Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Pronašli labuda na cesti i odveli ga na jezero u Začretje. Odlučio je ostati


Sveti Križ Začretje ima novu atrakciju. Prošlog utorka na jezeru nasuprot nogometnog igrališta NK 'Jedinstva', kojeg neki zovu svetokriški 'Ribnjak', a neki svetokriški 'Bajer', pojavio se prekrasan bijeli labud.


Dakako, priča o labudu, koji se prije nije pojavljivao u Začretju, brzo se proširila među Svetokrišćanima, koji su počeli dolaziti na jezero kako bi ga fotografirali, ali i nahranili. – Postao je maskota ovog jezera i našeg mjesta i svima nam je drago kaj je tu. Uljepšava nam jutro, dan i večer. Miroljubiv je, djeca ga vole i slikaju se s njim. Postao je prava atrakcija i nadam se da će ostati tu. Ljudi ga hrane, najčešće mu donose kruh, a mi mu dajemo kukuruz i pšenicu i sve mu je dobro – rekla nam je gospođa Božena Šucko, čija je kuća i dvorište uz samo jezero, od kojeg je dijeli tek jedan uski makadamski put.


No, ni Božena, a niti jedna od prolaznica koju smo u trenutku našeg posjeta zatekli kod jezera, nisu znale kako je i kada točno labud dospio na svetokriško jezero, stoga smo im tu informaciju otkrili mi. Naime, autor ovog teksta razgovarao je s osobom koja je labuda donijela na jezero. Riječ je o jednom Svetokrišćanu koji se proteklog utorka s kolegama vozio s posla kroz Andraševec te tamo naišao na neobičnu scenu. – Labud je sjedio na cesti i vozači su ga zaobilazili. Mi smo stali da ga sklonimo s ceste i kako se nije bojao i bio je pitom, odlučili smo ga povesti sa sobom. Ostavio sam ga u jezeru u Začretju, nahranio sam ga, a i sad mu povremeno nosim hranu – ispričao nam je Svetokrišćan koji je želio ostati anoniman.


Kako su neki labudovi ptice selice, a neki nisu, a isto tako s obzirom na činjenicu da je labud sjedio na cesti, a i prilikom našeg posjeta se našem nestručnom oku učinilo kako pomalo čudno hoda, kontaktirali smo Dijanu Hršak, ravnateljicu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, kako bismo potražili određene odgovore i pokušali rasvijetliti priču o svetokriškom labudu.

Kako nam je ispričala Dijana Hršak, imali su već sličnih situacija, a najčešće je bila riječ o labudovima koji su na putu za južnije krajeve zastali u Zagorju da se odmore. – Zna se dogoditi da labud ostane određeno vrijeme ovdje da se odmori i potom nastavi put na jug. No, labudovi, kao i neke druge vrste, ne odlaze na jug zbog klime, već zbog nedostatka hrane u zimskim mjesecima. Ako ovdje ima hrane, ako je njemu ovdje dobro, onda je možda odlučio ostati. No, ne postoji potreba za zabrinutost oko labuda. Prirodu je najbolje pustiti da sama radi svoj posao. Priroda uvijek nabolje odradi svoj posao. Ako će mu tu biti dobro, on će ostati. Ako će odlučiti otići, otići će – rekla je Dijana Hršak.

U svakom slučaju, Svetokrišćanke i Svetokrišćani s kojima smo razgovarali kažu kako bi bili presretni da labud ostane na njihovom jezeru, kojeg je uistinu uljepšao svojom predivnom pojavom.

Pogledajte video:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook