Prethodni članak
Sljedeći članak

[VRIJEDNA DONACIJA DUBRAVKA SOPEKA GRADU KRAPINI] Bogata zbirka ploča i CD – ova predstavlja nemjerljivu kulturnu i povijesnu vrijednost za Grad

Već davno sam obećao da ću tu zbirku koju sam sakupljao godinama pokloniti gradu. Tu je komplet svih ploča, svih kaseta i CD-a s krapinskog Festivala, od 1963. do 2019. godine, rekao je Sopek


- Sve ove godine pjevajući na Festivalu i svirajući u orkestru Ilirci, zaljubio sam se u Festival i moja krilatica je ta, da ako je županija “Bajka na dlanu“, onda je krapinski Festival glazbena bajka Krapine, županije i cijelog govornog kajkavskog područja – rekao je Dubravko Sopek, dugogodišnji urednik na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina i član KUD – a Ilirci, prilikom svoje donacije ploča, kaseta i CD – a svih Festivala kajkavskih popevki Gradu Krapini.

Bogata kolekcija Dubravka Sopeka predstavljena je danas u Gradskoj vijećnici u Krapini, a ovom je prilikom gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo da Sopek Gradu poklanja uistinu vrijednu zbirku koja se ne može opisati u novčanom iznosu, ali svakako ima nemjerljivu kulturnu i povijesnu vrijednost za Grad.

- Već davno sam obećao da ću tu zbirku koju sam sakupljao godinama pokloniti gradu. Tu je komplet svih ploča, svih kaseta i CD-a s krapinskog Festivala, od 1963. do 2019. godine. Ploče na koje su bile snimljene popevke su bile tiskane do 1990. godine, do 1994. popevke bile snimane na kasetama, a od 1995. do ove godine su na CD-ima. Raritetni poklon su i sve koncertne popevke koje su izvedene na večerima Popevke za navek, Večer Arsena Dedića, Drage Britvića i iz 1984. koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom maestra Igora Kuljerića koji je izveo 14 pjesama s krapinskog Festivala u jednoj posebnoj obradi. S obzirom na to da sam i sam glazbenik, za jubileje Festivala sam taj materijal posudio za izložbe i već tada sam donio odluku da ću to pokloniti Gradu, jer smatram da taj poklon mora biti dostupan svim građanima grada Krapine i županije, odnosno ljubiteljima kajkavske popevke. Mnogi su mi pomogli doći do tog materijala kojeg sam s ljubavlju sakupljao, svima zahvaljujem, sve što je izloženo ostaje za povijest ovog grada – rekao je Dubravko Sopek.

Dodao je da je jedan manji dio dobio na poklon, no većinu je kupio. – Tu je i popratni materijal, knjige i note, popisi, zbornik svih pjesama i izvođača. Sve te popevke na ovim nosačima zvuka su i digitalizirane. Višak ploča sam dio poklonio Društvu za kajkavsko stvaralaštvo, dio Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorske županije i dio Turističkoj zajednici Grada Krapine, kako bi za vrijeme festivalskog Tjedna to mogli izložiti, i ostalo po trgovinama da si mogu ukrasiti izloge za vrijeme Festivala – pojasnio je Dubravko Sopek.

– Grad, na žalost, nema jednu takvu zbirku krapinskog festivala, nešto ima Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Ovim poklonom ćemo imati povijest cijelog Festivala, nečega po čemu je Krapina prepoznatljiva i to će se čuvati na posebnom mjestu i ako će netko imati potrebu moći će se sve vidjeti i proučiti na jednom mjestu. Veliko hvala gospodinu Sopeku u svoje ime i u ime Grada Krapine – zahvalio je gradonačelnik Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook