Prethodni članak
Sljedeći članak

Za bebinu smrt ipak je kriv otac – pokazala je istraga

Mladom ocu prijeti 15 godina zatvora


Otac dvomjesečne bebe koja je krajem ožujka preminula u KBC-u Zagreb mogao bi kazneno odgovarati za smrt novorođenčeta.

Naime, otac je 27. ožujka u stanu u okolici Zagreba grubo fizički postupao prema svome djetetu, pri čemu je ono zadobilo brojne ozljede od kojih je preminulo nakon tri dana na respiratoru unatoč intenzivnoj liječničkoj borbi, piše index.hr.

Produžen mu je istražni zatvor

DORH je objavio priopćenje.

"Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 28. listopada 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Velikoj Gorici optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1998.) zbog počinjenog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. i 4. Kaznenog zakona.

Optužnicom se okrivljenom 24-godišnjaku stavlja na teret da je 27. ožujka 2022. u svom stanu, grubo fizički postupao prema svom djetetu (2022.) pri čemu je ono zadobilo brojne ozljede od kojih je preminulo 30. ožujka 2022. Županijski sud u Velikoj Gorici je produljio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela", kažu iz DORH-a.

Ocu prijeti 15 godina zatvora

S odmakom od šest mjeseci, koliko je trajala istraga povodom smrti bebe, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je protiv 24-godišnjaka podignulo optužnicu koja je stigla na velikogorički sud.

Tužiteljstvo ga tereti za kazneno djelo povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom te mu prijeti do 15 godina zatvora, a s obzirom na okolnosti djela Županijski sud u Velikoj Gorici mu je produljio istražni zatvor jer postoji opasnost od ponavljanja djela.

Dijete je bilo reanimirano na putu do bolnice

Podsjetimo, tog kobnog 27. ožujka bebini su roditelji dočekali djelatnike Hitne. Uslijedila je reanimacija na putu do KBC-a Zagreb, gdje je dijete dovezeno životno ugroženo. Tijekom puta uspjeli su uspostaviti funkcije srca, ali ne i disanje, pa je dojenče spojeno na respirator. Iako su uspjeli uspostaviti i funkciju pluća, mozak je očito predugo bio bez kisika.

Policija je po dolasku bebe u bolnicu pokrenula istragu, a prvo su priopćili kako ozljede na bebi nisu posljedica kaznenog djela. No to se nakon višemjesečne istrage promijenilo te će otac kazneno odgovarati, piše index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook