Prethodni članak
Sljedeći članak

Vinogradari, zlatna žutica se i dalje širi, obratite pažnju na prve simptome!

Dvije trećine naše županije spada u zaraženo područje, a prvi simptomi počinju se uočavati tijekom lipnja


Bliži se vrijeme kad ćemo ponovno postati svjesniji prisutnosti zlatne žutice vinove loze u našim vinogradima jer ćemo tijekom lipnja početi uočavati prve simptome. Ako pogledamo kartu proširenosti zlatne žutice, možemo, nažalost, konstatirati da 2/3 naše županije spada pod demarkirano područje. Znamo da je prenositelj ove bolesti i glavni krivac za njeno brzo širenje, američki cvrčak (Scaphoideustitanus). To je sitan kukčić, veličine oko 5 mm. Ima samo jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u obliku jaja pod korom rozgve. Prve ličinke izlaze sredinom svibnja pa ih možemo primijetiti na mladicama bliže tlu i na donjoj strani listova. Bijele su boje. Međutim, taj prvi stadij ličinki još ne prenosi fitoplazmu koja uzrokuje zlatnu žuticu vinove loze.

 

Američki cvrčak ima 5 razvojnih stadija ličinki i tek od 3. razvojnog stadija ličinke mogu prenositi uzročnikafitoplazmoze. Ličinke trećeg razvojnog stadija javljaju se u prvoj polovici lipnja ( nakon cvatnje vinove loze) i tada je neophodno provesti prvo suzbijanje američkog cvrčka. Iduće tretiranje obavezno treba provesti početkom srpnja, kako bi suzbili ličinke petog razvojnog stadija i odrasle oblike. Prisutnost i brojnost odraslih američkih cvrčaka u vinogradu potrebno je pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Ako se tijekom srpnja na žute ploči lovi više od 4 odrasla oblika tjedno, potrebno je provesti i treće suzbijanje krajem srpnja ili početkom kolovoza. Žute ljepljive ploče postavljaju se krajem lipnja, na srednju armaturnu žicu u redu. Dovoljne su 3 ljepljive ploče za praćenje brojnosti cvrčaka na oko 10 ha vinograda. Potrebno ih je zamijeniti svaka 3 tjedna do kraja rujna. Postavimo li veći broj ploča po vinogradu, one služe i kao dobar način suzbijanja cvrčaka - objasnila je agronomka Sanja Gregurić.

Za kemijsko suzbijanje američkog cvrčka u RH su trenutno registrirani insekticidi: Decis 2.5 EC, Sumialfa SL, Cythrinmax i Avaunt EC. Insekticidi Abanto, Krisant EC, Piretro natura i Assetfive dozvoljeni su i u ekološkoj proizvodnji. Važno je voditi računa o tome da se insekticidi nikako ne primjenjuju prije završetka cvatnje i da u vrijeme primjene insekticida u vinogradu bude pokošen korov, radi zaštite pčela. Osim što je potrebno odgovorno pristupiti suzbijanju američkog cvrčka, isto tako je neophodno i pridržavati se propisanih fitosanitarnih mjera tj. krčiti i uništavati zaražene čokote. Samo tako može se usporiti širenje ove bolesti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora VRPOLJE i čvora PRGOMET (na 343. km ) u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program