Prethodni članak
Sljedeći članak

ZA KOMUNALNE PROJEKTE U ZAGORJU 2,5 MILIJUNA KUNA 'Bez obzira kako mali projekti bili, oni su ključ razvoja ruralnih krajeva Hrvatske’

Potpisivanju i uručivanju ugovora za 19 projekata općina i gradova u KZŽ prisustvovao je ministar Darko Horvat


U Domu kulture u Budinščini danas su s gradonačelnicima i načelnicima s područja Krapinsko – zagorske županije potpisani i uručeni ugovori o sufinanciranju projekata vezanih za komunalne djelatnosti. Riječ je o 19 projekata u iznosu od 2.480.389 kuna, sufinanciranih temeljem Javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

 

Ministar Darko Horvat prisustvao je svečanosti te istaknuo da je ovo dokaz da ministarstvo ima senzibilitet i za razvoj malih općina i ruralnih krajeva Hrvatske. Komunalne projekte Ministarstvo sufinancira s maksimalnim iznosom od 168 tisuća kuna, a sufinanciranje je od 35 do 70 posto. - Ovo je kraj natječaja za koji smo izdvojili 26 milijuna kuna proračunskih sredstava, 191 ugovor će biti popraćen na ovakav način u Hrvatskoj, a uvjet koji je bio postavljen je ugovorena investicija s izvođačem, dakle svi ovi ugovori koje potpisujemo ili dodjeljujemo ili su u nekoj fazi izvršenosti ili su već izvršeni. Siguran sam da ćemo ova sredstva do kaja godine pametno investirati, a ovaj natječaj ide i u sljedeću godinu. Vidjet ćemo da li ćemo moći popratiti iste općine koje su u ovoj godini i nominirane i dobile novac za sufinanciranje projekata, ali ono je činjenica bez obzira koliki to novci bili i kako mali projekti bili, ovi su projekti ključ razvoja ruralnih krajeva Hrvatske. Svim malim općinama ovo je vrlo vrijedan izvor financiranja i s ovim projektom idemo i u 2021. godini – najavio je ministar Horvat.

 

 

Prevladavaju projekti cestovne infrastrukture odnosno uređenja nerazvsrtanih cesta, zatim uređenja groblja, rješavanja sustava odvodnje, pješačko – biciklističkih staza i slično.

 

 

Domaćin, načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja rekao je da je njegova općina dobila 105 tisuća kuna za uređenje parkiralita nagroblju Sveti Križ u Budinčini. - Ukupna investicija kompletnog projektnog zadatka je 350.000 kuna s PDV-om. Sad ćemo dobiti jedno kvalitetno, reprezentativno zdanje u obliku parkirališta na tom istom groblju – rekao je načelnik Hercigonja dodajući da na području općine postoje tri groblja: U Zajezdi, Topličici i Sveti Križ u Budinšćini. Groblje je uređeno, a nakon današnjeg potpisivanja ugovora, ministarstvo će Općini refundirati sredstva.

 

 

Vladi i ministarstvu zahvalio je i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, jer su prepoznali potrebu izgradnje cestovne infrastrukture u Gornjoj Stubici. Potpisanim ugovorom Gornja stubica dobiva sredstva za uređenje dvije ceste u naseljima Šagudovec i Dobri Zdenci dužine 800 m. - Otprilike negdje vrijednost projekta je 420.000 kuna tako da će 60 posto financirati Ministarstvo, a 40 Općina. Kao što je poznato, Gornja Stubica ima oko 160 kilometara nerazvrstanih cesta, od toga je visok postotak cesta koje su makadamske i upravo na neki način i mi vodimo računa i vodimo tu demografsku politiku da mladi ljudi i obitelji ostaju u Gornjoj Stubici, a jedan od glavnih preduvjeta je upravo ta cestovna infrastruktura. Toplo se nadam da će Vlada RH, Ministarstvo i ministar Horvat prepoznati potrebe Gornje Stubice, ali i općenito lokalnih samouprava na području Krapinsko – zagorske županije i da ćemo iduće godine se isto moći nadati takvim natječajima. Ti su natječaji vrlo važni jer bez njih vlastitim sredstvima vrlo teško možemo financirati sve potrebe u infrastrukturi koje Općina ima – rekao je Krizmanić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook