Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočanin Toni Ljubić oduševio je svjetsku kuglačku elitu i hrvatsku sportsku javnost

Veliki tjedan mladog zabočkog kuglača na Svjetkom prvenstvu za mlađe juniore i mlađe juniorke (U-18) koje se održalo u Češkoj


Zabočanin Toni Ljubić oduševio je svjetsku kuglačku elitu i hrvatsku sportsku javnost. Na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u kuglanju za mlađe juniore i mlađe juniorke (U-18) koje se održalo u češkom gradiću Rokycany, Ljubić se okitio naslovom svjetskog prvaka u kuglačkoj disciplini sprint. Tako je Toni postao prvi svijetski prvak kojem je kuglački put počeo na zabočkoj kuglani. Put prema naslovu prvaka svijetu Ljubić je započeo u šesnaestini finala gdje ga je čekao Talijan Raphael Verdoss. Talijan je dobio prvi set (84:97), Toni je pripao drugi (104-83), a onda su slijedila dodatna tri udarca gdje je Ljubić srušio 20, a Verdoss 19 čunjeva, pa se u osminu finala plasirao Ljubić. Tu ga je čekao Čeh Fabik Jakub. Nakon dva seta bilo je 1:1 (88:79, 91:105), pa se ponovno išlo u „pripetavanje“. Tu je Ljubić ponovno srušio 20, a Čeh 16 čunjeva, pa su se otvorila vrata četvrtzavršnice. 

Taj zadatak Toni je odradio bez problema. Mađar Balint Karba nije imao nikakve šanse i sa čistih 2:0 (110:86, 109:65) Ljubić je izborio polufinale. A tu je čekao Nijemac Moritz Walz. Ljubić je za čunj dobio prvi set (96:95), dok je Nijemcu pripao drugi (73:86). U dodatna tri udarca Ljubić je oborio čak 24 čunja, što Moritz nije mogao pratiti i zaustavio se na 16 čunjeva, pa je Ljubić izborio veliko finale.  Slovak Filip Banik nije imao ni „š“ od šanse. Prvi set Toni dobiva s 99:74, a drugi s 99:82 i svjetsko zlato odlazi u Hrvatsku, točnije u Zabok. Veliki je to uspjeh za njega osobno, ali i za zagorski i zabočki sport. Drugo mjesto osvoijio je Slovak Filip Banik, dok su treće podijelili Slovenac Tine Vidmar i Nijemac Moritz Walz.

Najbolji Hrvat u ekipnom dijelu prvenstva

U ekipnom dijelu prvenstva Hrvatska je s 2274 čunja osvojila peto mjesto. Ljubić je bio najbolji dio ekipe i srušio je 584 čunja, Karlo Boroš pridružio je 579, Lovro Buzov 576, Ivan Kovačević 123 čunja, a Karlo Zekić koji ga je zamijenio oborio je 412 čunjeva u tri seta. Svjetski prvaci postali su juniori Njemačke koji su oborili 2434 čunjeva, drugo mjesto osvojila je Slovenija s 2382 čunja, dok je treća bila Slovačka s 2304 oborena čunja. Toni je bio odličan i u pojedinačnom dijelu prvenstva gdje je oborio 605 čunjeva, što mu je donijelo sedmo mjesto. Od pobjedničkog postolja dijelilo ga je tek osam čunjeva. Prvak svijeta je Slovak Erik Gallo sa 631 oborenim čunjem, vicpervak Nijemac Simon Axtelhem koji je oborio 616, dok je treći naš Lovro Buzov sa 605 oborenih čunjeva. Sedmo mjesto Toni je osvojio i u najcjenjinoj disciplini, kombinaciji, gdje se uz pojedinačni nastup zbraja i nastup iz ekipnog dijela. Tako Toni kombinirano srušio 1189 čunjeva. Prvak svijeta u kombinaciji postao je Nijemac Simon Axtelhem s 1245 čunjeva, drugi je Slovak Erik Gallo s 1237 čunjeva, a treći Nijemac Tim Brachtel koji je oborio 1225 čunjeva. Lovro Buzov srušio je 1189 čunjeva, kao i Ljubić, no imao je bolje čišćenje pa je osvojio šesto mjesto.

Nastupio je Toni i u mix tandemu zajedno s Vanom Vargom. Nakon što su u osmini finala sa čistih 2:0 pobijedili slovački mix Lukas Nestes/Vladimira Vavrova, u borbi za novu medalja zaustavila je njemačka kombinacija koji su čnili prvak svijeta u kombinaciji Simon Ahxthlem i Selina Furhmann. Nakon dva seta bilo je 1:1, a onda u lutriji dodatnih udaraca njemačka kombinacija srušila je 16, naspram hrvatskih 11 čunjeva i plasirala se u polufinale.

Sve u svemu bio je ovo jedan veliki tjedan za mladog Zabočanina, koji je sigurno velika budućnost ne samo zabočkog, već i hrvatskog kuglanja. Bravo Toni!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook