Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlč. Režek: „Trudio sam se uvijek biti uz vas i ovu župu učiniti i u materijalnom i u duhovnom smislu boljom i ljepšom“

Nakon 38 godina služenja u Župi Velika Erpenja od svojih se župljana svečanom svetom misom oprostio legendarni trikraljski župnik Ivan Režek


Odlukom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića dugogodišnji župnik Župe Velika Erpenja Ivan Režek odlazi u mirovinu. Režek je zaređen za svećenika u zagrebačkoj katedrali 1977. te je poslan na prvu službu u Župu i Svetište u Mariji Bistrici gdje ostaje sljedećih 5 i pol godina. U ovu župu došao je kao mladi svećenik prije 38 godina, sad već daleke 1983. godine.

– Vi stariji sjećate se kako je izgledao put do naše crkve. Svi zajedno smo pješačili, ovdje na ovaj brijeg kako bi slavili Boga i zahvaljivali mu za sve što nam je dao. Vjerujem da nam to svima nije bilo teško, jer smo znali da bez Boga ne možemo učiniti ništa i tu smo pronalazili utjehu i mir. Uvijek mi je bila radost biti s vama te sam rado dolazio u vaše domove. Trudio sam se uvijek biti uz vas i ovu župu učiniti i u materijalnom i u duhovnom smislu boljom i ljepšom. Zajedničkim snagama učinili smo što mogli te koliko su nam financijske mogućnosti dopuštale. Zahvaljujem svima vama, za sve one trenutke suradnje i kada ste me primili u vaše domove. Ako sam ikoga ikada povrijedio, sada molim za oprost. Molim vas, da me se sjetite u svojim molitvama koje su nam svima toliko potrebne – oprostio se od svojih župljana Režek. Na kraju svete mise s nekoliko riječi su se obratili načelnik Općine Veliko Trgovšće Robert Greblički, u ime župljana Stjepan Fišter te u svoje osobno ime Damir Plečko.

– U vrijeme svoje župničke službe mnogo je onoga što ste učinili za ovu Župu i naša sela. Osim izgradnje kapele svetog Josipa i župnog stana, pokrenuli ste velike akcije za popravak i uređenje naše župne crkve. Restaurirane su orgulje, promijenjeno je kompletno krovište na crkvi, stabilizirani su temelji te je obnovljen zvonik. Vašim velikim zalaganjem asfaltiran je put do župne crkve, uveli ste telefon u župni dvor te dali elektrificirati zvona. Zalagali ste se za uređenje unutrašnjosti župnog dvora, za stabilizaciju temelja te izgradnju novog krovišta, što se, hvala Bogu i ostvarilo. Veliki ste ljubitelj meteorologije te ste nas svake nedjelje izvještavali o vremenskim prilikama. Uza sve to obavljali ste i službu vjeroučitelja u našoj Osnovnoj školi u Dubrovčanu gdje ste nas poučavali kršćanskim vrednotama. Dali ste veliki doprinos, zajedno s „Družbom braća Hrvatskoj zmaja“ da ovo mjesto postane Spomen područje hrvatskoj majci te se svake godine trudili da bi se proslava Majčina dana održala. Željeli ste svakodnevno biti blizu svojim vjernicima što ste kroz ovih 38 godina i ostvarivali – oprostili su se od svog župnika vjernici. Također, pročitano je i pismo zahvale časne sestre Mihaele Slakoper koja je na službi u Burgkirchenu.

Oproštajna sveta misa okončana je pjesmom „Za vsaku dobru reč“ koju su župljani otpjevali svom župniku, a nakon blagoslova i završne pjesme uslijedilo je druženje okupljenih. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook