Prethodni članak
Sljedeći članak

Za nastavu licem u lice odlučilo se 90% zagorskih škola, 70% će u dvije smjene, a KZŽ će tjedno za maske potrošiti 98 tisuća kuna

Zbog većih troškova na koje nismo računali i sve manjih prihoda tražimo sastanak s Vladom i resornim ministarstvom o načinu daljnjeg financiranja, upozorio je župan Željko Kolar


Bez obzira što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja tek u subotu u večernjim satima poslalo upute za početak školske godine na 70 –ak stranica, mi smo se uzdali u sebe i u svoje resurse i poručujem svim našim učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola, svim nastavnicima i profesorima te roditeljima da su sve škole spremne za početak nove školske godine. Osigurali smo maske, dezinfekcijska sredstva te osigurali prijevoz prema novim epidemiološkim uvjetima za sve učenike – istaknuo je župan Željko Kolar u Krapini na konferencija za novinare na temu početka nastave.
Župan je rekao i kako je potrebno što prije dogovoriti sastanak s resornim ministarstvom o načinu financiranja dodatnih troškova. - Nismo računali da ćemo morati osiguravati zaštitna sredstva. Za jedan tjedan škole samo zaštitne maske koštaju oko 98 tisuća kuna. Puta 4, puta 8 mjeseci, pa izračunajte koliko je to novaca. Također, zbog dovoza i odvoza linija i dvije smjene u nekim školama koje to do sada nisu imale, ozbiljnije će porasti i troškovi samog prijevoza – naglasio je župan.

Upozorio je i kako će zbog izmjena Zakona poreza na dohodak Županija izgubiti oko 8 milijuna kuna, a prihodi će se dodatno smanjiti i zbog olakšica za mlade i povećanja nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje. Zbog COVID-a 19 od 19. ožujka na burzi je 700 ljudi više. - Zbog toga moramo sjesti i vidjeti na koji način kompenzirati prihode jer ćemo inače imati ozbiljne izazove zatvoriti financijsku konstrukciju - zaključio je Kolar. Napomenuo je da bez obzira na sve, KZŽ osigurala dovoljno opreme i sredstava da do novog proračuna izvrši sve obveze koje dobila od nadležnog ministarstva. Poželio je dobrodošlicu đacima prvacima i pohvalio prosvjetne djelatnike koji su u vrlo kratkom vremenu pripremili sve za početak nastave.

-Početak ove školske godine je neizvjesniji, izazovniji i zasigurno svima nama je teži nego bilo koji do sad – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. U Krapinsko-zagorskoj županiji je 13.685 učenika u sustavu, od toga 9.369 u osnovnim školama, a 4.316 u srednjim školama. To je 117 učenika manje u sustavu nego protekle školske godine. U prvi razred osnovne škole kreće 1089 prvašića, i njih je oko 70-ak manje nego što ih je bilo prošle godine. Broj zaposlenih u našim osnovnim i srednjim školama je 2.233 i ako tome pribrojimo pomoćnike u nastavi koji su u sustavu odgoju i obrazovanja svakodnevno, njih je 108 za 131 učenika. Svaki dan u sutavu odgoja i obrazovanja imamo 16.026 ljudi. - Upravo ta brojka govori koliko je zahtjevno osigurati sve ono što je potrebno u našim školama da bi se poštivale sve epidemiološke mjere. Pripreme za novu školsku godinu bile su zahtjevne. Osim kapitalnih investicija, kroz ovo ljeto smo trebali sanirati i adaptirati neke naše područne škole, a to su Područna škola Globočec i Područna škola Sveti Matej te Područna škola Laz – rekla je Petek dodajući kako Županija izdvaja za područje obrazovanja 46, 5 posto svog izvornog proračuna, a to je nešto više od 108 milijuna kuna na godišnjoj razini.

 - U svim školama djeca će ići u svoje škole, a jedino u Područnoj školi Laz organizirali smo zajedno s Općinom Marija Bistrica boravak djece u prvom polugodištu u Vatrogasnom domu u Lazu, jer PŠ Laz nije sigurna dok se ne sanira u potpunosti. Napravili smo projektno-tehničku dokumentaciju, međutim troškovnik je izetno velik te razmišljamo o solucijama hoćemo li ići graditi novu školu ili sanirati postojeću – rekla je Petek dodajući kako osim sanacije i uređivanja ovih objekata koji su bili pogođeni potresom, radili su se manji građevinski zahvati i popravci u našim školama. - I ove godine smo zajedno s jedinicama lokalne samouprave osigurali sredstva za radne bilježnice. 1,4 milijuna kuna je osigurala Krapinsko-zagorska županija te osim udžbenika koji su besplatni za svu djecu, radne bilježnice i materijal su isto tako besplatni i podijelit će se u osnovnim školama – napomenula je Petek.

 - Što se tiče prijevoza, naši osnovnoškolci se voze besplatno. S obzirom na nove epidemiološke mjere, morali smo promijeniti neke linije, uvesti, nove, promijeniti broj odvoza i dovoza. Povećanje na samom prijevozu nam je nešto više od 1 700 000 kuna, a 13 600 000 kuna iznosi na godišnjoj razini, a hoće li tako ostati, vidjet ćemo. Osim nove organizacije prijevoza, bilo je važno osigurati zaštitna sredstva prema preporukama Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Županija je zasad u prvom valu nabavila 33.000 platnenih maski koje ćemo podijeliti. Svaki djelatnik zaposlen u školstvu i svako dijete dobit će po dvije platnene maske na početku ove školske godine – rekla je Petek.

Zamjenica župana je kazala kako je školama osigurana zaštitna oprema. - Osigurali smo i nekoliko stotina jednokratnih kirurških maskica za svaku školu, za učenike i nastavnike ako zaborave ponijeti svoju masku. Nabavili smo preko 2 tisuće litara dezinficijensa za ruke, svaka škola će dobiti određenu količinu tih sredstava, ovisno naravno o broju učenika i broju zaposlenih u školi. Osigurali smo i dezinfekcijsku tekućinu za prostor škole i namještaj. Dezinfekcijsko sredstvo i vizire nismo platili, odnosno vizire izrađuju Srednja škola Krapina i Srednja škola Oroslavje, a dezinfekcijska tekućina je donacija Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Naše škole već mjesecima vrijedno izrađuju vizire i osim što im osiguravamo materijal za izradu, ovim putem im zahvaljujemo zaista na predanom radu i trudu. Vizire će dobiti svi učiteljice i učitelji, profesori i profesorice i svi pomoćnici u nastavi jer je važno da ih imaju za svaki slučaj ako će biti potrebno – kazala je zamjenica župana.

-Što se tiče samog rada u školama, vjerojatno je većini poznato da su bili ponuđeni A, B ili C modeli. Naše osnovne i srednje škole odlučile su se 90% za model A, to je zapravo sukladno i preporukama ministarstva i HZJZ u kojoj stoji da djeca trebaju biti u školi uz poštivanje epidemioloških mjera. Za model B odlučilo se je 10% škola, to su mahom velike škole ili škole koje nemaju organizacijskih mogućnosti da organiziraju model A. Što se tiče modela C, njega su spomenule škole koje imaju nažalost, među svojim učenicima, one koji su kronično ili teže bolesni i za koje je zapravo epidemiološki rizik prevelik da idu na nastavu u školu. Što se tiče smjena, 30% škola ide na jednu smjenu, a 70% škola ide u dvije smjene, znači jedan dobar dio škola koji je prije bio u jednoj smjeni, sada prelazi u dvije jer je to naprosto zahtijevalo organizacijski. Tako će se rasteretiti prostor od susreta i fluktuacije djece u zajedničkim prostorijama, ali i u učionicama. Preporuka je da bude različito vrijeme početka nastave, međutim organizacijski to je bilo vrlo teško izvesti, tako da zapravo 1/3 naših škola počinje u različiti vrijeme, a 2/3 počinju u isto vrijeme –istaknula je Petek.

Polovica osnovnih škola obroke će dijeliti u blagovaonicama, a polovica u učionicama. Osigurani su pomoćnici u nastavi, a županijske učeničke i studentske stipendije idu i dalje.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Petek je istaknula je da je obavezno da se djeca u prijevozu voze s maskama, a preporuka je da se u voznoj jedinici grupiraju, što znači da zajedno sjede braća i sestre i djeca iz jednog razrednog odjela. - Ono što je veliki izazov i problem je – tko će to kontrolirati u voznim jedinicama? Svi razrednici će porazgovarati s djecom na koji način da sjede. Preporuka je da svatko sjedi na istom mjestu cijelo vrijeme prijevoza, to je nešto što će razrednici morati iskomunicirati s djecom i roditeljima. Ja pozivam roditelje da nam pomognu u tome i da porazgovaraju s djecom kod kuće – pozvala je Petek. Dodala je da je, s obzirom na prelazak u dvosmjenski rad, trebalo osigurati više prijevoza, a da se mijenjalo i vrijeme dovoza i odvoza učenika. – Imamo nešto voznih jedinica više, kilometara više, plan prijevoza se finišira i bit ćemo spremni. – Apeliram na strpljenje i razumijevanje prvih dan, dva dok se sve skupa ne uhoda i vidimo kako će funkcionirati na terenu. Sve će se uskladiti, ako ne prvog dana, onda prva dva, tri dana u idućem tjednu – napomenula je zamjenica župana.

Odgovarajući na pitanje oko dodatnog zapošljavanja, istaknula je da je ono već godinama problem u našim školama. – Kroničan je nedostatak spremačica i tehničkog osoblja, no imamo informaciju iz resornog ministarstva da se za neke tzv. odbijenice za zapošljavanje ponovno pošalje zahtjev i da će se ipak razmotriti te da će krenuti s novim zapošljavanjima vezano uz ove epidemiološke mjere koje bi se trebale ispoštovati – rekla je Petek.

U ime ravnatelja osnovnih škola obratila se Snježana Romić, ravnateljica OŠ Lijepa naša Tuhelj. – Naše škole odabrale su različite modele nastave, većinom je to model nastave A, da su sva djeca u učinonicama, neki su u dvije smjene, a neki imaju kombinirane oblike nastave. Samo u iznimnim slučajevima ići će nastava on line za djecu koja su u rizičnim skupinama i koja imaju preporuke svojih liječnika da na taj način treba raditi s njima. Škole su osigurale određene pregrade da se osigura što je moguće manji dodir između učenika, ukoliko se ne može metar i pol do dva metra razmaka osigurati u učionici, jer znamo da nemaju sve učionice i škole potpuno jednake standarde. Molim roditelje da budu strpljivi i prate upute koje će danas i sutra biti stavljene na web stranice i društvene mreže osnovnih škola, da razgovaraju kod kuće s djecom o sigurnosti i da svi zajedno čuvamo svoje zdravlje. Cilj nam je biti sigurni, ostati zdravi i raditi uživo u našim učionicama – napomenula je Romić.

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan napomenuo je da od devet srednjih škola i glazbene škole u našoj županiji, svaka ima svoje specifičnosti i da nije jednostavno planirati novu nastavnu godinu na način da svi rade isto. - Sve škole su u skladu s dogovorom aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola s osnivačem osigurane vezano za dezinfekcijska sredstva i svi ravnatelji posebnu su pozornost usmjerili na to da učenici bduu što sigurniji – rekao je Rozijan, pozivajući roditelje i učenike da intenzivno prate web stranice škola i društvene mreže na kojima su škole cijelo vrijeme prisutne. – Modeli nastave koje smo odabrali bit će u primjeni onog trenutka kada je to potrebno. Konkretno, u SŠ Krapina gdje imate u jutarnjoj smjeni oko 700 učenika, ne možete imati isti model kao u školi sa 150 – 200 ili 300 učenika pa ti modeli ne mogu biti isti – rekao je Rozijan, pozivajući na malo pojačanu disciplinu da bi se izbjegao najcrnji scenarij, online nastavu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook