Prethodni članak
Sljedeći članak

ZABRINJAVAJUĆA OTKRIĆA: Do kraja stoljeća 90.000 ljudi godišnje umirat će od ekstremnih vrućina


U novom istraživanju Europske agencije za okoliš stoji da bi do kraja stoljeća oko 90.000 Europljana moglo umrijeti svake godine zbog ekstremnih vrućina u scenariju globalnog zatopljenja.

Agencija je proučavala utjecaje klimatskih promjena na zdravlje te pozvala zemlje da pripreme svoje zdravstvene sustave na zagrijavanje planeta, javlja Index.hr.

Očekuje se da će se dugotrajni toplinski valovi i "tropske noći", kada su temperature iznad 20 Celzijevih stupnjeva, znatno povećati zbog emisija stakleničkih plinova, piše Euro news.

"Najveća izravna klimatska prijetnja ljudskom zdravlju u Europi je vrućina, a primjer toga je velik broj smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati ekstremno visokim temperaturama i dugotrajnim toplinskim valovima tijekom ljeta 2022. Smrtnost povezana s vrućinom raste diljem Europe od početka 21. stoljeća, osobito u južnom dijelu kontinenta", stoji u izvješću Europske agencije za okoliš.

Europljani su posebno osjetljivi na ekstremne vrućine jer populacija stari, a starije osobe su najviše izložene riziku od vrućine. Prema predviđanjima Eurostata iz 2019., očekuje se da će se udio starijih osoba u dobi od 65 godina povećati za 11 postotnih bodova, s 20 posto stanovništva na početku 2018. na 31 posto do 2100. godine.

Očekuje se porast kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa među Europljanima, što će ih činiti osjetljivima na izloženost toplini. Klimatske promjene dovode do povećanja broja komaraca i krpelja koji prenose bolesti, što će vjerojatno dovesti do novih izbijanja infekcija, navodi se u izvješću. Agencija EU-a za okoliš kaže da zdravstveni sustavi moraju biti pripremljeni za ovu budućnost, piše Index.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook