Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabrinjavajuće: U zadnjih 5 mjeseci 652 osobe u Zagorju sudjelovale u nesrećama


Foto: Ilustracija/Arhiva Zagorje.com

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske tijekom prvih pet mjeseci 2024. godine dogodile su se 304 prometne nesreće, objavila je PU krapinsko - zagorska.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 652 sudionika, od kojih su 463 vozača, 177 putnika i 12 pješaka. U trenutku nesreće pod utjecajem alkohola bila su 64 vozača, dva putnika i dva pješaka, odnosno 13,8 posto vozača, dok je prošle godine pod utjecajem alkohola bilo 17,5 posto vozača, tako da je tijekom prvih pet mjeseci 2024. godine došlo do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 3,7 posto.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama su u pogreškama vozača, a to su brzina neprimjerena uvjetima na cesti, uslijed nepropisnog kretanja vozila kolnikom, nepoštivanja prednosti prolaska te vožnje na nedozvoljenoj udaljenosti.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše se nesreća s nastradalim osobama dogodilo prilikom slijetanja vozila s ceste i to 21 nesreća, zatim kod međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova 18 nesreća, bočnih sudara 17 nesreća, naleta vozila na pješaka deset nesreća te vožnje u slijedu sedam prometnih nesreća.

Od ukupnog broja, 219 nesreća bilo je s materijalnom štetom, 84 nesreće s ozlijeđenim osobama, u tim nesrećama teško je ozlijeđeno 27 osoba, dok je lakše ozlijeđeno 97 osoba, a bila je jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je smrtno stradao vozač osobnog automobila.

Nadzorom prometa policijski službenici utvrdili su najviše prometnih prekršaja u posljednjih deset godina, ukupno 8.449 prekršaja u cestovnom prometu što je za 13,6 posto više nego u prvih pet mjeseci 2023. godine.

Od ukupnog broja prekršaja njih 8.449, utvrđena su 3.534 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, 374 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 302 prekršaja nepropisnog korištena mobitela tijekom vožnje, 740 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje te 3.499 ostalih prekršaja, priopćili su iz policije.
 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook