Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka bolnica u nefrologiji je dobila sve što je komplementarno sa sustavom kliničkih bolničkih centara

Dolaskom prof. Dr. sc. Danka Miloševića, specijalista pedijatrijske nefrologije u Opću bolnicu Zabok, tu nastaje regionalni centar pedijastrijske nefrologije.Prof. dr. Danko Milošević oduševljen je bolnicom, prijemom, a posebno laboratorijem i sestrinskim kadrom za koje kaže da su najbolji u Hrvatskoj


Gotovo svaki roditelj se barem jednom u životu susretne s činjenicom da mu dijete ima nekih problema s mokraćnim putevima ili slično. Do sada, za svaki potreban pregled nefrologa, s djetetom se moralo ići u jednu od zagrebačkih klinika, ali sada više ne. Naime, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana počeo je raditi prof. dr. sc. Danko Milošević, vrstan i poznat nefrolog koji je radio u brojnim klinikama, a u zabočku bolnicu došao je iz KBC-a Rebro. Ovime je, nesumnjivo puno dobila sama bolnica, ali i svo stanovništvo županije i drugih dijelova zemlje.

Dr. Milošević je kazao da je već i prije čuo sve najbolje o bolnici u Zaboku, ali dolazak u Zabok bio mu je potpuno pozitivno iznenađenje. Do suradnje je došlo vrlo brzo. Prijatelj koji je već prije radio u ovoj bolnici mu je preporučio, nazvao je, sastao se s ravnateljem Tihomirom Vančinom i voditeljem Odjela za pedijatriju dr. Borisom Adaševićem i vrlo brzo su se dogovorili jer su shvatili 'da su na istoj valnoj dužini'. 'Tu sam od 1. prosinca i iznimno sam zadovoljan, odgovorio nam je na pitanje prof. Milošević kojeg smo, s obzirom na činjenicu da je radio na najeminentnijim mjestima pedijatrijske nefrologije pitali za uvjete rada u ovoj bolnici u odnosu na druge sredine u kojima je radio. 'Sam dolazak i sve što sam ovdje zatekao bilo mi je potpuno pozitivno iznenađenje. Ovdje se može obaviti i raditi sve što sam radio i u KBC-u 'Rebro'. Svu tehniku koju sam imao tamo, imam i ovdje. Imam apsolutno sve što mi treba. U slučaju da mi nešto nedostaje uz razumijevanje ravnatelja i dr. Adaševića to se nabavi ekspresnom brzinom tako da smo ovdje spremni u potpunosti obaviti sve ono što se u KBC-u moglo. Nema nikakvog detalja kojeg bi se sjetio da bi imao u KBC-u, a da ga nema ovdje. Uz to, laboratorij je iznimno kvalitetan, meni je potpuno iznenađenje što usvajaju nove pretrage munjevitom brzinom i to tako da se ja ne trebam niti truditi previše. Sjajan je laboratorij, najbolji s kojim sam dosad radio, a sestrinski kadar je iznimno kvalitetan do te mjere da sam bio na neki način počašćen što sam došao u ovu sredinu u tako dobar iznimno kvalitetan sestrinski kadar. Ni, kolege liječnici me nisu mogli primiti bolje nego što su me primili. Jako, jako sam zadovoljan prijemom i odnosom kolega, dr. Adaševića, ravnatelja Vančine i općenito sa svime sam iznimno zadovoljan i iznimno lijepo su me primili, rekao nam je prof. Milošević.


Ova bolnica do sada nije uopće imala nefrologa i sada je poruka roditeljima da za svoje dijete u amabulanti prof. Miloševića mogu dobiti sve što se mogu dobiti i u kliničkom centru. 'U potpunosti se može ispuniti do posljednje točke sve pretrage, ultrazvuk dobiju svi i to vrlo brzo, nema čekanja niti se planira bilo kakva lista čekanja, pacijenti se kod nas primaju kako stižu. Za sad to je recimo jednom tjedno, ponedjeljkom, a ako s poveća broj pacijenata, a to će se najvjerojatnije dogoditi, uzet će se dva dana, po potrebi će se mijenjati, ali uobičajen ritam KBC-a je dva puta tjedno, što znači da bi se održao ritam koji je inače uobičajen mogu dobiti ultrazvuk, ultrazvučnu mikciju, cistoskopiju, sve pretrage uključivo CT, magnet. Zapravo ne znam što bi nedostajalo, sve je uključeno čak i vrhunske pretrage koje su se mogle dobiti u KBC-u, ovdje se apsolutno mogu dobiti, kao primjerice metabolička obrada u potpunosti, a to je stoga jer je laboratorij napravio izuzetno dobru suradnju, kaže prof. Milošević.


Objasnio je i da dio pacijenata regrutiraju ginekologija i opstetricija. 'Dakle, kad se primijeti da nešto nije dobro ili nije jasno, onda oni mogu poslati dijete k mene i to rade, a ja sam spreman bilo kad napraviti pretragu, pa čak i doći izvan radnog vremena. U svakom slučaju kompletna opstetricija koja ima neka pitanja kad se dijete rodi, sve se praktično može obaviti ovdje isti dan, a najkasnije, ako nije hitno, kad dolazi ambulanta. Druga stvar je zapravo da su pretrage koje ovdje sada radimo potpuno komplementarne sa svim kliničkim bolnicama, ne može se ništa dugačije obaviti na Rebru, u Klajićevoj, Vinogradskoj ili bilo kojoj drugoj bolnici. Na neki način Zabok je postao centar u kojem se može raditi sve pa i pacijenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Vukovara jer nekako idu za tim da dođu gdje žele kod doktora kojeg oni žele, tako da je Zabok u potpunosti spreman za bilo kakvu intervenciju koja je u nefrologiji potrebna, rekao nam je.



Priznaje i raduje ga što se u OB Zabok obavlja brza pretraga, pa što se uroinfekcija tiče odmah se radi ultrazvuk. 'Ponavljam, sve što sam radio mogu uraditi ovdje i nema nikakvih razlika. Ono što je jasno je da iz Zaboka nema razloga nitko ići u Zagreb što se tiče dječje nefrologije, dobit će istu ili sličnu uslugu kao i u drugim KBC-ima. Zabok je dobio u nefrologiji nešto što je komplementarno s KBC-ovskim sustavom, objasnio nam je prof. Milošević. Dodaje da koliko je shvatio, u Ob Zabok nije samo u prolazu, a niti to želi biti, ovdje je da ostvarim nešto što je bolji sustav nego što je bio i da se pedijatrijska nefrologija ovdje pokaže kao jedan od većih centara u kojem se može obaviti sve što je predviđeno uključivo i šire. Dolaze već i pacijenti izvana koji slijede svog liječnika, a u gravitira i cijelo Zagorje, a moguće i Varaždin. 'Pacijenti koji su došli izvana jako su zadovoljni jer je bolnica lijepa, moderna, očito je da je to jedna od najljepših bolnica u Hrvatskoj, atmosfera je izuzetna i svi su jako zadovoljni, kaže prof. Dr. Milošević kojeg je mnogo toga u ovoj bolnici pozitivno iznenadilo. Primjerice, dok je u drugim bolnicama boravak majke uz dijete iznimka u Zaboku je to pravilo, izvrsno funkcionira i dnevna bolnica. 'Jednostvavno ovdje se može dobiti najsuvremenija moguća usluga u europskim i svjetskim razinama, kaže dr. Milošević.



Inače, ambulanta je počela raditi s dva do tri pacijenta, sada ih dnevno ima desetak, a optimalno bi bilo između 20 i 30 tako da ambulanta radi dva puta tjedno, a možda i više. I ono što puno znači, treba se samo naručiti, liste čekanja kod prof. Dr. sc Počeli s dva tri pacijenta, sada ih ima desetak, optimalno bi bilo 20 do 30 i da ambulanta radi dva puta tjedno, možda i više, treba se samo naručiti, kod prof. dr. sc. Danka Milošević, specijalista pedijatrijske nefrologije nema lista čekanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook