Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Župan i ministrica kočijom krenuli u Mariju Bistricu gdje ih čeka Kolinda


Županijska udruga uzgajivača konja Krapina danas je organizirala jubilarno, 20. po redu tradicionalno hodočašće konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu. Kao i obično, okupljanje je počelo rano jutros kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici odakle su vozočasnici nešto iza 9 sati krenuli prema marijabistričkom bistričkom Svetištu. Uz načelnicu Općine Zlatar Bistrica Vesnu Mikulec i predsjednika Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirka Majseca, na vozočašće je stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, krapinsko-zagorski župan Željko kolar te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ministrica i župan na vozočašće su krenuli kočijom, a prema nekim, a tamo će ih uz načelnika Marije Bistrice, Josipa Miličkog, dočekati i bivša predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović.

Inače, uoči samog polaska prema Mariji Bistrici, župan Kolar prije svega je zahvalio svima koji se u Zagorju bave uzgojem konja te održavaju tradiciju vozočašća. -Ovih dvadeset godina tradicije je ispričalo puno prekrasnih priča i, kao što vidite, kolone i kolone automobila dolaze na Mariju Bistricu na današnji dan, upravo zbog ovog vozočašća. I to je sigurno jedan veliki doprinos i razvoju kulture, tradicije, ali i turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji. Pogotovo vjerskog turizma – istaknuo je župan Kolar.


Ministrica Vučković rekla je kako ministarstvo i Vlada itekako drže i potiču konjogojstvo. -Mi imamo svake godine rast broja konja i to je sada već trend. Isto tako ulažemo značajna sredstva u njegovanje, održavanje i razvoj hrvatskih izvornih i autohtonih pasmina, a ja danas želim zahvaliti i čestitati svima onima koji se bave ovom djelatnošću. Potpora i skrb Ministarstva poljoprivrede i Vlade je važna, ali najvažnija je njihova volja i angažman. Definitivno, u konjogojstvu Hrvatska definitivno ima uzlazni trend, a posebno me veseli rast broja konja u izvornim i autohtonim hrvatskim pasminama – rekla je ministrica Vučković.


Državni tajnik Tušek napomenuo je da je uzgoj konja velika tradicija, ali i ponos čitave Hrvatske, budući da su konji bili vezani ne samo uz poljoprivredu, već i uz razne običaje. -Jedan od tih običaja je i ovo tradicionalno vozočašće prema Mariji Bistrici jer znamo da su nekad upravo uzgajivači konja, kao prijevoznici, vozili ljude u Mariju Bistricu. Kad govorimo o važnosti konjogojstva, mi danas imamo oko 30 tisuća konja u Hrvatskoj, od čega 700 konja u Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je Tušek.


Načelnica Mikulec rekla je kako je ponosna što ovo vozočašće kreće upravo iz Zlatar Bistrice. – Kao i svake godine, i ove su se godine u vozočašće uključile i naše udruge, tako da smo vrlo ponosni i zahvaljujem svima koji su nam pomogli da se ovo organizira i da se ova lijepa tradicija nastavi – rekla da će pokušati dogovoriti s Hrvatskim željeznicama da se od iduće godine uvede vlak kojim bi, prema tradiciji, hodočasnici dolazili do Zlatar Bistrice, a potom pješice išli u Mariju Bistricu, kao što je to bilo nekad.


Predsjednik Udruge Mirko Majsec prisjetio se ovom prigodom i samih početaka ove lijepe tradicije. – Prije dvadeset godina, kada smo to započeli, bilo nas je pet ili šest. A sada, kao što vidite, imamo osamdesetak kočija i dvjestotinjak jahača i ja sam super zadovoljan. Danas su ovdje uzgajivači iz cijele Hrvatske, a to je i red za dvadesetu godišnjicu da su došli. Imamo i dosta gostiju iz Slovenija, ali i Mađarske i Austrije – rekao je Majsec.


Inače, kako je planirano, sudionici vozočašća sudjelovat će na blagoslovu i misnom slavlju u crkvi na otvorenom u 11 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Još članaka iz "Vijesti"

Facebook