Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zagorska interventna policija uspješno savladala 'napadača' na trgu

Na Danu otvorenih vrata PU krapinsko – zagorske, održane su i pokazne vježbe


Kako izgleda radni dan jednog policajca, koliko su zanimljive razne policijske intervencije i kakve sve sposobnosti treba imati da bi mogli postati policajcem, danas se moglo naučiti u Zaboku.

Održan je, naime, Dan otvorenih vrata Policijske uprave krapinsko – zagorske. Predstavljena je kampanja 'Postani policajac/policajka', kao i pokazne vježbe u izvedbi Interventne jedinice policije, pravosudne policije te kriminalističke policije.

-Na jednom mjestu okupili smo sve rodove policije, kako bi predstavili i pokazali što radimo, kakvu opremu koristimo, kako izgledaju pokazne vježbe, kako se radi očevid i slično. Ovaj dan namijenjen je mladima, koji bi jednog dana mogli postati policajci – pojasnila je Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u uredu načelnika i koordinatorica kampanje 'Postani policajac/policajka' u PU krapinsko – zagorskoj.

U sklopu kampanje, zanimanje policajac i obrazovanje za isto predstavljeno je u osnovnim i srednjim školama u našoj županiji, a sve o tome doznati se moglo i danas na Danu otvorenih vrata. – U tijeku je natječaj Ministarstva unutarnjih poslova, za upis u 3. razred srednje policijske škole. Prima se 250 učenika, dok se u prekvalifikacije, za što je također u tijeku natječaj, prima 350 kandidata. Za upis u srednju školu potrebno je da djeca imaju završena prva dva razreda neke četverogodišnje škole, minimalno dobar uspjeh i uzorno vladanje, trebaju proći psihološko testiranje, liječnički pregled i poligon motoričkih sposobnosti – pojasnila je Jurić.

Kako izgleda poligon motoričkih sposobnosti, djeca su imala prilike vidjeti i danas, na jednom takvom poligonu koji je bio postavljen u zabočkoj Sportskoj dvorani.

Nakon što zadovolje sve uvjete, sklapa se ugovor s MUP – om, koje tijekom školovanja osigurava besplatan smještaj i hranu, opremu, školski pribor i udžbenike, sportsku opremu i odjeću i sve što je potrebno za školovanje, kao i mjesečnu stipendiju, polaganje vozačkih ispita B kategorije. Naravno, i ono najatraktivnije, a to je da im je nakon školovanja osiguran posao u MUP – u.

Upravo je na ovaj dinamičan i zanimljiv posao sve mlade pozvao 31 – godišnji Nikola Štefanić, policijski službenik u PU krapinsko – zagorskoj, ujedno i najbrži hrvatski policajac, koji je pobjeđivao ove godine na utrkama i prvenstvima MUP – a. – Ovaj mi posao super usklađuje poslovne obaveze i sport. Za ovo sam se zvanje odlučio odmah nakon srednje škole, htio sam pomagati ljudima i imati dinamičan i zanimljiv posao – otkrio nam je Nikola.

S druge strane, Juraj Milošić se nakon završene četverogodišnje škole odlučio na prekvalifikaciju na Policijskoj akademiji, a otkrio nam je i koliko je školovanje teško. – Cijeli dan je ispunjen, počinje već ujutro u 6 sati trčanjem, tjelovježbom, podizanjem zastave, potom nastava, popodne sport i samoobrana, dežurstva… Taj ritam treba izdržati, no ako to želiš, rješava se bez problema. Jer, ipak, nakon toga je osiguran posao, koji je uzbudljiv i zanimljiv – ispričao nam je Juraj, koji pet i pol godina radi u PU krapinsko – zagorskoj.

Natječaj MUP – a za upis u 3. razred srednje policijske škole otvoren je do 1. kolovoza, a za prekvalifikacije do 15. kolovoza.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook