Prethodni članak
Sljedeći članak

VIŠE OD 2 MIL. KUNA ZA BRDSKO – PLANINSKE OPĆINE: 'Vlada je prepoznala potrebe ruralnih sredina'

Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljeno više od 2 milijuna kuna za programe općina koje imaju status brdsko-planinskog područja


Prezentacija sufinanciranih projekata Programa podrške brdsko-plalninskim područjima bila je tema današnje konferencije za medije koju je sazvao Županijski odbor HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, a o temi su govorili Boris Tušek, načelnik Općine Novi Golubovec, Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor i Zvonko Jutriša, načelnik Općine Hum na Sutli.


Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor, izjavila je da je iz Ministarstva regionalnog razvoja stigla Odluka o sufinanciranju programa ruralnih područja općina Krapinsko-zagorske županije. - Ukupno je dodijeljeno nešto više od 2 milijuna kuna za naše općine koje imaju status brdsko-planinskog područja. U ovo izrazito teško vrijeme zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću na tome što su prepoznate potrebe naših ruralnih područja, naših općina, i što su nam dodijeljena ova značajna sredstva. Osobno nisam očekivala da ćemo dobiti ovakav iznos – kazala je Jembrih dodavši da je Općina Lobor dobila 500 tisuća kuna za program nerazvrstanih cesta. - Mi imamo 90 kilometara nerazvrstanih cesta, od kojih je 50 kilometara neasfaltirano ili dotrajalo, pa je potrebna hitna sanacija, stoga su nam ova sredstva prijeko potrebna i bit će iskorištena na najbolji mogući način. Kroz sve ove tri godine Ministarstvo regionalnog razvoja, ali i ostala resorna ministarstva, prate programe naših područja, naše i drugih općina Krapinsko-zagorske županije, što iznimno pomaže našim sumještanima. Primjerice, kad imamo sufinanciranje takvih programa u općini Lobor, naši su sumještani oslobođeni sufinanciranja plaćanja asfaltiranja i sanacije cesta – zaključila je Jembrih.


- Hrvatska Vlada prepoznala je potrebe i probleme ovog područja i shvatila da se i u malim sredinama život mora razvijati, a građani moraju imati zadovoljavajuće uvjete i standarde kako bi ostali u ruralnim područjima, kazao je načelnik Boris Tušek. - Općina Novi Golubovec javila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i kandidirala čuvaonu, odnosno igraonu za djecu. Nismo se javili na natječaj za dječje vrtiće jer nemamo dovoljno djece, a naši fiskalni kapaciteti proračuna nisu dovoljni da bi to mogli financirati i zaključili smo da će ovo biti najbolje rješenje. U čuvaoni bi mogli ići na maksimalno 12 djece, dok ih u igraoni može biti više, a budući da će sve lokalne jedinice imati svoje dječje vrtiće, naša će djeca moći ići u te vrtiće. Ispast će da će svaka lokalna jedinica ovisiti o svojem vrtiću, odnosno kapacitet vrtića ovisit će o djeci rođenoj na tom području. Zaključili smo da mi na to ne možemo ići i mislim da smo postupili ispravno – kazao je Tušek i zaključio: - Nama je odobreno 500 tisuća kuna za naš projekt, na čemu smo jako zahvalni jer u ovoj situaciji kakva je trenutno u državi, ali i drugdje u svijetu, rijetki razmišljaju o malim sredinama. U cijelom mandatu ove Vlade o takvim se sredinama razmišlja i brine, što je za svaku pohvalu.


Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša istaknuo je da iznimno cijeni angažman ljudi koji su kao partneri zajedno s njime sudjelovali u realizaciji projekata u općini Hum na Sutli. - Posebno mi je zadovoljstvo da smo lani uspjeli praktički dobiti status brdsko-planinske općine, iako smo odavno bili najbrdovitiji od svih zagorskih općina. Ono što je dobro i pohvalno za Vladu i sve one koji rade na tom programu i projektima jest da život nije stao. Bez obzira na sve komplikacije koje imamo vezano uz koronavirus, ali i ostalo, priča se nastavlja. Ruralnom dijelu na području Krapinsko-zagorske županije pomoći će se koliko je maksimalno moguće, sufinanciranjem određenih projekata koji život znače upravo građanima – rekao je Jutriša.

Inače, Općina Hum na Sutli je dobila 400 tisuća kuna potpore za izgradnju dijela nogostupa uz državnu cestu. - To je vjerojatno i najprometnija cesta u našoj županiji, kada je riječ o kamionskom i teretnom prometu. To je žila kucavica za Vetropack Stražu, odnosno sve Straže i sve tvrtke koje djeluju na tom području. U Strmcu Humskom napravit ćemo oko 700 metara staza, čime ćemo osigurati da djeca koja dolaze na autobusno stajalište mogu sigurno proći tom cestom na kojoj je promet toliko jak da je sreća što dosad nitko nije stradao – kazao je načelnik Jutriša. Načelnici su na posebnom angažmanu zahvalili saborskom zastupniku Žarku Tušeku, zahvaljujući kojem su ova vrijedna sredstva stigla u Krapinsko-zagorsku županiju. Osim općina Lobor, Novi Golubovec i Hum na Sutli, sredstva u sklopu Programa podrške brdsko-plalninskim područjima dobile su i općine Đurmanec, Jesenje, Budinšćina i Radoboj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook