Prethodni članak
Sljedeći članak

VRATILE NAM SE RODE: Bijele rode u našoj blizini potvrda su da živimo u zdravom okolišu

U Krapinsko-zagorskoj županiji utvrđeno je gniježđenje na četiri lokacije, u Zlatar Bistrici, Poznanovcu, Svetom Križu Začretju i Zlataru


Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Još 2000. godine pokrenut je projekt praćenja roda satelitskom telemetrijom pod nazivom 'SOS Stork' s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda. Najveći neprijatelj roda je čovjek. Upravo on presušuje močvare i bare pa tako nestaju, za rode, slasne žabe i sitne močvarne životinje. Opet je čovjek taj koji postavlja dalekovode, vjetrenjače, ilegalno i namjerno ubija rode. Bijela roda je strogo zaštićena vrsta. Strogo zaštićene životinje zabranjeno je namjerno hvatati ili ubijati, namjerno uznemiravati, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništiti ili uzimati jaja, namjerno uništiti, oštetiti ili uklanjati njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, kažu u Javnoj ustanovi Zagorje zeleno.

Sedmu godinu za redom provodi se prebrojavanje bijelih roda na području Krapinsko - zagorske županije sastavljeno od aktivnosti koje su uključivale prebrojavanje postojećih gnijezda bijelih roda, prebrojavanje mladih u gnijezdima te mjerenje uspješnosti gnježđenja. Prebrojavanje se provodi u dvije faze. U prvoj fazi između 20. travnja i 20. svibnja sakupljaju se podaci o lokacijama gnijezda i opći podaci o samom gnijezdu, dok u drugoj fazi između 15. lipnja i 10. srpnja bilježi se uspješnost gniježđenja u svim gnijezdima. U Krapinsko-zagorskoj županiji utvrđeno je gniježđenje na četiri lokacije u Zlatar Bistrici, Poznanovcu, Svetom Križu Začretju i Zlataru. Broj mladih u gnijezdima varira od 2 do 11 ovisno o godini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook