Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabrinjavajuće: Sve više pješaka gleda u mobitele prelazeći ulicu

Mobilni uređaji treći su uzročnik prometnih nesreća s teškim posljedicama


 Uoči Svjetskog dana stradavanja u prometu i završetka kampanje Dan bez mobitela, istraživanja pokazuju da prosječni vozač provede 3 i pol minute na mobitelu tijekom vožnje. Povećao se postotak vozača koji se pak koriste handsfree uređajima, ali povećao se i broj pješaka, koji u prometu, prelazeći ulicu, gledaju u mobitel.

Prvo istraživanje "Hrvatske udruge menadžera sigurnosti" o navikama i ponašanju sudionika u prometu, vezano uz korištenje mobitela, provedeno je 2017. godine. Tada je 91% vozača u Hrvatskoj priznalo kako telefonira pri vožnji, 33% biciklista pedalira s mobitelom, a polovica ispitanih pješaka koristilo se mobilnim uređajem pri prelasku ulice.
Istraživanje je ponovljeno ove godine, a rezultati pokazuju da je manji broj vozača koji se koristi mobitelom u vožnji, njih 73%, što je smanjenje od 18 postotnih poena. Biciklisti, u usporedbi s 2017., sada se također manje koriste mobitelom u vožnji. Međutim, u ovoj godini, više je pješaka koji se njime koriste dok prelaze zebru, razgovaraju ili tipkaju. I to treba zabrinuti, izvijestio je Peter Pereža u Dnevniku Nove TV, prenosi Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook