Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabok pao nakon produžetaka

Bila je to beskompromisna borba, rat za svaku loptu


Zabok je nakon dvije pobjede upisao drugi uzastopni poraz. U dramatičnoj utakmici Šibenka ja slavila rezultatom 74:83, koji ne pokazuje realno stanje stvari na parketu. Bila je to beskompromisna borba, rat za svaku loptu. Deset sekundi prije kraja Šibenka je imala +3 (69:72), a onda je Luka Tomas postigao nemoguću tricu s udaljenosti preko deset metara i sa zvukom sirene donio Zaboku produžetke. No zabočki žuti potuno su pali u dodatnih pet minuta utakmice, pa gosti zasluženo nose bodove iz Zaboka.

Iako je Šibenka imala uvodno vodstvo, Zabok je bolje otvorio utakmicu. Već u 7. minuti Zabok je tricom Tomasa prvi puta došao do dvoznamenkastog vodstva (18:7), a nakon deseet minuta na semaforu je stajalo 25:18, uz 10 koševa Tomasa i 9 Mandića.

Raspoloženi Vuko najzaslužniji je što je Šibenka u 15. minuti stigla do izjednačenja. Zabok se u drugom dijelu druge četvrtine probudio i tricom Lisice u 19. minuti stigao do pet koševa viška (36:31), da bi se na poluvrijeme otišlo rezultatom 38:34.

Mandić je početkom nastavka povukao Zabok do osam koševa viške (46:38), no nakon time-outa u gostiju u 26. minuti rezultat je 48:47, pa sada time-out zove Tomas. U završnici treće četvrtine tehničku pogrešku zbog prigovora je dobio Mileković, no Zabok to nije uspio kapitalizirati, pa je u zadnjih deset minuta prenio samo dva koša viška (58:56). Treća četvrtina obilovala je pogreškama i s jedne i s druge strane, kao da je važnost utakmice dodatno pritisnula igrače jedne i druge momčadi i bilo je jasno da će utakmica ući u uzbudljivu završnicu.

Zabok je sve do 38. minute imao vodstvo, a onda je Nakić prvo promašio zicer, da bi se potom ispravio i pogodio tricu za prvo vodstvo Šibenke nakon 2. minute utakmice (65:67), a isti se igrač prošetao obranom Zaboka i položio za 65:69 minutu i pol prije kraja utakmice. Deset sekundi prije kraja utakmice Vuko postiže oba slobodna bacanja za +3 Šibenke (69:72), a onda Luka Tomas uzima loptu i preko Nakića ubacuje "nemoguću" tricu za produžetak (72:72), uz deliriji u dvorani.

No, Zabočani su totalno pali u dodatnih pet minuta, na parketu je postojala samo Šibenka. Prvo Nakić postiže tricu, zatim odličnu asistira Vladoviću, a potom tricu pogađa i kapetan Bašić i 39 sekundi prije kraja Šibenka odlazi na nedostižnih +8 (72:80). Nakić tricom podiže na +11 (72:83), da bi Mandić sekundu prije kraja postigao jedini koš Zaboka u produžetku za konačnih 74:83.

Domaćinu nisu bila dovoljna ni 28 koševa Luke Tomasa, koji je pridodao i 6 skokova i 5 asistencija. Mate Mandić upisao je 15 koševa uz 4 ukradene lopte. Goste je s 18 koševa i 6 asistencija predvodio iskusni Jakov Vladović, a odlični su bili i Tonko Vuko s double-double učinkom od 16 koševa i 13 skokova, a priseban je u odlučnim trenutcima bio Toni Nakić koji je utakmicu završio sa 17 koševa i 7 asistencija.


Ivan Tomas, trener Zaboka:

"Imali smo dobar ulazak u utakmicu. Što se tiče zalaganja to apsolutno nemam prigovora svojim igračima. Od 45 minuta utakmice ja sam 15 minuta imao pod kontrolom svoje igrače, a ovih ostalih 30 minuta oni nisu mogli izrealizirati ono što smo se dogovrali. Bili smo dekoncentrirani kao i u Sinju. Šibenka nam se nudila, ali jednostavno nismo imali pameti utakmicu završiti u svoju korist. Čestitam Šibenki na zasluženoj pobjedi".

Luka Tomas, igrač Zaboka:

"Zaslužena pobjeda Šibenke. Imali smo utakmicu pod kontrolom ali nismo imali snage i pameti da pobijedimo. Na kraju nas je i sreća pomazila, no u produžetku smo ostali bez snage i ovo treba što prije zaboraviti i okrenuti se nadolazećim utakmicama".

Miro Jurić, trener Šibenke:

"Znali smo da nas čeka teška utakmica, kao i uvijek u Zaboku. Bez obzira s kojim rosterom dolazimo, ovo je za nas teško gostovanje. Gledali smo ih protiv Splita i protiv Alkara, Zabok je jedna brza momčad, koja dosta dobro igra tranzicijski i znali smo da ćemo imati velikih problema ako ne budemo mogli trčati s njima. Kroz prvu četvrtinu nismo dobro trčali i odmah je bilo -10. Kasnije kad smo uštupali i sveli na igru pet na pet bili smo u prednosti. Tvrda i borbena utakmica. Lijepo je dobiti utakmicu pogotovo na jedno ovako teškom terenu".
Toni Nakić, igrač Šibenke: Nakon lošeg izdanja protiv Gorice morali smo jednostavno izvući ovu pobjedu. Bilo je teško, u početku smo bili u grču i to se vidjelo u rezultatu gdje smo u prvoj četvrtfini imali dvocifreni zaostatak. Do poluvremena smo se uspjeli vratiti, imali smo dobar rezultat s obzirom na igru. U drugom poluvremenu smo podignuli agresivnost i bili smo odlučniji pod košem. Možda smo mogli riješiti utakmicu i u regularnom dijelu, ali šut Tomasa odveo je utakmicu u produžetak. U produžetku smo pokazali malo više snage i koncentracije i na kraju smo zasluženo pobijedili".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook