Prethodni članak
Sljedeći članak

Za sud bolestan, a gradom lijepi plakate

PRAVOSUDNI PARADOKS Suđenje bivšem gradonačelniku Zlatara Marijanu Đureku za zloporabe teške 26,8 milijuna kuna u zastoju zbog njegove raspravne nesposobnosti, a on je politički i društveno vrlo aktivan...


Prema mišljenju sudskih vještaka, Marijan Đurek je zbog bolesti raspravno nesposoban, što je u ovom trenutku zapreka za vođenje postupka, odgovorio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zlataru Krešimir Devčić na pitanje u kojoj se fazi nalazi suđenje bivšem gradonačelniku Zlatara.

Ovaj nas je odgovor pomalo začudio jer je javna tajna da Marijan Đurek, iako je nedavno navršio 70., vodi vrlo aktivan politički i  društveni život u gradu kojemu je dva mandata bio na čelu. Naime, Đurek izdaje svoj list „Bilten“, kojeg ne samo da piše, već i distribuira gradom, odnosno lijepi na pročelja zgrada, panoe i stupove.

Teške optužbe

Mnogi se čude energiji i volji nekadašnjeg prvog čovjeka Zlatara, za kojeg svi znaju da ima problema sa zdravljem, a on ne posustaje u svojem obračunu sa političkim neistomišljenicima iako mu se stavljaju na teret vrlo teške optužbe. Na zagrebačkom Županijskom sudu vodi se proces protiv bivšeg zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka pod optužbom da je založio cjelokupnu imovinu Zlatara i time Grad oštetio za 26.885.634,12  kuna.

Uz Đureka, Uskok je optužio još 8 osoba: obrtnika Matu Crnca, direktoricu jedne tvrtke Maricu Duktaj te nadzorne inženjere Marijana Posarića, Željka Šutinu i Alojza Kokoleka, direktora Konstruktora iz Zlatara Zorana Zebu i bivšeg ravnatelja Županijske uprave za ceste Vladu Kavaća. Potonja dvojica priznali su kaznena djela i nagodili se s USKOK-om, nakon čega su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od godine dana, odnosno deset mjeseci zatvora u koji neće ići ako u iduće tri godine ne počine isto kazneno djelo.

U odnosu na preostalu petorku, slučaj je razdvojen (ponajviše zbog Đurekove bolesti) i ustupljen Općinskom sudu u Zlataru. Uskok tvrdi da je Đurek kao gradonačelnik, od travnja 2005. do svibnja 2009., s Crncem, Duktaj i Zebom, protivno Zakonu o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su napravili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili tzv. "privremene situacije" za radove koje nisu u cijelosti obavili. Kako bi osigurao novac, Đurek je za kredite založio nekretnine i poslovne udjele u gradskom vlasništvu. Tako je uzrokovao prezaduženost i blokadu gradskoga računa, a Grad Zlatar je oštećen za oko 26,8 milijuna kuna.

Optužen je i jer nije vodio poslovne knjige, dok se njegovom suoptuženiku Crncu na teret stavlja i neplaćanje više od 560 tisuća kuna PDV-a. Đurek je dva mjeseca proveo u istražnom zatvoru nakon uhićenja u prosincu 2010. u policijskoj akciji kodnog imena „Carevo ruho“. Sada je na slobodi i često je viđen na gradskim ulicama jer stanuje u najužem središtu Zlatara.

(Ne)Lojalni HSS - ovci

Zlatarščani u šali kažu da Đurek stalno promatra događanja u gradu iz svojeg stana, budući da ima pogled na glavni zlatarski trg i raskrižje pa je zato postao i svojevrsni kroničar svih gradskih zbivanja. „Špice“ svih tekstova u Đurekovim novinama, koje se formalno izdaju pod okriljem Udruge „Glasnik“, okrenute su prema aktualnoj vlast, bolje reći gradonačelniku Miroslavu Kopjaru.

Nekadašnji istaknuti narodnjak Đurek, koji sada aktivno lobira za laburiste, ne može sakriti svoju animozitet prema HDZ – u, na kojeg se obrušava u svakoj prilici. Vrlo je indikativno što Đurek u negativnom kontekstu nikad ne spominje svoje bivše koalicijske partnere iz HSS – a, koji su danas u ne baš složnoj koaliciji s HDZ – om. Zato mnogi u zlatarskim političkim kuloarima Đureka nazivaju „gradonačelnikom u sjeni“ jer, osim što surađuje sa nekim vijećnicima iz Gradskog vijeća, u dobrim je odnosima sa dijelom vladajućih, nekadašnjim koalicijskim partnerima  iz redova HSS – a, kojima je neformalni politički lider.

 Za vrijeme Đurekova mandata, HSS je bio najjača stranka u koaliciji, pa je u dva mandata i predsjednik Gradskog vijeća bio Dubravko Čubek (HSS), danas zamjenik gradonačelnika Kopjara. Čubek je u više navrata ponovio da nije bio upoznat s poslovima ondašnjeg gradonačelnika Đureka i negirao je svoj potpis na spornim dokumentima na temelju kojih se Grad zadužio kod Hypo banke, točnije preko komunalnog poduzeća „Zlatharia“ kojemu je Grad stopostotni vlasnik, a Đurek bio direktor. Čubek je o svemu svjedočio i u Uskoku, a u svojstvu svjedoka trebao bi biti ispitan i na Županijskome sudu u Zagrebu. Da nije znao što radi njegov koalicijski partner, iznenadilo je sve imalo upućenije u politiku. Zato je i krenula priča da je Đurek svu dogovornost preuzeo na sebe ne bi li zaštitio perjanice HSS – a u Zlataru.

Da se radi o nečemu, u najmanju ruku čudnome, govori i činjenica da ni Čubek ni sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Josip Pavlinić ni u kojoj prilici ne govore protiv „starog“ gradonačelnika, već pokušavaju opravdati njegove postupke. Čak su postali i glasni oponenti gradonačelnika Kopjara, kojega su počeli već i javno prozivati.

Šuška se da HSS ima nove partnere u Gradskome vijeću s kojima ima većinu pa izglasavaju što žele, a da iza svega stoji politički ideolog Đurek. Izvan tih političkih igara, mada mnogi o tome spekuliraju, je predsjednik zlatarskog SDP – a Krunoslav Klancir, koji je još početkom 2009. želio dati ostavku na mjestu Đurekova zamjenika, očito prozrevši da ovaj gradski brod usmjerava krivim vodama.

Najviše oštećeni – građani Zlatara   

Bilo kako da se poslože političke karte i dokaže se ili ne Đureku krivnja, ostaje gorak okus u ustima svim građana Zlatara. Naime, zbog velikih financijskih dubioza, koje su privremeno riješene moratorijem na otplatu kredita i dogovorom s dobavljačima, Grad nema dovoljno novca da pokreće nove projekte. Gradonačelnik Kopjar više od pola  mandata je „potrošio“ da posloži financijske kockice u Gradu i sad mu je ostalo nešto više od godinu dana da nešto značajnije napravi.

Građani su s pravom nezadovoljni što njihov grad zaostaje za drugim sredinama, samo što je žuč i oštrica kritike usmjerena na krivu stranu,  ne na onu koja je dovela do novčanog kolapsa. Kopjar je sad u vrlo nezavidnoj situaciji jer HSS – a drži većinu u Vijeću, a vrlo je nelojalan koalicijski partner, bolje reći njegova trenutna najveća opozicija.

Kako je poznato da dr. Kopjar nije sklon popuštanju i prevelikim kompromisima - s previše političke igre u nogama da nasjeda trikovima, a politička ljubav između njih davno je pukla, gradonačelnik bi mogao raskinuti lošu vezu sa HSS - ovcima koji, čini se, još uvijek slušaju starog „gazdu“. Vođu kojemu je jako mrska pomisao da boravi na Zrinjevcu. Samo netko konačno mora reći : „Car je gol“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook