Prethodni članak
Sljedeći članak

[VRIJEDNI JUBILEJI] KUD 'Zagorec' slavi 40., a Radobojske mažoretkinje 10. rođendan

Kulturno – umjetničko društvo i mažoretkinje u subotu 19. listopada pripremaju veliku proslavu


KUD 'Zagorec' Radoboj i Radobojske mažoretkinje ove godine slave vrijedne obljetnice. KUD – u je četrdeseti, a mažoretkinjama deseti rođendan. Na protekla četiri desetljeća osvrnuo se predsjednik KUD – a Robert Mikša.

Sve je počelo 1979. godine, kada je s ciljem očuvanja tradicije i običaja zagorskog kraja osnovan 'Aktiv žena' Radoboj, u čiji se rad aktivno uključilo 40 članova, a sve na inicijativu istaknutih Radobojčana Vinka Rihtara, Blaža Tušeka, Dragutina Barbarića, Stjepana Kveštaka, Borisa Uhernika, Mije Potočkog i dragice Potočki. Prvo su osnovane dramska grupa i ženski pjevački zbor, a 1983. godine i tamburaška i folklorna sekcija. Iste godine, 'Aktiv žena' promijenio je naziv i registrirao se kao KUD Zagorec, a osniva se i omladniska limena glazba Radoboj. - Od članova tamburaške sekcije 1999. godine osnivaju se Radobojski tamburaši koji obogaćuju glazbenu scenu Hrvatskog zagorja nastupima na festivalima i raznim manifestacijama kao i izdavanjem nekoliko nosača zvuka s autorskim i narodnim pjesmama. Od 2002. godine KUD Zagorec bogatiji je za još jednu sekciju. Od te godine u Radoboju se tradicionalno obilježava Fašnik u organizaciji sekcije Radobojski Pikec uz izdavanje istoimenog humorističkog lista – ispričao je Robert Mikša, dodajući da su u svih 40 godina svrha i cilj rada ostali isti - očuvanje tradicija i običaja vlastitog kraja te njegovanje kajkavske riječi i kulture.

Radobojske mažoretkinje osnovane su u sklopu KUD – a, u veljači 2009. godine, na inicijativu pok. Dragutina Crneka, tadašnjeg voditelja Puhačkog orkestra Radobojska zvona. Dragica Pospiš, učiteljica u OŠ Side Košutić Radoboj, njihova je voditeljica, a treninge vodi Sonja Vukmanić, trenerica proslavljenih Desinićkih mažoretkinja s kojima imaju jako dobru suradnju. Radobojske mažoretkinje do sada su ostvarile brojne nastupe. Redovito nastupaju na raznim događanjima u Radoboju i diljem županije. Rado se odazivaju na poziv drugih udruga i ostvaruju dobru suradnju s puhačkim orkestrima. Rad su započele s dvije grupe i 37 članica, a sada broje 60 - ak članica koje su raspoređene u pet dobnih skupina starosti od 4 godine do 18 godina. Okupljaju djevojčice s područja Radoboja, Mihovljana, Šemnice i Jesenja. - U svojim žuto - crnim uniformama prepoznatljivi su simbol i ponos Radoboja i prave ambasadorice svoje općine podno gore Strahinjščice – kaže njihova voditeljica Dragica Pospiš. Mažoretkinje među nastupima u proteklim godinama najradije spominju sudjelovanja na Samoborfestu. Riječ je o natjecateljskoj manifestaciji gdje su postizale zapažene rezultate i osvojile mnogo medalja. S posebnom radošću se sjećaju i nastupa prilikom gostovanja zagrebačkog Dinama i utakmice s NK Radoboj u nogometnom kupu Hrvatske kao i ovogodišnjeg nastupa pred predsjednicom Kolindom Grabar - Kitarović u Krapini. Od samih početaka mažoretkinje imaju dobru suradnju s Općinom koja im pomaže u financiranju putovanja i nabavi opreme i uniformi kada im je potrebno dok im OŠ Side Košutić osigurava dvoranu za treninge.

Rođendansko slavlje

KUD 'Zagorec' i Radobojske mažoretkinje u subotu 19. listopada pripremaju veliko rođendansko slavlje povodom svojih jubileja, u Vatrogasnom domu i na nogometnom igralištu. Od 13.30 sati održat će se svečana sjednica KUD – a, u 14. 30 defile s Radobojskim mažoretkinjama i njihovim gostima krenut će prema igralištu, gdje program počinje u 15.30 sati, a potom slijedi druženje i zabava pod šatorom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook