Prethodni članak
Sljedeći članak

Za trajanja radova uređenja nove tržnice, tradicija zlatarskog sajma neće biti prekinuta, 'plac' će biti preseljen na drugu lokaciju

Radni početak godine: Asfaltiranja, sanacija klizišta, radovi na Sokolskom domu, gradskoj Vijećnici


Početkom nove godine i dalje je radno u gradu Zlataru. Kako kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, završeni su neki projekti iz godine ranije, poput asfaltiranja nerazvrstanih cesta.

Ceste i klizišta
- Asfaltirane su dvije ceste, Gornja Batina – Repno čime je spojen Repno s Gornjom Batinom i time se skratio put mještanima do samog središta Zlatara, pa ne moraju prolaziti kroz naselje Belec, a završena je i cesta u Ratkovcu, od Ratkovca prema granici s općinom Lobor. Vrijednost radova je 510.805,75 tisuća kuna, a sufinancira ih Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2022. godini sa 100.000,00 kuna. Sada krećemo u izradu troškovnika za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području grada Zlatara u ovoj godini – kaže gradonačelnica. Također, krajem godine završeni su radovi u Ulici Matije Gupca, a započeti su neki novi projekti i potpisani ugovori nakon nabava. Tako će, čim vremenski uvjeti to dozvole, krenuti radovi opločenja staza na belečkom groblju, što je investicija vrijedna 79.265 eura s PDV- om. Ugovor s izvođačem radova je potpisan, a potpisani su ugovori i izvršeno uvođenje u posao za dva klizišta na području grada Zlatara, oba u Vinogradskoj ulici u Zlataru. Planirano je da radovi krenu ovog tjedna, ovisno o vremenskim prilikama. Ukupna vrijednost radova za oba klizišta iznosi 169.179,11 eura s PDV-om, tj. 68.247,40 eura s PDV-om za klizište Vinogradska 1 i 100. 931,71 eura s PDV-om za klizište Vinogradska 2. Završetak radova je predviđen do 30. travnja 2023. Radovi su u potpunosti financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije. Nastavljaju se i radovi na zlatarskoj stoljetnoj ljepotici, Sokolani. – Traju radovi na vraćanju zaštićenog dijela fasade, a pripremaju se i radovi na dograđenoj zgradi, gdje se treba montirati staklena ventilirajuća fasada.

Nastavljaju se radovi i u unutrašnjosti, a u ovoj bi godini svi građevinski radovi trebali završiti. Onda još predstoji opremanje same Festivalske dvorane, a čekamo još rezultate Ministarstva kulture da vidimo koliko sredstava je osigurano za ovu godinu – napominje Jasenka Auguštan – Pentek. Tu je i projektiranje dva mosta na području Zlatara, kako bi počeli radovi u ovoj godini. Radi se o proširenju mosta u Ulici Vladimira Nazora u Zlataru te u Juranščini prema zaseoku Balići, koji su uski i opasni za promet.


Nova tržnica

Završena je i javna nabava i trenutno se pregledavaju pristigle ponude za još jedan veliki i važan projekt, a to je izgradnja nove tržnice u Zlataru. – Ovaj bitan projekt svakako bi trebao započeti na proljeće ove godine. Važno je za Zlatarščane, ali i žitelje susjednih općina, da za vrijeme trajanja radova tradicija zlatarskog sajma neće biti prekinuta, jer tražimo lokaciju i već razgovaramo s vlasnikom prostora na jednoj lokaciji da nam iznajmi prostor. Dakle, sajam će se i dalje odvijati, kao i obično utorkom, samo na drugoj lokaciji, dok ne završe radovi i zlatarski 'plac' se vrati na staru – novu lokaciju – ističe gradonačelnica.


Vijećnica i prostor KUD - a
Novo ruho, osim tržnice, dobiva i zlatarska Gradska vijećnica. U tijeku su radovi, a kroz dva mjeseca trebala bi stići i kompletna oprema, kako bi vijećnica ponovno bila u funkciji. – Ta se dvorana ne koristi samo za održavanje sjednica Gradskog vijeća, već je multifunkcionalna, u njoj se odvijaju brojne aktivnosti udruga, predavanja, a služi i kao vjenčaona za matične urede u Gradu Zlataru – kaže gradonačelnica. Pri kraju su i radovi na objektu odnosno prostoru KUD – a Belec. – Za taj smo projekt prošli na natječaju LAG – a, što se opremanja tiče. No, kako bismo mogli iskoristiti ta sredstva i završiti opremanje, Grad Zatar vršio je građevinske radove na samom objektu gdje su se stavile nove instalacije, zamijenili stari i dotrajali prozori te izveli gipsani radovi kako bi se uredili zidovi koji su bili u lošem stanju. Bit će to jedan dobar multifunkcionalni prostor, na korist ne samo KUD – a Belec već i ostalih belečkih udruga – dodala je gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook