Prethodni članak
Sljedeći članak

Za umirovljenike 400 tisuća kuna, a rebalansom županijskog proračuna taj iznos će se i povećati


Matica umirovljenika Krapinsko – zagorske županije danas je u Oroslavju održala svoju redovnu skupštinu. Njezin predsjednik Vladimir Crnec osvrnuo se na proteklo razdoblje te zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji na financijskoj potpori. - 400 tisuća kuna svake godine izdvojiti za umirovljenike nije mala stvar – rekao je Crnec.

Što se projekata tiče, nedavno je završen projekt Senior Aktiv koji je trajao dvije i pol godine, a u njemu je sudjelovalo preko 500 umirovljenika. - Radimo dosta na socijalizaciji umirovljenika, da se ne osjećaju usamljenima, da ih se potakne da se uključe u rad udruga. Imamo 27 umirovljeničkih udruga na području naše županije koje su pod Maticom. Stalno smo u kontaktu s Maticom umirovljenika Hrvatske – rekao je predsjednik. Dodao je da se u ovoj godini planiraju brojna druženja, izleti, pomoć udrugama. – Pomažemo im financijski, pravno, savjetodavno, usmjeravamo umirovljenike kako da dođu do svojih prava – rekao je Vladimir Crnec.

Župan Željko Kolar istaknuo je vrlo dobru suradnju s Maticom umirovljenika. – Socijalno smo osjetljivi i vodimo brigu o našim sugrađanima starije životne dobi. Oni su za vrijeme svog radnog staža dali doprinos razvoju KZŽ i red je da im se kroz proračun nešto i vrati. Pozdravljam i pohvaljujem rad Matice jer ima niz sjajnih projekata koji okupljaju ljude koji su u mirovini, koji ih drže aktivnima i koji im daju, sada kada su u mirovini, dodatni sadržaj i motiv da se bave određenim aktivnostima. A da bi se provodile te aktivnosti, potreban je i određeni novac i mi smo kroz proračun za 2023. godinu osigurali 400 tisuća kuna. S obzirom da idemo u rebalans, i sagledavši sve što se događalo u proteklom razdoblju, vezano za inflaciju i rast cijena, vjerujem da ćemo u rebalansu nešto povećati sredstva, jer nam je bitno da nam umirovljenici budu aktivni – najavio je Kolar.


Dodao je da je Županija partner umirovljenicima na projektima. – Naš Upravni odjel i razvojna agencija uvijek su potpora za prijavu samih aktivnosti, a naravno treba raditi i praćenje i provedbu projekata i tu oni koriste naše stručne službe, mi smo im na raspolaganju i pohvaljujem svaki projekt koji se provodi kroz europska sredstva jer više novaca onda ostaje za neku aktivnost koja se ne može financirati iz EU fondova, a što više aktivnosti, uključenih ljudi, bolje – istaknuo je župan.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, koja je prisustvovala skupštini, pohvalila je rad zagorske Matice umirovljenika. - Provode projekte sredstvima iz EU, vrlo su aktivni, brojni po članstvu – rekla je Fortuna. Osvrnula se na aktualnu temu obiteljskih mirovina, a dodala je da se očekuje i još jedan paket mjera za najugroženije i najranjivije. – Mi smo na nacionalnom vijeću tražili usklađivanje mirovina, 13. mirovinu i povećanje mirovina 10 posto – rekla je Fortuna.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook