Prethodni članak
Sljedeći članak

Vozači, oprezno u prometu. Pojačane aktivnosti policije tijekom vikenda

Dolaskom ljepšeg i sunčanijeg vremena, na prometnicama je sve više motociklista i mopedista. Policija stoga poziva na dodatan oprez u prometu


Dolaskom ljepšeg i sunčanijeg vremena, na prometnicama je sve više motociklista i mopedista. Policija stoga podsjeća na tragičnu činjenicu da su od početka ove godine u prometnim nesrećama poginuli jedan vozač mopeda, šest vozača motocikala i jedna putnica na motociklu, te vozače ostalih vozila poziva na dodatan oprez u prometu!
Vozači i putnici motocikala i mopeda nerijetko su žrtve nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Također, sve vozače upozoravamo da brzinu kretanja vozila obavezno prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti, te podsjećamo da je na velikom broju autocesta i državnih cesta u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske, još uvijek – do 15. travnja - obavezno korištenje zimske opreme na vozilima.

Prometne nesreće

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
Za istaknuti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 posto, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo roditeljima, da svojoj djeci koja nemaju položen vozački ispit, ne daju vozila na korištenje, a onoj koja su ispit položila, a konzumiraju alkohol, ne omoguće upravljanje vozilom. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila, temeljem vlastitog životnog i prometnog iskustva, mladoj osobi ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Vidljivost pješaka i biciklista

Jedan dio pješaka i biciklista i dalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, što može rezultirati naletom vozila i smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
• pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
• za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
Bicikliste dodatno upozoravamo da noću, od prvog sumraka do potpunog svanuća, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

Vozače svih vozila još jednom upozoravamo da: u vožnji budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima, vozačima i putnicima u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Kako unatoč svim apelima, jedan dio vozača i dalje nakon konzumacije alkohola sjeda za upravljač vozila, apeliramo da to ne čine, zbog vlastite i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu, posebice najranjivijih skupina.

Policija će prema vozačima imati nultu toleranciju na vožnju pod utjecajem alkohola, a podsjećamo da će policija i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook