Prethodni članak
Sljedeći članak

Vikend akcija zagorske policije! Recidivist završio u zatvoru i ostao privremeno bez auta


U cilju smanjenja prometnih nesreća te podizanja veće razine sigurnosti u cestovnom prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, od subote, 16. rujna od 21,00 sat do nedjelje 17. rujna 2023. godine do 3,00 sata, na području cijele Policijske uprave krapinsko-zagorske provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena na pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga.

Tijekom provođenja preventivno-represivne akcije, koja se provela na većem broju lokacija, policijski službenici utvrdili su ukupno 15 prometnih prekršaja od čega osam prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 2,58 promila.

Petorica vozača upravljali su vozilima sa više od 1,50 promila alkohola u organizmu.

U subotu, 16. rujna 2023. godine, oko 14,10 sati, u Dubravi Zabočkoj, policijski službenici zatekli su 42-godišnjeg hrvatskog državljanina kako upravlja neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom te sa 1,53 promila alkohola u organizmu, zbog čega je zadržan u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva-alkohola. Protiv 42-godišnjaka podnijet je optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl.199. i čl.238. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i čl.6. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

U subotu, 16. rujna 2023. godine, oko 21,30 sati, u Svetom Križu Začretje, kontroliran je 31-godišnji hrvatski državljanin koji je osobnim automobilom upravljao sa 2,05 promila alkohola u organizmu, prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije. Također je utvrđeno kako je vozač recidivist prometnih prekršaja, odnosno kako je unatrag dvije godine nekoliko puta pravomoćno kažnjavan za takve prekršaje te je temeljem čl.134. Prekršajnog zakona uhićen. Isto tako, temeljem čl.229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama privremeno mu je oduzet osobni automobil. Zbog počinjenih prekršaja iz čl.199., čl.216. i čl.289. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 17. rujna 2023. godine, priveden je na sud gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru u Zagrebu od 15 dana.

Isto tako, u subotu 16. rujna 2023. godine, oko 22,35 sati, u Klokovcu je zaustavljen teretni automobil kojim je upravljao 43-godišnji hrvatski državljanin pod utjecajem alkohola od 2,58 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta. Također je policijskim službenicima na uvid dao osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja, a nije u zakonskom roku podnio zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice. Temeljem čl.137. Prekršajnog zakona vozaču je određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva-alkohola te je protiv njega podnijet optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl.199. i čl.286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i čl.5. Zakona o osobnoj iskaznici.

Također, u subotu 16. rujna 2023. godine, oko 23,05 sati, u Zlatar Bistrici, zatečen je 25-godišnji hrvatski državljanin koji je osobnim automobilom upravljao sa 2,08 promila alkohola u organizmu te mu je temeljem čl.137. Prekršajnog zakona određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva-alkohola, a protiv njega je podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U nedjelju, 17. rujna 2023. godine, oko 02,10 sati, u Pregradi, zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin pod utjecajem alkohola od 1,90 promila. Prilikom postupanja vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike te je temeljem čl.134. Prekršajnog zakona uhićen. Zbog počinjenih prekršaja iz čl. 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i čl.17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira priveden je na sud gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1 350 eura, izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije od tri mjeseca, te mu je izrečena kazna zatvora od 20 dana, koja se neće izvršiti ukoliko ne počini isti ili teži prekršaj u roku od jedne godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook