Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočki ogranak Matice Hrvatske nastavlja s pomlađivanjem članstva


U Gradskoj galeriji Grada Zaboka 29. studenoga 2022. godine održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku. Na samom početku skupštine sve nazočne goste i članove pozdravila je predsjednica Sandra Babnik Lončar. Nakon uvoda predsjednice, nastavljen je rad skupštine izborom Radnog predsjedništva. Predsjednica Sandra Babnik Lončar osvrnula se na održanu Glavnu skupštinu Matice hrvatske na kojoj je bila prisutna istaknuvši kako je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom govoru izrazio zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli afirmaciji Matice hrvatske u svojim sredinama. Danas želim zahvaliti svima Vama koji ste se na bilo koji način uključili u kulturna zbivanja u našoj organizaciji ili organizaciji drugih institucija na našem lokalnom području te napose njegovanju kulturne baštine.

Dopredsjednica Tina Marušić pripremila je pregled aktivnosti u ovoj godini: promociju tri broja Godišnjaka grada Zaboka 6. i 7. za 2018./2019. godinu i 8. broj za 2020. godinu zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zaboka, posjeti senjskoj promociji knjige „Glagoljski misterij“ Sanje Ždralović, održanoj 10. samostalnoj izložbi dugogodišnje aktivne matičarke i svestrane umjetnice Danice Posavec, prisustvom članova Predsjedništva OMH Zabok svečanom obilježavanju i proslavi 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, sudjelovanjem na Prvom festivalu knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”, aktivnim sudjelovanjem na dvodnevnom skupu Brendiranje zavičajne i lokalne baštine u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske u Ozlju, sudjelovanjem u promociji zbornika „Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka“ (djedova i baka), organizacijom književno-znanstvene tribine posvećene Ksaveru Šandoru Gjalskom i njegovim autobiografskim zapisima, potpisivanja ugovora o suradnji Pučkog otvorenog učilišta s predsjednicima udruga: Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“, Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Matice umirovljenika Zabok i Županijske podružnice UHDDR-a Krapinsko-zagorske županije, obilježavanjem važnijih dana koji su vezani uz hrvatsku povijest, osobe i događaje i niz drugi aktivnosti s ciljem da se i dalje nastoji raditi i promovirati kvalitetne događaje, na najvišoj organizacijskoj razini, ali i da kao Ogranak stalnom edukacijom i gostovanjima napreduje i održava temeljne vrijednosti za koje se zalaže.

Dugogodišnji predsjednik Ogranka dr. Ivica Balagović istaknuo je 2021. godinu iznimno značajnu jer je Ogranak proslavio svoju 30. obljetnica osnutka. Zabočki Ogranak ponovno je pokrenut na inicijativu prvoga i dugogodišnjega predsjednika Stjepana Bučara 1991. godine, a pod njegovim su vodstvom objavljena vrijedna književna izdanja, među kojima se ističu dva izdanja romana „Pronevjereni ideali“ Ksavera Šandora Gjalskog, organizirane su brojne književne i glazbene večeri, postavljene vrijedne izložbe renomiranih likovnih umjetnika. - Čestitam predsjednici Sandri, dopredsjednici Tini i tajniku Darku Fiketu što nastavljaju još većim žarom i entuzijazmom pomlađivati Ogranak što potvrđuje da je konstantan rad Ogranka itekako prepoznat zabočkoj javnosti i šire – rekao je Balagović.

Predsjednica Sandra Babnik Lončar pozvala je sve članove na još veću angažiranost u radu Ogranka te vjeruje da ćemo se opet sresti na nekim od naših događanja kako bi sačuvali svoju tradiciju, kulturu i duh našeg naroda, zagorskog kraja i običaja. Zahvalila je v.d. ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Branku Piljeku na suradnji i dolasku na Skupštinu te na promoviranju kulturnih vrijednosti u Gradu Zaboku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook