Prethodni članak
Sljedeći članak

VRATILE NAM SE RODE: Bijele rode u našoj blizini potvrda su da živimo u zdravom okolišu

U Krapinsko-zagorskoj županiji utvrđeno je gniježđenje na četiri lokacije, u Zlatar Bistrici, Poznanovcu, Svetom Križu Začretju i Zlataru


Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Još 2000. godine pokrenut je projekt praćenja roda satelitskom telemetrijom pod nazivom 'SOS Stork' s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda. Najveći neprijatelj roda je čovjek. Upravo on presušuje močvare i bare pa tako nestaju, za rode, slasne žabe i sitne močvarne životinje. Opet je čovjek taj koji postavlja dalekovode, vjetrenjače, ilegalno i namjerno ubija rode. Bijela roda je strogo zaštićena vrsta. Strogo zaštićene životinje zabranjeno je namjerno hvatati ili ubijati, namjerno uznemiravati, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništiti ili uzimati jaja, namjerno uništiti, oštetiti ili uklanjati njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, kažu u Javnoj ustanovi Zagorje zeleno.

Sedmu godinu za redom provodi se prebrojavanje bijelih roda na području Krapinsko - zagorske županije sastavljeno od aktivnosti koje su uključivale prebrojavanje postojećih gnijezda bijelih roda, prebrojavanje mladih u gnijezdima te mjerenje uspješnosti gnježđenja. Prebrojavanje se provodi u dvije faze. U prvoj fazi između 20. travnja i 20. svibnja sakupljaju se podaci o lokacijama gnijezda i opći podaci o samom gnijezdu, dok u drugoj fazi između 15. lipnja i 10. srpnja bilježi se uspješnost gniježđenja u svim gnijezdima. U Krapinsko-zagorskoj županiji utvrđeno je gniježđenje na četiri lokacije u Zlatar Bistrici, Poznanovcu, Svetom Križu Začretju i Zlataru. Broj mladih u gnijezdima varira od 2 do 11 ovisno o godini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše na cestama u Istri i Dalmaciji. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a povremeni zastoji mogući na cestama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program