Prethodni članak
Sljedeći članak

Za projekte mladih 28.140 eura: ‘Imamo sjajne mlade ljude, moramo to iskoristiti’


U Društvenom domu u Mihovljanu danas su dodijeljeni ugovori korisnicima županijskih potpora u sklopu participativnog proračuna za mlade, u vrijednosti od 28.140 eura.

Kako je pojasnila zamjenica župana Jasna Petek, ovo je drugi javni poziv, ukupno je zaprimljeno 15 prijava, od čega 7 u organizaciji civilnog društva, 4 od Savjeta mladih, jedna prijava JLS, dvije prijave mladih pojedinaca i jedna prijava obrazovne ustanove. Ukupno je za financiranje odobreno 11 projekata.


-Bit poziva je da mladi predlažu, odabiru i realiziraju projekte. Važno je da su projekti inicirani od strane mladih i da rješavaju određene javne interese mladih i njihove potrebe na području KZŽ. Opći cilj je podizanje kvalitete mladih, a kroz prioritetna područja se iskazuju posebni ciljevi ovog poziva. To je svakako aktivno sudjelovanje mladih u društvu, savjetovanje, informiranje mladih u organiziranju slobodnog vremena, razne kulturne i sportske aktivnosti, aktivnosti vezane za promicanje zdravlja i zdravih stilova života, na povećanje znanja i vještina, zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada, ali isto tako, prevencija svih oblika ovisnosti i nasilja među mladima i općenito u društvu. Posebna kategorija je potreba mladih u ruralnim sredinama i ne manje važno, kao jedan od ciljeva je očuvanje mentalnog zdravlja i očuvanje psihičke dobrobiti mladih – pojasnila je Petek.


U ime dobitnika sredstava zahavalu je uputila Nikolina Vučilovski iz Petrovskog.


Sve prisutne je pozdravio i domaćin, načelnik Općine Mihovljan Zlatko Bartolić, ističući da mladima treba dati priliku da pokažu što mogu i pokreću razvoj svoje sredine.

Župan Željko Kolar ponovio je da se ne smije dozvoliti da mladi ljudi osjećaju da se ne može ništa promijeniti na bolje. - Koliko god bili uspješni pojedinci, ustanove, poduzeća, uvijek se može napraviti iskorak, uvijek može bolje. Koliko god je organizacija javnog života dobro organizirana, uvijek može biti bolje, koliko god je aktivnosti u školama, na fakultetima, uvijek postoji prostor za kreativnost, nove ideje, pojedince koji žele nešto više od onoga što im sredina pruža. I to je ključna poruka svih nas koji smo ovdje, jer smo svi sudjelovali i dali svoj doprinos upravo to poruci. Nema gorega nego kada sjedite u društvo koje nema inicijativu, koje je uhvatila apatija – rekao je Kolar.
-Mi imamo sjajne mlade ljude, svaka generacija je sve pametnija, za svaku generaciju je svijet sve manji, a dostupnost prijenosa informacija i znanja sve bliža. Mi moramo to iskoristiti – napomenuo je župan te najavio da će iduće godine Županija 50 posto povećati sve participativne proračune.

A projekti su zaista zanimljivi. Primjerice, Multimedijalni centar Stub klub prijavio je projekt ‘Smiri živac, budi kreativac’. - Cilj je prevencija neprihvatljivih ponašanja kod mladih, smanjenje agresivnosti, mobinga. Smislit ćemo nekakav logo, koji prati čitav projekt, tiskat ćemo plakati, pozvat će se mladi iz Zagorja, iz partnerskih udruga, a partner je i Grad Donja Stubica i Savjet mladih te DND Donja Stubica. Realizacija kreće odmah. Provodit će se edukativna predavanja, tribine, debate, organizirat će se foto radionice i video radionice, napravit će se tematska izložba fotografija. Bit će tu i kreativne radionice s drvom, garniture od paleta postavit će se u parkovima, gdjese mladi mogu družiti, izrađivat će se hranilice i kućice za ptice, žardinjere za cvijeće – rekao je Zvonimir Babić.

Udruga Mladi za Mihovljan prijavila je projekt Kestenijade, koja će se održati 13. i 14. listopada. – U Mihovljan su stigle dvije potpore, prva je za Miholjske dane, a dva tjedna iza je Kestenijada. Vikedn između ćemo popuniti iz vlastitih sredstava. Cilje je da se mladi druže, pokrenu, da daju preko svoje udruge ideje - rekao je Damir Ceboci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook