Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrančić nakon konstituirajuće sjednice: "Vijećnici HDZ-a će uvijek biti čvrsta i konkretna oporba u Zaboku"

Većinu u zabočkom Gradskom vijeću čini 5 vijećnika izabranih s liste SDP-a i partnera, nezavisni Mario Videk i nezavisni Dragutin Črnjević, dok su u oporbi ostali nezavisni Branko Sadaić, Nataša Hlaban i Žarko Ivančić (nezavisni/Možemo!) te troje vijećnika HDZ-a (Vrančić, Gerek i Pleško)


Petar Vrančić, gradski vijećnik  i dopredsjednik HDZ-a Grada Zaboka, uputio je priopćenje, vezano uz konstituirajuću sjednicu Gradskog viječa Grada Zaboka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Dana 17. lipnja 2021. godine održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka. Dragutin Črnjević izabran je sa 7 od 13 glasova vijećnika.

Nažalost, na samoj sjednici se zaboravilo na najvažnije – dobrobit građana Grada Zaboka. Onih koji su glasovali za većinu, za oporbu, ali i onih koji niti nisu izašli na izbore. U GV su zastupljene sve političke opcije i svi svjetonazori. Trajni zadatak gradskih vijećnika je da svojim zajedničkim radom, željom i iskustvom poboljša život svojih sugrađana. U ovom slučaju, većina je odlučila u potpunosti ignorirati glasove građana koji su dali potporu oporbenim vijećnicima. To je nešto o čemu predsjednik gradskog vijeća treba voditi računa.

Nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Zaboka, na temelju legitimiteta broja glasova iz drugog kruga, gdje smo za aktualnim gradonačelnikom zaostali 60-tak glasova, vođeni su pregovori s nezavisnim vijećnicima, g. Črnjevićem i g. Sadaićem te vijećnicima s liste g. Končevski Krešimira.

Pregovori su vođeni na temelju zajedničkog stajališta vijećnika kako Gradu Zaboku treba korektivno i čvrsto gradsko vijeće koje bi bilo garancija da će novoizabrani gradonačelnik Ivan Hanžek prionuti rješavanju nagomilanih problema te stvarati prilike za daljnji razvitak projekata i samog grada.

Većinu u GV čini 5 vijećnika izabranih s liste SDP-a i partnera, nezavisni Mario Videk i nezavisni Dragutin Črnjević, dok su u oporbi ostali nezavisni Branko Sadaić, Nataša Hlaban i Žarko Ivančić (nezavisni/Možemo!) te troje vijećnika HDZ-a (Vrančić, Gerek i Pleško).

Žao nam je što je g. Črnjević „zaboravio“, odnosno učinio upravno suprotno od onoga o čemu smo razgovarali tijekom pregovora za formiranje većine u GV, u kojem smo tražili potporu vijećnika da za mjesto predsjednika GV. Prijedlog je bio da to bude Petar Vrančić. U takvoj sinergiji s ostalim vijećnicima, sigurno je da bi bila veća mogućnost provedbe od strane izvršne vlasti prema budućim projektima. Žao nam je što je g. Črnjević popustio pritiscima, te je na kraju popustio aktualnom gradonačelniku. Nakon odabira predsjednika GV, sljedeća točka je bila odabir dopredsjednika GV. Tražena je stanka od 5 minuta, na kojoj bi se, nakon što se utvrdilo tko su oporbeni vijećnici, razgovaralo tko bi sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća, bio oporbeni prijedlog od preostalih šestero vijećnika za dopredsjednika GV, među kojima su i bivši predsjednik GV te bivši gradski vijećnici. No međutim, g. Črnjević kao novoizabrani predsjednik GV je rekao vijećnicima da nije u mogućnosti dati stanku, iako je ista predviđena čl. 59 Poslovnika, te je neposredno prije na samoj sjednici ista dana radi pripremanja izvješća Mandatne komisije.

Kako oporba nije bila u mogućnosti predložiti kandidata za dopredsjednika GV, na prijedlog dogovorene većine izabrani su Josip Horvatin (SDP i partneri), te Mario Videk (nezavisni), koji čine većinu u GV.

Čestitamo svim izabranim gradskim vijećnicima te dopredsjednicima i predsjedniku Gradskog vijeća. U vijećnicima HDZ-a će uvijek imati čvrstu i konkretnu oporbu, koja će biti na raspolaganju za sve projekte koji će poboljšati kvalitetu života svim građanima Grada Zaboka', stoji u priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook