Prethodni članak
Sljedeći članak

Za Krapinske Toplice proglašena elementarna nepogoda, samo na školi šteta je više od 2 milijuna

'Procjena je da bi se unutar mjesec i pol dana mogli napraviti radovi koji bi osigurali statiku i koji bi iznutra mogli urediti školu kako bi nastava mogla početi. Oni radovi koje je potrebno napraviti s vanjske strane, to će sigurno trajati duže, a koliko ovisit će i o vremenskim prilikama, rekao je župan Kolar


Na konferenciji za ovinare na temu obnove škole ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar istaknuo je da je škola nakon potresa 29. prosinca odmah zatvorena zbog sigurnosnih razloga.

 

'Obavljeno je odmah nekoliko hitnih intervencija, a najbolje u ovoj nezgodi je da su bili zimski praznici, nije bilo učenika, istaknuo je ravnatelj i zahavlio svima na pomoći.

 


Načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić rekao je da se odmah nakon potresa organizirao sustav Civilne zaštite kako bi se spriječile daljnje štete. 'Velikim dijelom pregledali smo dimnjake na području naše općine i hitnom intervencijom spriječili daljnja urušavanja. Prema prvim izvidima nije se činilo da je šteta u tim razmjerima da bi se morala proglasiti elementarna nepogoda, međutim kada su u petak pristigli i završni podaci vezani uz materijalnu štetu na osnovnoj školi, bilo je jasno da treba uputiti zahtjev županu da se proglasi elementarna nepogoda za područje općine Krapinske Toplice, rekao je načelnik Svažić. Procijenjena je šteta od preko 2 milijuna kuna na samoj zgradi škole, a sveukupno na području općine, temeljem zaprimljenih zahtjeva, procijenjena je na ukupno 4,2 milijuna kuna. Do petka 8.1. sveukupno zaprimljeno je 36 prijava. Zahvalio se i vatrogascima predvođenim zapovjednikom Darkom Špoljarom te zapovjedniku DVD – a Krapinske Toplice Milanu Kramariću i krovopokrivaču Robertu Plahutaru koji su svojim hitnim intervencijama srpiječilida šteta bude još veća.

 


Pročelnica županijskog upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je da je Županija pokrenula postupak žurne nabave radova na cjelovitoj obnovi škole Krapinske Toplice, u skladu sa Zakonom o obnovi i objavljenim prvim programom mjera. 'Sve radimo u skladu s dostupnim podacima o prihvatljivim aktivnostima kako bismo nakon što provedemo postupak cjelovite obnove mogli aplicirati na sredstva Fonda solidarnosti, odnosno tražiti povrat sredstava. Ovo je iznimo veliki zahvat, radi se o cjelovitoj obnovi i prilično je visok iznos štete, uspjeli smo pripremiti natječajnu dokumentaciju i planiramo u utorak ili srijedu objaviti javnu nabavu za ovaj predmet nabave – rekla je Mlakar.

 


Župan Željko Kolar dodao je podaci o štetama u našoj županiji pristižu iz sata u sat. 'U kontaktu s načelnikom Svažićem, kako se povećavala šteta na zgradi škole, zgradi Specijalne bolnice i na osobnim objektima, nakon zahtjeva koji je podnio načelnik Općine, ja sam s današnjim danom proglasio elementarnu nepogodu za Općinu Krapinske Toplice, istaknuo je župan, najavivši cjelokupnu obnovu škole. 'Statički je narušen dio spoja vanjskog krova s gornjim katom i zidovima i trebat će se napraviti pojačanja. Pomaci su i na spojnim zidovima i na podovima, to ćemo morati dodatnom projektnom dokumentacijom definirati i nakon toga krenuti u cijelu obnovu, objasnio je župan. Nastaav u OŠ Krapinske Toplice neće početi 18. siječnja, već će se krenuti s modelom C.

 

'Krenut ćemo prvo s unutarnjim radovima, a onda se prebaciti na vanjske, ali osnovno je da će nastava po modelu A započeti tek kada statičari potvrde da su obavljeni svi radovi kako bi zgrada bila sigurna za djecu i nastavnike. Radovi na vanjskom dijelu će se odrađivati kontinuirano, ovisno o vremenskim prilikama – istaknuo je Kolar.

 

Štetu je prijavilo 27 škola, od toga 23 osnovne i 4 srednje škole na ukupno 33 objekta. 'Područna škola Putkovec pretrpjela je takve štete da smo dobili od statičara elaborat u kojem stoji da ona nije sigurna i u njoj se ne može održavati nastava, nastava će se održaavti u matičnoj školi u Đurmancu. Isto tako ozbiljna je šteta i na PŠ Hromec. Vatrogasci su sada na terenu, a treba ukloniti dimnjake. Neki su već ukolonjeni na nekim školama, a još su nam ostale za danas četiri škole, jer smo imali četiri patforme i ljeste na Banovini, troje su jučer vraćene u Zagorje, jedna ekipa je još samo ostala na terenu i oni su danas, nakon što naprave čišćenje, podmazivanje i sve što je potrebno iz tog tehničkog dijela, ukloniti s preostalih škola dimnjake koje ćemo sazidati i pripremiti sve do nedjelje kako bi u ponedjeljak djeca mogla krenuti na nastavu. Sjećate se kad smo bili pred nekoliko dana u Krapinskim Toplicama rekao sam da je ovdje procjenjena šteta oko pola milijuna kuna plus PDV. Nažalost, nakon dodatnih nalaza i dodatna dva potresa šteta je preko dva milijuna kuna. Vjerojatno nije to i zadnja šteta, sada se mora raditi dokumentacija, elaborati s obzirom da su popucali neki vodovodi, vjerojatno će biti i veća šteta međutim najbitnije od svega je što za vrijeme potresa djeca nisu bila u učionicama' rekao je župan Kolar opisavši kako su izgledale učionice nakon potresa. U slučaju da su bila djeca unutra teško da ne bi bilo razrezanih od stakla i ozlijeđenih. 'Moram čestitati ravnatelju koji je promtno reagirao i u najkraćem mogućem roku smo počistili onaj prvi dio štete koji je nastao od prvog potresa, no ono što se dogodilo u petak i subotu nažalost ostavlja drugu sliku. Ja sam na putu prema ovamo razgovarao s ministrom Horvatom vezano za sam postupak s obzirom na Zakon kako bi mi kroz Fond solidarnosti pokušali djelomično isfinancirati i ove štete koje su nastale sad u ovim potresima. Sada kad se vratim s ovom cjelovitom analizom koju smo dobili s terena obavijestit ću i ministra Fucksa, a tijekom dana ću razgovarati i s premijerm Plenkovićem da vidim koje ćemo mjere poduzeti što se tiče i šteta koje su nastale na području Krapinsko – zagorske županije.

 

Na pitanje hoće li se djeca moći vratiti do početka nastave i kolika je šteta u bolnici kazao je da je u bolnici šteta puno manja, no na starim dijelovima bolnice vide se oštećenja. Statičari su pogledali i štete nisu takve naravi da bi se poremetila statika, ali ih je potrebno sanirati. 'Tu će biti nešto građevinskih i sobslikarskih radova, ali šteta je takva da ne utječe na rad bolnice kao što je to ovdje u školi. Procjena je da bi se unutar mjesec i pol dana mogli napraviti radovi koji bi osigurali statiku i koji bi iznutra mogli urediti školu kako bi nastava mogla početi. Oni radovi koje je potrebno napraviti s vanjske strane, to će sigurno trajati duže, a koliko ovisit će i o vremenskim prilikama. Moram reći i da smo za ovu godinu imali u planu napraviti fasadu na ovoj školi odnosno fasadnu ovojnicu, tako da je ova cjeloobuhvatna obnova koju ćemo raditi samo na neki način ubrzala te naše planove. U svakom slučaju, ova je zgrada rađena 1968. godine i štete su stvarno velike i trebat će nam malo i strpljenja. Za sutra je sazvan školski odbor koji će analizirati postojeću situaciju i poslati obavijest nastavnicima i roditeljima kako će se dalje odvijati nastava i plan obnove škole.

 


Osim OŠ Krapinske Toplice, nastava se neće odvijati ni u PŠ Putkovec u Đurmancu. Ostale osnovne škole spremne su za početak nastave. Ravnatelj je rekao i da su manja oštećenja u PŠ Gregurovec, dok u PŠ Mala Erpenja nema nikakvih oštećenja. U te dvije područne škole nastava će ići po modelu A. U matičnoj školi najveća su oštećenja u drugom dijelu lađe, na južnoj strani u smjeru Zaboka, u nekoliko učionica stradali su podovi i pregradni zidovi.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook