Prethodni članak
Sljedeći članak

Većina u vijeću smanjila ovlasti načelniku; oporba napustila sjednicu

Od 22. točke dnevnog reda nije prihvaćeno samo izvješće načelnika o radu


Opširnim dnevnim redom i dodatnim točkama, ukupno 22. točke, održana je 3. sjednica Općinskog vijeća Općine Bedekovčina. Sve točke, osim izvješća načelnika za prvu polovicu ove godine, prihvaćene su. No, prije točke o prijedlogu pravilnika o izmjenama Pravilnika o provođenju postupka jednostavne nabave, četiri vijećnika SDP-a i HSU-a napustila su sjednicu. Tom točkom je predloženo da se prag za jednostavnu nabavu izdavanjem narudžbenice odnosno sklapanjem ugovora direktno s jednim gospodarskom subjektom smanji iznos s dosadašnjih 70.000 kuna na 20.000 te da se objava takvog poziva obavezno objavi na službenoj internetskoj stranici Općine Bedekovčina. Ovaj prijedlog, kao i neke druge dala je vijećnička većina i on je prihvaćen. Prihvaćeno je i da se na službenim stranicama moraju objavljivati i nabava roba, usluga i radova.

Kohabitacija na djelu
Podsjećamo, naime, da je nakon prošlih lokalnih izbora u Općini Bedekovčina kohabitacija, odnosno da vijećnici priklonjeni načelniku Darku Banu (SDP) imaju manjinu u Vijeću, a HDZ i nezavisni vijećnici većinu. Većina od osam vijećnika nastavila je sjednicu bez četiri vijećnika i između ostalog je osnovala povjerenstva.


Ne žele smanjiti ovlasti načelnika
'Vladajući vijećnici ne žele ovime oduzeti ovlasti načelniku, već samo žele transparentnost nabave. Izražavam žaljenje što su oporbeni vijećnici pokazali političku neozbiljnost i neznanje poslovnika Općinskog vijeća i Općinskog Statuta te državnog zakona i regula. Pozivam oporbu na smirivanje tenzija i dijalog kako bi zajedničkim snagama donosili odluke za dobrobit Općine Bedekovčina, rekao je uime vladajućih vijećnika predsjednik Vijeća Marko Ocvirek.


Oduzimaju legitimna prava izvršne vlasti Vijećnik SDP-a ujedno i predsjednik SDP-a Bedekovčine rekao nam je da su napustili sjednicu isključivo jer većina vijećnika donosi odluke kojima se mijenja Statut Općine kako bi mogli donijeti odluke kojima oduzimaju legitimna prava načelnika odnosno izvršne vlasti. 'To je za nas neprihvatljivo i stoga sam postavio pitanje za osnivanjem mnogih povjerenstva o tome kakve će oni donijeti benefite i koliko će to koštati. Odgovor očekujem u roku od 30 dana, rekao nam je Željko Novosel.


Većina nastavila sjednicu i osnovala povjerenstva
Budući da je u većinskom dijelu Vijeća prevladalo mišljenje da ne žele ovime oduzeti ovlasti načelniku izmijenjen je i Općinski Statut. Tako, umjesto da Upravo vijeće Dječjeg vrtića, kao što je to bilo do sada, imenuje načelnik, ovom izmjenom Statuta imenovat će ga Općinsko vijeće. Vladajuća većina je donijela i odluke o osnivanju povjerenstva za gospodarstvo, proračun, EU fondove i imovinu da je isto povjerenstvo potrebno Općini s obrazloženjem da je takvo povjerenstvo potrebno Općini za daljnji razvoj u ključnim segmentima. Također, iz istog je razloga osnovano i povjerenstvo za turizam i događanja te povjerenstvo za poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu. Sada su donesene samo odluke o njihovom osnivanju, a rečeno je da će imena ljudi u povjerenstvima biti stručna bez obzira na pripadnost ili nepripadnost nekoj od političkih opcija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook