Prethodni članak
Sljedeći članak

'Više od 60 posto pacijenata u KB-u Dubrava ima britanski soj, u bolnici je sve više mlađih

Ovo je porast, ali smrtnost je manja”, rekao je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić


Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić gostovao je na N1 u Novom danu te je govorio o situaciji u spomenutoj bolnici. Na početku je rekao kako posljednjih dana bilježe porast zaprimljenih covid bolesnika. Jutros ih tako imaju 145, od kojih je 25 na respiratoru.

“Od početka pandemije ekspertna skupina ministarstva kontinuirano promišlja mjere i prilagođava se stanju. Tako smo i s obzirom na kontinuirani pad od polovice siječnja do prije dva tjedna počeli planove za ponovnu aktivaciju bolnice.

Tri mjeseca ove zime u KB Dubrava su radile kolege iz drugih bolnica i postepeno su se zatvarale vanjske jedinice i ostali smo mi u KB Dubrava i počele su pripreme za reaktivaciju. Fokus nam je i dalje na zbrinjavaju covid bolesnika. Ne radi se o dramatičnom porastu, ali porast broja zaraženih prati i rast hospitaliziranih”, objasnio je Lukšić.

Na pitanje o tome koji soj prevladava Lukšić odgovara: “Više od 60% pacijenata ima britanski soj. Vidimo promjenu u dobnoj strukturi i kliničkoj slici na način da je među hospitaliziranima više mlađih s težim kliničkim slikama i stanje se relativno brže pogoršava nego ranije”, rekao je.

Dodaje i kako je cijepljenje starije populacije sigurno doprinijelo činjenici da je sada sve više mlađih pacijenata. “Jedan od bitnijih faktora je i što se britanski soj lakše prenosi. Dobro je što imamo manju smrtnost bolesnika. Rekao bih da smo zaštitili najrizičniju populaciju. Ovo je porast, ali smrtnost je manja”, rekao je Lukšić za N1. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook