Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] ZAGREPČANI SLUČAJNO 'PALI' U ZAGORJU: Policija zaplijenila 333 stabljike i 11 kg marihuane te 6 laboratorija za proizvodnju konoplje

Uhićeni 32 – godišnjak i 33 – godišnjak bavili su se uzgojem marihuane u indoor laboratorijima u Zagrebu i Zlataru


U Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj u Zaboku danas je održana konferencija za novinare povodom uhićenja osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Kako je rekao voditelj službe kriminalističke policije Željko Košutić, u srijedu 29. siječnja oko 11 sati prilikom postupanja policijskih službenika po zadaćama provođenja zajedničke represivne preventivne akcije 'Lijevak' u suradnji s carinskim službenicima službe mobilne jedinice Krapina, na ugibalištu odmorišta D14 Špičkovina u smjeru Bedekovčine kontrolirano je jedno osobno vozilo zagrebačkih registracija u kojem su se nalazila dva hrvatska državljana od 32 i 33 godine. - Izvršenom kontrolom osobnog vozila u istom je uočena veća količina zelene biljne materije karatkerističnog mirisa nalik na drogu tipa konoplja. Nakon toga je provedeno krim istraživanje, gdje se došlo do saznanja da su bave uzgojem marihuane u posebno izrađenim indoor laboratorijima, u Zagrebu i Zlataru – rekao je Košutić.

Izvršene su pretrage domova i vozila te je pronađeno ukupno 333 komada stabljike konoplje u rastu, 11 kg i 300 g zelene biljne materije marihuane, 237 g kanabisa u obliku ulja, više tisuća kuna u novčanicama i 6 kompletnih indoor laboratorija za proizvodnju konoplje. - Vrijednost zaplijenjenih laboratorija procjenjujemo na oko 30 tisuća eura odnosno 225 tisuća kuna, a vrijednost zaplijenjene marihuane oko 45 tisuća eura – istaknuo je Košutić. Napomenimo da je kilogram marihuane vrijednosti oko 3500 do 4000 eura. - Protiv oba hrvatska državljana podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela neovlaštenog proizvodnje i prometa opojnih droga, a jučer u večernjim satima su uhićeni – napomenuo je Košutić.

Na svojim je web stranicama MUP danas objavio i da je u pretrazi kombi vozila policija je u mjestu Radakovo, na području općine Kraljevec na Sutli, pronašla marihuanu ukupne težine 481 kilogram. Uhićene su dvije osobe, a vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na pet do sedam milijuna kuna. No, poveznice između ova dva slučaja nema, napomenuto je na današnjoj pressici. – To su potpuno odvojeni slučajevi, a dvojac o kojem danas govorimo nije otprije poznat policiji. Nisu prijavljivani do sada i nisu u policijskoj evidenciji, to su fini građani koji nisu imali problema s zakonom i nisu eksponirani ni na koji način – rekao je Košutić te pojasnio da se radi o Zagrepčanima, iako je jedan laboratorij pronađen i u Erveniku Zlatarskom. Zagrepčani su, eto slučajno naišli svojim vozilom prilikom akcije 'Lijevak', koju policija u suradnji sa carinom provodi jednom do dva puta mjesečno i kontrolira sav promet.

Medijima se obratio i Robert Pavić, načelnik PU krapinsko – zagorske, koji se osvrnuo na statistiku, koji je istaknuo da je, što se tiče prometa drogama, u prošloj godini zabilježen porast takve vrste kriminaliteta za 13 posto. - Što se tiče zaplijena droge, u 2019. otkriveno je 61 kanzeno djelo zlouporabe droga, počinjeno od strane 15 počinitelja. Sveukupno je zaplijenjeno 19536 g marihuane, 27 komada stabljika konoplje 33,59 g hašiša, 30 g amfetamina i drugih vrsta droga. Otkriven je 1 laboratorij gdje je zaplijenjena oprema za prozvodnju konoplje, ostaci biljaka i lišća i 18 tisuća kuna. Evidentirali smo i jedan pronalazak droge u Zajezdi, gdje je pronađeno 6 vreća s marihuanom težine 18 050 g. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge u 2019. godini iznosila je preko pola milijuna kuna, oko 510 tisuća kuna, a laboratorija i opreme više od 70 tisuća kuna – rekao je Pavić. Ustvrdio je i da je u prošloj godini PU krapinsko – zagorska s najmanjom stopom kriminaliteta bila najsigurnija u državi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook