Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlasnici tradicijskih obrta: 'Tek su nam ovaj srpanj i kolovoz pomogli da plaćamo račune i smanjimo gubitke'

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje naših tradicijskih obrta provjerili smo kod naših medičara


Da su korona i lockdown velike štete nanijeli našim zagorskim tradicijskim obrtnicima, pisalo se već mnogo puta. Zabrana rada nedjeljom, zabrana okupljanja, održavanja manifestacija, proštenja, obilježili su proteklu godinu u poslovanju naših medičara, majstora tradicijskih igračaka i drugih tradicijskih obrta, a neke od njih posjetili smo u Mariji Bistrici, na njihovim prodajnim mjestima.

'Ova godina konačno bolja'

-Ova je godina ipak bolja, ima hodočasnika i turista, naspram lani kad je to bilo prestrašno. Jedno vrijeme nismo mogli uopće raditi, a onda se zabranio rad nedjeljom, a mi zapravo živimo od nedjelja, to su trebali shvatiti. Sad ima posla i kroz tjedan, za Veliku Gospu je bilo malo 'mršavije' nego inače, jer je bilo jako vruće, a i preporuka je da se ne ide na velika okupljanja, pa nije bilo toliko hodočasnika kao prošlih, 'normalnih' godina – rekao nam je Franjo Habazin iz Medičarsko svjećarskog obrta i suvenirnice 'Mahmet', kojega je vlasnica njegova supruga Gordana.

U održavanju obrta pomogle su im, kažu, potpore Vlade Republike Hrvatske za očuvanje radnih mjesta. – Nadamo se da će se potpore nastaviti, ali morali se budemo cijepiti ako budemo hteli potpore. Inače bude teško, pogotovo ako nas opet zatvore – rekao je Habazin, koji se, kao i svi, nada da će i ta pandemija uskoro završiti i da će druge godine sve doći na svoje.

Pomoć državnih potpora

Predsjednica Ceha tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki, ujedno i vlasnica Medičarsko – svjećarske radnje Zozolly iz Marije Bistrice rekla je kako ovo doba korone tradicijski obrti proživljavaju jako teško. – Svi proizvodi koje rade tradicijski obrti pali su u drugi plan, ljudi su brinuli o egzistenciji, troškove su usmjerili na obitelj, prehranjivanje i režije. Za vrijeme lockdowna turizma niti nije bilo, pa su svi proizvodi usmjereni na turističku ponudu bili na stand byju. Naša je djelatnost uglavnom usmjerena na sajmove, prošteništa, događanja, manifestacije, čega nije bilo – rekla je Hubicki.

Istaknula kako su u preživljavanju obrta pomogle državne potpore za očuvanje radnih mjesta. – Potpore su u tome itekako pomogle. No, nisu nam plaćale račune. Stoga su nam tek ovaj srpanj i kolovoz, kada su krenula događanja, proštenja i hodočašća, ipak pomogli da plaćamo račune i smanjimo lanjske gubitke – rekla je Hubicki, dodavši kako se potporama nada i dalje. – Sljedeći niz potpora izostavio je male i srednje poduzetnike, no mislim da u to ne bi smjeli uključiti tradicijske obrte, koji čuvaju tradiciju i njihovi su proizvodi uključeni na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO – a. Tradicijski obrti nisu žal za prošlosti, nego pogled prema budućnosti, jer brendirati neki kraj s tradicijskim proizvodima je veliko postignuće. Stoga se nadam da se tradicijski obrti neće izostaviti iz potpora, kako bismo zadržali svoje radnike i čekali neka bolja vremena – zaključila je Hubicki.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook