Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] TELEKI TROJČEKI IZ PRIŠLINA: 'Đuro, Vilmica i Đaklin pravi su fenomen'

Josip Pereti (70) godinama se bavi poljoprivredom i uzgojem stoke, a proteklog ga je tjedna u štali dočekalo pravo iznenađenje. Jedna od njegovih bređih krava otelila je čak tri zdrava teleka


Utorak, 5. ožujka Josip Pereti iz Prišlina pamtit će sigurno cijelog života. Ovaj 70 – godišnjak čitav se život bavi poljoprivredom i uzgojem krava, no nikada mu nijedna nije otelila trojke. Do prošlog utorka.

Veliko iznenađenje

Došao sam u štalu oko podne i vidio da se krava teli. Ja to sve sam obavim jer imam iskustva. U štalu sam se vratio oko 14 sati i onda je izašao još jedan. Dvojčeki mi i nisu bile neko čudo jer sam to već imao. Kad sam mislil da je sve gotovo, jako sam se iznenadil. Mislil sam da ide van još posteljica, a kad ono – još jedan telek – ispričao nam je ovaj 70 – godišnjak dok nas je vodio u priglede. Teleki su vrlo brzo dobili i imena – Đuro, Vilmica i Đaklin, a dao im ih je susjed koji je ujedno i kum. Osim dede Josipa, prinovama su oduševljeni i unuci 4 – godišnja Nikol i 10 – godišnji Nikola. I dok se Nikol malo sramila, Nikola nam je brzo ispričao kako rado pomaže dedi u štali u svim poslovima. – Vilmica je malo lijena. Ona se nikad ne bi digla. Samo je jedan dečko – Đuro. Super su mi teleki – ispričao nam je Josipov unuk.

Atrakcija u selu

Budući da nije baš uobičajeno da krava oteli trojke, Josip kaže da su u selu glavna atrakcija. – Dolaze susjedi i prijatelji pogledati ih. Znate, ja sam čul da je čak tu jednom čoveku u selu krava trojke otelila, ali jedan je odmah uginuo tak da ovo i je čudo – naglašava 70 – godišnjak. Teleke, obzirom da ih je troje, krava ne može dojiti jer ih je previše, Josip izdaja mlijeko i hrani ih na dudu. Josip se već godinama bavi poljoprivredom, a u njegovoj je staji prijašnjih godina bilo i više krava. No, kaže, ide sve stariji, a briga o kravama i nije lagana.

– Prije sam i po 150 litara mlijeka daval na otkup, no kad je cijena mlijeka pala, smanjio sam i broj grla. Znaju mi i moji doma reći da smanjim malo s poslom, ali meni sasvim dobro ide – priča vitalni 70- godišnjak koji kaže kako s blagom uvijek ima posla, 24 sata dnevno. Sin i snaha, priča, pomognu koliko mogu i uvijek su na usluzi, no i oni imaju svoj redovni posao. I dok se još nisu slegli dojmovi oko teljenja jedne krave, Josip nam priča da je bređa još jedna. – I ona mi se čini da ima veliki trbuh i da bi možda mogla dvojke imati. To bi onda moglo biti pravo čudo – smije se Josip dok zajedno s unucima mazi prinove. Iako su teleki za našega posjeta bili još vidno izmučeni od teljenja, u jednom su trenutku ipak stali jedan do drugoga i spremno pozirali, a mali je Đuro čak i zamukao nekoliko puta. Kao da znaju da su zvijezde.

'Ovo je fenomen'

Da je ovo uistinu fenomen potvrdio je i veterinar Damir Ljubić iz Veterinarske stanice Pregrada koji je pregledao teleke. U 13 godina karijere, ističe, nije vidio ovakav slučaj.

– Znalo se događati da krava ima trojke no ili je pobacila ili je jedan uginuo pri porodu. Da ovako sva tri budu zdrava i vitalna, to se jako rijetko viđa – ispričao je veterinar dodajući da blizanci i nisu takva rijetkost, no trojke jesu. Kaže, dogodi se možda jedan takav slučaj na 5000 krava, no da bude sve u redu s podmlatkom, jako rijetko. Veterinar Ljubić obišao je Đuru, Đaklin i Vilmicu te im dao vitaminske injekcije, a kaže kako jako dobro napreduju. – Moram reći da ljudi od sedamdeset i osamdeset godina nisu čuli za ovakve slučajeve što vam dokazuje da je ovo jedna lijepa i neobična priča – ispričao je veterinar Ljubić dodajući da je kod Josipove krave riječ bila o umjetnoj oplodnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook