Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Zagorke smo prave, z Vinagore smo doma, puce kak se šika i srca čistega'

Upoznajte žensku vokalnu skupinu Ratkajke koju je spojila ljubav prema pjesmi i glazbi


[ZL] Tko su Ratkajke, kada ste se osnovale, koliko vas ima?

ŽVS Ratkajke: Ratkajke su ženski vokalni sastav osnovan 2017. godine s ciljem popularizacije ženskog višeglasnog pjevanja, pod stručnim vodstvom maestra Siniše Miklaužića. Naš prvi nastup bio je na tradicionalnom božićnom koncertu u crkvi na Vinagori. Trenutno brojimo šest članica, ali nadamo se da će se taj broj s vremenom povećati.

[ZL] Tko čini Žensku vokalnu skupinu, odakle dolazite, zašto ime Ratkajke...?

ŽVS Ratkajke: Najdublje tonove pjevaju naše altice Sandra Boršić i Ivana Lazički, srednje tonove pokrivaju naši mezzosoprani Melita Hubej i Tamara Lazički, a u visine se dižu naši soprani Mirjana Gluhak i Helena Kostanjšek. Sve članice su iz okolice Vinagore i spadamo u Župu Blažene Djevice Marije Vinagora. Svi Vinagorčani su ponosni „ratkajci“, a taj naziv potječe od poznatog plemenitaškog prezimena obitelji Rattkay, koja je živjela na dvoru Veliki Tabor u Desiniću, a odigrala je, moglo bi se reći, ključnu ulogu u povijesti Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. 1713. godine istaknuti član obitelji Rattkay, biskup Adam Benedikt Rattkay posvetio je crkvu na Vinagori koja u našim životima ima bitnu ulogu. Stoga smo se, kao ponosne Ratkajke, odlučile nositi to ime.

[ZL] Koji su bili razlozi okupljanja i znate ono svagdašnje pitanje – kako je sve počelo? Što vas je spojilo?

ŽVS Ratkajke: Sve je započelo pjevanjem u crkvenom zboru gdje smo dosta naučile i o glazbi i o višeglasnom pjevanju, ali uvijek je u nama postojala želja za nečim većim i drugačijim. Naša radoznalost, volja i upornost dovela nas je do toga gdje smo danas i to nas zapravo i spaja; želja za učenjem, za poboljšanjem te naravno ljubav prema pjesmi i glazbi.

 

[ZL] Kakvu vrstu glazbe njegujete i kake pjesme izvodite? Gdje ste sve nastupale? Koji nastup vam je bio poseban?

ŽVS Ratkajke: Naš repertoar je dosta šarolik. Uglavnom obrađujemo popularne zagorske, svjetovne, duhovne, ali i strane pjesme koje za nas aranžira i višeglasnom pjevanju prilagođava naš voditelj, Siniša Miklaužić. Nastupale smo diljem Zagroja, ali i šire. Nastupale smo u sklopu manifestacije Branje grojzdja u Pregradi, Advent u Zagorju u Humu na Sutli, na božićnim koncertima u župi Prišlin, Veliko Trgovišće, Vinagori. Imale smo čast uveličati prezentaciju jaslica u Rogatcu te nastupiti na brojnim drugima festivalima i manifestacijama. Nastupile smo na festivalu „Igrajte nam mužikaši“ te na festivalu „Krijesnica“ u Krapini. Isto tako s ponosom možemo reći kako smo 30.6.2019. godine uspješno održale i svoj prvi samostalni koncert gdje smo pokazale koliko smo napredovale i taj koncert, ali i nastup, najviše pamtimo i ima posebno mjesto u našim srcima.

[ZL] Možete se pohvaliti i autorskim pjesmama.

ŽVS Ratkajke: Trenutno imamo dvije autorske pjesme. Naša prva autorska pjesma, čiji tekst je napisao Andrija Kos, zove se „Same veter“; a naša druga autorska pjesma zove se „Zagorke smo prave“. Napisala ju je Albina Štimac, koja je isto kao i mi, ponosna Vinagorčanka. U budućnosti se nadamo još većem broju autorskih pjesama, a ako će biti sreće, možda izdamo i koji album.

[ZL] Koliko često imate probe i kako to izgleda sada u doba korone, vježba li se i kako?

ŽVS Ratkajke: Probe su nam bile obavezne i uglavnom su se održavale vikendima zbog privatnih obaveza. Tjedno smo imale barem jednu probu, a prije nastupa probe su bile češće kako bi nam nastupi bili što bolji. Zbog trenutne situacije malo je sve stalo; nismo htjele ugroziti svoje zdravlje, a ponajprije zdravlje svojih najmilijih. Vježbamo individualno, svaka za sebe uz stare snimke i kao svaka prava Zagorka, vježbamo uz ono što svira na radiju.

 

[ZL] Što imate u planu kad nam se život vrati u normalu?

ŽVS Ratkajke: Planovi koje imamo za dalje su veliki, ali želje su jedno, a mogućnosti su drugo. U vidu nam je i nova autorska pjesma, ali idemo korak po korak. Za početak samo želimo postati još bolje u onome što radimo i što volimo, a to je pjevanje kako bi uveseljavale druge svojim pjesmama te promovirale i oživile našu Vinagoru koja svakim danom biva sve praznija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook