Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlak od Zagreba do Varaždina vozi prosječnom brzinom od 25 kilometara na sat. Treba mu 3 i pol sata do cilja!

Novinarsko istraživanje: “Puž dođe 10 puta brže do cilja nego vlakovi HŽ – a, piše Jutarnji list

  • vlak rampa

    Foto: Facebook/PZ KZŽ


Putnički prijevoz HŽ-a u deset je proteklih godina izgubio čak 70 posto putnika, a uzrok je više nego jasan, pišu novinari Jutarnjeg lista.

“Kad bi oni rijetki preostali koji još uvijek na posao iz Zagreba prema Koprivnici moraju putovati vlakom pisali memoare, bilo bi to bez sumnje među najintrigantnijim štivima objavljenima u Hrvatskoj”, pišu.

Istovremeno bi se iz njih vjerno mogla iščitati tragična sudbina nacionalnih željeznica u koje je država, od osamostaljenja, ulupala milijarde, da bi se putnici danas njima prevozili isključivo onda kad im za dolazak na cilj ne preostaje nikakvo drugo sredstvo”, piše danas Jutarnji. Novinari su, tako, izračunali kako su u 365 dana vlakovi HŽ-a ukupno kasnili čak dvije godine. Dokazali su i kako je puž doslovce 10 puta brži od HŽ-a.

Nedavno je, primjerice, vlak koji vozi iz Splita za Osijek čak 42 minute čekao na pruzi blizu Križevaca jer je bilo crveno na signalnom semaforu. Kasnije se ispostavilo da je prometnik koji je trebao pebaciti svjetlo na zeleno jednostavno zaspao! Ne zaboravimo i velika kašnjena vlaka između Zagreba i Zaboka zbog radova o čemu sno više puta pisali. Ima jedan I nevejrojatan podatak da vlak na relaciji Zagreb – Varaždin koja se automobilom prođe za sat vremena vozi 3 sat i 31 minutu. Kako je udaljenot između dva grada prugom oko 90 kilometara, znači da vlak u prosjeku vozi brzinom od samo 25 kilometara na sat! Primjera radi, Vlak od Londona do Pariza vozi 3 sata i 19 minuta , a udaljenost je 343 kilometara ili 4 puta veća...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook