Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka bolnica dala je 47 donora: Ovi se organi najčešće doniraju


Hrvatska je po broju transplantacija organa u samom svjetskom vrhu. Prošle godine odrađeno je 300 transplantacija. U tome sudjeluje i Opća bolnica Zaboka i bolnica hrvatskih veterana koja je prvu eksplantaciju organa imala 2011. godine. „Tada je ravnatelj bolnice bio primarijus Stanko Belina koji je proveo završni test moždane smrti, a u timu smo bile i dr. Sanja Kovačić i ja. Od tada do danas, zabočka bolnica je dala 47 donora u Eurotransplant”, istaknula je u razgovoru za Radio Stubicu bolnička transplantacijska koordinatorica, dr. Ljiljana Družinec Hršak, anesteziologinja i zamjenica ravnatelja bolnice, piše Radio Stubica.

Eurotransplant je tzv. međunarodna organizacija za dodjelu i razmjenu organa, a naša zemlja je dio tog Eurotransplanta. „Vi kada eksplantirate, uzimate organe od prihvatljivog donora, ti organi idu na tipizaciju i prema listi koja postoji, traži se prihvatljivi primatelj tih organa. Najčešće se doniraju bubrezi i jetra, a u zabočkoj bolnici eksplantirana su i dva srca”, rekla je Družinec Hršak. Doktorica ističe kako donor može biti svaka osoba koja se za svog života preko potpisa i donorske kartice izjasni da bi u slučaju da umre moždanom smrću bila suglasna da se njeni organi doniraju. Druga skupina su osobe kod kojih se dokaže moždana smrt, a njihova uža obitelj se složi da njihovi organi budu eksplantirani.

Donorsku kartica možete potpisati kod svog obiteljskog liječnika ili u OB Zabok. „Svi trebamo imati na umu, da kada netko nakon svoje smrti daruje svoje organe i na taj način omogućuje nekome čiji je organ zakazao da nastavi živjeti jedan veliki oblik sebedarja, čovjekoljubivosti, zaista jedan veliki humani čin”, zaključila je Družinec Hršak. Zadnjeg donora zabočka bolnica imala je krajem prošle godine.

Inače, Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježili smo 26. svibnja  i tom je prilikom istaknuto kako je prošle godine u Hrvatskoj presađen 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, čak 108 jetri i 5 gušterača. Toliko je pacijenata dobilo priliku za novi život.   

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook