Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] U Krapini pregršt sadržaja "Noći muzeja", posjetitelji bili oduševljeni programom

Jučer se održavala manifestacija "Noć muzeja" diljem Hrvatske pa tako i u Krapini


Jučer se diljem Hrvatske održavala manifestacija "Noć muzeja". Prigodan program pripremila je Galerija grada Krapine i Muzej krapinskih neandertalaca, a mnoštvo je posjetitelja izabralo je Krapinu i posjetilo njezine muzeje i galerije.

“Noć muzeja“ u Galeriji grada Krapine bila je posvećena jubileju, 55. Festivalu kajkavskih popevki koji će se održati u rujnu ove godine. Tu je bila izložba nosača zvuka s Festivala kajkavskih popevki, koje je Dubravko Sopek donirao Gradu Krapini, na kojoj su se mogli pogledati svi nosači zvuka Krapinskog festivala od 1966. godine, od kada se Festival održava.

Stari Krapinčan, stari Ilirac, stari glazbeni, ljubitelj festivalske popevke su riječi kojima je opisan Dubravko Sopek.
-Ja sam već davno obećal, skupljajući ploče i sav glazbeni materijal, da ću jednog dana kad skupim sve, pokloniti Gradu Krapini, odnosno Festivalu Kajkavske popevke, našem kajkavskom govornom području. To je jako lijepi, vrijedna i raritetna zbirka, to su ploče, kazete i CD-i svih festivalskih večeri od 1966. godine do 2019. godine, tu su sve „Popevke za navek“ i to radijske snimke kojih nema nigdje osim tu kod nas. Ja sam već na početku, kad sam već poklonio to gradu za Dan Grada Krapine – rekao je Sopek dodajući da ako je Krapinsko – zagorska županija bajka na dlanu onda je Festival kajkavske popevke glazbena bajka Grada Krapine i Krapinsko - zagorske županije, ali i cijelog kajkavskog govornog područja. - Poklonio sam ih od srca i s ljubavlju jer živim s Festivalom sve od mladih dana – istaknuo je Sopek.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović istaknula je kako je ova večer bila posvećena 55. Festivalu kajkavske popevke, koji će se održati u rujnu ove godine, i ovoj vrijednoj zbirci Dubravka Sopeka koja sadrži sve nosače zvuka krapinskog festivala. Istaknula je kako joj je drago što je Galerija ovu večer posvetila upravo 55. Festivalu kajkavske popevke i predstaviti izložbu koja je
vezana za donaciju bogate i vrijedne zbirke Dubravka Sopeka.

Nakon službenog dijela otvorenja izložbe, tu je bio koncert Kajkavskih popevki s proteklih festivala povodom ovogodišnjeg jubileja. Na tom koncertu su nastupili KUD Ilirci, Danijela Pintarić, Hrvoje Hegedušić uz glazbenu pratnju Helge Hegedušić, Zdenka Kovačiček, Bojan Jambrošić, Gordana Ivanjek Tušek, Iva Ranogajec Inkret, Ella Ranogajec Inkret, Tanja Mršić, Kristijan Potočki recitirali su stihove te orkestar u sastavu Karlo Kukovačec, Branko Ovčarić, Julije Njikoš i Pere Ištvančić. Voditelj programa bio je Željko Slunjski.

Programu u Galeriji Grada Krapine također su prisustvovali zamjenik Krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek i zamjenik gradinačelnika Grada Krapine Drago Kozina.

- Mislim da je baš lijepo što se je spojilo 55 festivalskih godina kao i 15 godina „Noći muzeja“. Upotpunjava jedno drugo, naravno da smo mi Krapinčani ponosni na ovih 55 godina te pogotovo nas asocira na mnoga lijepa sjećanja. Ponosni smo na sve ono što je Festival donosio Krapini i cijelom Zagorju. Nadamo se da će s ovim primjerom Krapinski festival nastaviti i dalje – kazao je Kozina. Zamjenik gradonačelnika je također zahvalio Dubravku Sopeku na ovoj
hvalevrijednoj donaciji.

Zamjenik župana je rekao kako je izrazito ponosan što se u Krapinsko – zagoskoj županiji manifestacija „Noć muzeja“ odvija na čak 13 lokacija.
- Imamo 13 lokacija „Noć muzeja“ i to je ono čime se zbilja možemo pohvaliti. Iako smo površinom mala županija ali činjenica da večeras imamo ovakvih 13 događanja, mislim da je to zbilja posebno – zaključio je zamjenik župana.

Muzej krapinskih neandertalaca također se uključio u „Noć muzeja“ po već 10. puta. Viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić istaknula je kako su uz stalnu muzejsku postavu pripremili i gostujuću izložbu Prirodoslovno - metematičkog fakulteta pod nazivom „Ljepota otkrića“.

- Uvijek smo posjećeni, a osobito kad je ulaz slobodan, ponajviše zbog našeg atraktivnog muzejskog postava koji privlači publiku. Tu je ispričana jedna zanimljiva priča o krapinskom pračovjeku na jedan suvremen način, interaktivan i multidiscipliran način. Uz to sve, tu su i naši članovi Udruge „Krapinski
neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“ koji animiraju posjetitelje. O krapinskom nendertalcu govoriti će se i u Karlovcu jer se je tamo u ovo isto vrijeme otvorila izložba „Krapinski pračovjek“. To je izložba našeg voditelja Jurice Sabola i otvorena je u slatkovodnom akvariju Aquatica – istaknula je viša muzejska
pedagoginja.

Viša muzejska pedagogija također je dodala kako je ovo jedan dobar uvod u novu godinu. - Prošla je bila izrazito uspješna, imali smo prošle godine 119 tisuća posjetitelja što je rekordan broj. Očekujemo da će tako biti i ove godine. Imamo već u pripremi programe i projekte. Važno je reći da nam je ovo uvod u našu važnu obljetnicu, veljači ćemo proslaviti 10 rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca kada i očekujemo milijuntog posjetitelja – kazala je viša muzejska pedagoginja.


Posjetitelji manifestacije „Noć muzeja“ mogli su i razgledati stalni postav Muzeja
oldtimera “Presečki”, koji je organizirao prijevoz između Muzeja oldtimera i
Muzeja krapinskog pračovjeka, u oldtimer autobusu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook