosti – rekla je ravnateljica.

3,8 milijuna kuna


Ustanova je provela košnju travnjaka od 10 ha, projekte moritoringa i istražavanja na zaštićenim područjima, a posebno je zanimljivo dvogodišnje istraživanje ptica i flora na području značajnog krajobraza Sutinske toplice. Postavljene su i nove table i klupe kao infrastruktura za posjetitelje, provodile su se edukacije te je napravljen video o orhidejama Hrvatskog zagorja. Hršak je zaključila kako je prošla godina bila veliki iskorak za javnu ustanovu s obzirom na duplo veći proračun nego u 2019., kao i realizaciju projekata. Javna ustanova u 2021. raspolaže s 3,8 milijuna kuna. U planu je završetak aktivnosti projekata koji su u tijeku: Zagorje ABECEDA Prirode, Veze prirode i Uređenje planinarsko – poučnih staza Putovima orhideja. I dalje će se provoditi zaštita i održavanje u zaštićenim područjima, edukacija i promocija, ali i izrada planova upravljanja Natura 2000 područja Strahinjčice i Ivančice, rijeku sutlu i Dolinu Sutle kod Razvora i za Židovske jame. Projekt koordinira i financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da su 2020. i 2019. bile uspješne po iskorištavanju sredstva i EU fondova, posebice u izgradnji posjetiteljsko – turističke infrastrukture koja posjetiteljima nudi turističke informacije, a time i edukaciju.


Župan Kolar je kazao da je činjenica da od 2017. do 2020. proračun od 1,5 narastao do četiri milijuna kuna, a to se vidi kroz projekte. Vidi se i da je kroz spomenute godine kroz Ustanovu prošlo 14.191.000 kuna, a od toga je 51 posto ukupnog prihoda koji je vezan za ulaganje i projekte, odnosno za sredstva iz EU fondova, a ostalo je za zaposlene, ali i promociju i edukaciju, pa je zapravo 73 posto novca uloženo u projekte i edukaciju.

Ugodan zadatak


- Ono što nam u budućnosti slijedi je brendiranje zaštićenih područja Krapinsko – zagorske županije. Imamo novi logo, novi skraćeni naziv je Zagorje zeleno i promocija zdravog načina života, i edukacije i mladih i starih oko zaštite prirode, ali isto tako i poziv da se posjete ta zaštićena područja. Kroz naše infrastrukturne turističke projekte bit će zapravo jedan novi dio brendiranja Zagorja kao destinacije koja ima 15,3 posto područja zaštićeno i da upravo to zaštićeno područje nama je dodatna vrijednost. Kroz pravilno gospodarenje tim područjima, apsolutno sam uvjeren da ćemo u budućnosti još više dati na značaju našim zaštićenim područjima i da ćemo višestruko povećati broj dolazaka i posjeta u ta područja – rekao je župan te dodao da slijedi ugodan zadatak – službeno otvorenje Staze kroz krošnje. - Činom otvorenja počinje i procedura brendiranja Zelenjaka kao ne samo zaštićenog krajolika ili mjesta gdje je spomenik našoj himnoj već općenito područja koje spaja Naturu 2000 koja spaja rijeku Sutlu i zaštićeno područje Cesargradske i Risvičke gore i same staze kroz krošnje – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook