Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlč. Majk Rušec novi je župnik župa Zagorska Sela i Sutlanske Poljane

„Raduje me angažman vjernika, to je zalog i budućih podviga, a siguran sam i uspjeha“


- Ono što je neobično u vezi mog imena jest to da sam i sam Zagorec. Rođen u Varaždinu, većina obitelji mi je iz okolice Ivanca, župa Maruševec. Većinu svog života sam proveo u Vugrovcu kod Sesveta, a ime nema neku posebnu priču, jednostavno se svidjelo roditeljima. Što se tiče mog poziva smatram da je svaki poziv sasvim poseban i originalan, kao i svaka priča o ljubavi, samo se ovdje radi o ljubavi između Boga i čovjeka, koja je toliko silna da je čovjek želi prenijeti i drugima. Iz tog temeljnog duhovnog iskustva rađa se svako nasljedovanje Krista, i ono svećeničko, i ono opće na koje smo svi mi kršćani pozvani – ispričao nam je kako se odlučio za svećenički poziv župnik Majk.

Dosadašnji svećenički put
– Đakonsku službu vršio sam u župi svete Anastazije u Samoboru, a nakon toga svoju prvu svećeničku službu kao župni vikar obavljao sam u župi svetog Vida u Brdovcu, nakon čega sam premješten u župu Majke Božje Snježne na Dubovcu, i u svetište svetog Josipa također na Dubovcu u Karlovcu. Nakon toga put me odveo u Utrinu, župu svetog Ivana, a nakon toga čak još u dvije župe, svetog Petra u Petrovini gdje sam vršio službu župnog vikara, i u župu svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću, gdje sam bio upravitelj župe. Božja providnost dovela me i do zagorskih brega, točnije do Zagorskih Sela i Sutlanske Poljane, gdje sam nakon umirovljenja preč. Juranića preuzeo upravu župa – upoznao na s je s dosadašnjim svećeničkim putem župnik Majk.


Za Zagorska Sela čuo je nekoliko puta u životu, ali ga, kako kaže nikada put nije poveo u ove prelijepe krajeve. – Iako sam kratko vrijeme ovdje, oduševljen sam ljepotom župe. Kada govorimo o župi, njen najvažniji čimbenik su ljudi. Njihovo veliko srce koje sam vrlo brzo upoznao, najljepši je sjaj ovih naših krajeva. Primijetio sam u obje župe lijep broj i angažman mladih, što me potiče na angažman oko župe, ali i garantira budućnost ovih naših krajeva. Pred Bogom je svaki čovjek ne neizmjerno vrijedan, nego najvrjedniji. Za svakoga od nas On je umro na križu. Naše je poslanje da to svakom čovjeku navijestimo, posvjestimo, i da se trudimo živjeti u skladu sa tom spoznajom – kaže velečasni Majk. U službi župnika župe Zagorskih Sela naslijedio je župnika Juranića koji je godinama u ovom kraju obnašao časne službe župnika i dekana. - Prije mog dolaska nisam ga poznavao, no brzo me „razoružao“ svojom pristupačnošću i jednostavnošću. Kao i župljani, i ja mu dugujem zahvalnost za tolike godine služenja ugrađene u naš dekanat. Koliko je tu stotina sprovoda, vjenčanja, krštenja, na tisuće misa i ispovijedi… Samo Bog poznaje žrtvu svakog svećenika. Zato rado molim Gospodina da ga nagradi za sve ono dobro što je činio i još čini, te da ga još dugo poživi u ovom našem kraju, da uživa u zasluženoj mirovini, i da i dalje svojim životom i djelovanjem svjedoči ljudima o Božjoj blizini – osvrnuo se na svog prethodnika župnik Rušec.


„Rado bismo pokrenuli mali župni zbor, kateheze za mlade, ministrantske susrete, zornice, hodočašća, i još mnogo toga“
Novom župniku planovi i želje su veliki. – Rado bismo pokrenuli mali župni zbor, kateheze za mlade, ministrantske susrete, zornice, hodočašća, i još mnogo toga. No za sve postoji vrijeme, tako da i u pastoralnom radu župnik mora biti razborit i strpljiv. Ništa dobro ne ide preko noći. Tako je to u životu. Trenutno smo fokusirani na uređenje župne kuće. Raduje me angažman vjernika, to je zalog i budućih podviga, a siguran sam i uspjeha – optimističan je novi župnik ovih starih župa uz rijeku Sutlu. Na kraju našeg razgovora župnik Majk upućuje poruku svojim župljanima i svim ljudima dobre volje. – Svaki svećenik (nesavršen, nekad nedosljedan, nedostojan…) i dalje je goruća baklja Božje ljubavi koja za Boga ali i za svakoga od vas polako izgara iz dana u dan, u vašim župama, sredinama, crkvama… Cijenimo li taj znak Božje blizine prema nama? Savršenih svećenika nema. Kao ni župa ni župljana. Ima onih koji se trude (unatoč slabostima) i ljube, Boga i bližnjega. Potrudimo se svi da bližnji u nama prepoznaju da smo Kristovi, bez obzira s koje strane oltara stajali. Tada ni jedan život ni poziv neće biti uzaludni, tada ni ovaj članak neće biti uzaludan, nego će sve svima biti putokaz u vječnost, bez koje ništa vremenito nema smisla, u vječnost kojoj smo svakim danom sve bliži. Radujem se susretima po našim župama i ulicama. U Zagorska Sela i Sutlansku Poljanu uvijek ste dobrodošli! Neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva od svakoga zla – poručuje župnik Majk.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook